شماری از مردم در ولایت غور هشدار داده اند که منار تاریخی جام که در آن ولایت موقعیت دارد، با تهدید فروریزی مواجه است.
اما مسوولین محلی طالبان در این ولایت میگویند که آنان در قسمت بازسازی این منار تاریخی ناتوان استند.
منار جام در ولایت غور افغانستان با بیش از ۸۰۰ سال قدمت تاریخی روز به روز به دلیل بی توجهی مسوولان و حوادث طبیعی در معرض خطر فروپاشی است.
منار خشتی جام در منطقه جام در ولسوالی شهرک غور موقعیت دارد. این منار با داشتن ۶۵ متر ارتفاع پس از منار قطب دهلی نو،دومین منار خشتی جهان است که در زمان سلطنت سلطان غیاث الدین غوری ساخته شد.
مسوولان نهادهای فرهنگی و باشندگان محل میگویند که در ماه های اخیر بیشتر کاشی های نمای بیرونی این منار فرو ریخته و نیز ترکها در پلهها و ستون های داخلی منار بیشتر شده است.
بهاءالدین، مدیر آبده تاریخی جام غور، میگوید "چند سال می شود که کسی از وضعیت منار بررسی نکرده که میلان آن بیشتر شده یا کمتر شده است. چهار سال پیش سیلاب زیاد متضرر کرد، زلزله و بمباران هوایی امریکایی ها به این منار خسارت وارد کرده است. معلوم است که مشکلات زیادی به منار وارد شده که میناتوری های آن می افتد."
بهاءالدین افزود که به خاطر افزایش ترکها در داخل منار و افزایش وزن منار، حالا ورود به داخل این منار منع شده است.
منار جام غور در سال ۲۰۲۲میلادی ثبت میراث های فرهنگی جهان در سازمان یونسکو شد. با آنکه این منار بخشی از میراث های جهانی است، براساس سروی که در اوخر دهۀ هفتاد میلادی صورت گرفته، این منار ۲۵درجه میلان پیدا کرده است.
آغا محمد، یکی از باشندگان ولایت غور، میگوید: "منار جام یکی از آثار تاریخی قدیمی ما است. سرمایه ملی است و همیشه باید توجه خاصی به آن صورت گیرد. منار در حال فروپاشی است. توجه جدی هنوز هم نشده خطر سیلاب زیاد است و امکان آن می رود تا منار را تخریب کند. از حکومت و جامعۀ جهانی می خواهیم تا توجه جدی برای حفاظت این منار به خرج دهد تا این سرمایه ملی از بین نرود."
عبدالحلیم، یک باشندۀ دیگر ولایت غور، میگوید که از زمان حاکمیت داوود خان، نخستین رییس جمهور افغانستان، تا اکنون هیچ کار لازمی از جانب حکومتهای وقت افغانستان و ادارات بین المللی برای حفظ این منار انجام نشده است.
عبدالحلیم افزود: "منار یک شهر زیبایی در عصر غوریان بوده است. قلعۀ روبروی منار جای سلطنت ]فرمانروایان غوریان[ بود. پشت منار یک مسجد جامع بوده که دارای سی خانه می باشد. منار سیزده متر زیر سیلاب است. ارتفاع منار ۶۳متر و ۴۰سانتی است و با تخت منار ۶۵ متر است."
محمد حماس، مسوول ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت غور، با ابراز نگرانی از وضعیت بد منار جام میگوید که بازسازی این منار از توان حکومت طالبان خارج است و در صورت عدم توجه سازمان های بین المللی، منار جام در برابر حوادث طبیعی بیش از این مقاومت نکرده و سقوط خواهد کرد.
منار جام غور در ۷۰کیلومتری شهر فیروزکوه و درهای واقع شده که رفتن به این ساحه با دشواری های زیادی همراه است.