پس از آنکه گروه حماس به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳، بدترین حمله در تاریخ اسراییل را انجام داد، اسراییل عملیات نظامی ویرانگری را در نوار غزه آغاز کرد.
به گفتهٔ وزارت صحت غزه، این عملیات نظامی-شامل حملات زمینی و هوایی- که ۱۵ ماه از آن سپری میشود،سبب کشته شدن نزدیک به ۴۷هزار نفر، عمدتاً غیرنظامیان به ویژه زنان و کودکان، شده است. ملل متحده این آمار را با اعتبار خوانده است.
در این مدت، جنگ اسراییل با حماس در نوار غزه و متحدان منطقهای آن شاهد ۱۰ رویداد عمده بوده است.
حملات حماس
صدها جنگجوی گروه حماس در طلوع صبح هفتم اکتوبر بر جنوب اسراییل حمله کردند. آنان در جریان این حملات، غیرنظامیان را در جادهها، خانهها و جشنوارۀ موسیقی که در صحرا برگزار شده بود، کشتند. آنان همچنین بر سربازان اسراییل در پایگاهها حمله کردند. در حملات حماس بر جنوب اسراییل بیش از ۱۲۰۰ نفر کشته شدند.
در جریان این حملات، گروه حماس ۲۵۱ نفر را گروگان گرفته به غزه انتقال دادند. در حال حاضر ۹۴ گروگان هنوز در نزد حماس به سر میبرند و پس از اجرایی شدن آتشبس موقف، تنها سه زن گروگان آزاد شدهاند. اردوی اسراییل گفته است که از میان ۹۴ گروگان، ۳۴ نفر آنان ممکن کشته شده یا درگذشته باشند.
بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، تعهد کرده است که حماس را نابود خواهد کرد، گروهی که ایالات متحده، اتحادیه اروپا و اسراییل آن را به عنوان یک سازمان تروریستی میشناسند.
حملات زمینی اسراییل بر نوار غزه
پس از آغاز عملیات تهاجمی اسراییل بر نوار غزه، حکومت اسراییل به تاریخ ۱۳ اکتوبر ۲۰۲۳ از غیرنظامیان در شمال غزه خواست تا به سمت جنوب نقل مکان کنند. به گفتهٔ ملل متحد، در جریان این جنگ، تقریباَ اکثریت مردم غزه از خانههای آواره شدند.
به تعقیب این دستور، اسراییل به تاریخ ۲۷ اکتوبر عملیات زمینی را در غزه آغاز کرد.
آتشبس موقت و تبادل گروگانها
آتشبس موقت یک هفتهای میان اسراییل و حماس به تاریخ ۲۴ نومبر سال ۲۰۲۳ آغاز شد. حماس در این مدت، ۱۰۵ گروگان را آزاد کرد که اکثر شان شهروندان اسراییل بودند. در میان آنان شماری از کارگران تایلندی نیز شامل بودند. در عوض، ۲۴۰ فلسطینی از زندانهای اسراییل رها شدند.
پس از این آتشبس موقت، جنگ از سر گرفته شد و اسراییل عملیات نظامی خود را به جنوب غزه نیز گسترش داد.
حملهٔ اسراییل بر کاروان کمکهای بشر دوستانه
نیروهای اسراییل به تاریخ ۲۹ فبروری ۲۰۲۴ زمانی به سوی ساکنان شمال غزه حمله کردند که آنان با عجله به کاروانی از لاریهای کمکهای غذایی هجوم میآوردند. در آن حمله ۱۲۰ نفر کشته و صدها نفر دیگر زخمی شدند.
طیارههای نظامی، بهشمول طیارههای نظامی ایالات متحده، از اوایل ماه مارچ ۲۰۲۴ کمکهای خود را بر فراز غزه پرتاب کردند. این اقدام پس از اعلام ملل متحد انجام شد که گفته بود غزه با خطر قحطی مواجه است.
حملات اسراییل به تاریخ اول اپریل ۲۰۲۴ سبب کشته شدن هفت کارمندان آشپزخانهٔ مرکزی جهان در غزه شد. موسسه ''آشپزخانه مرکزی جهان'' در آن زمان گفت که کارمندانی که در این حمله کشته شدند، شامل شهروندان استرالیا، بریتانیا، فلسطین، پولند و امریکایی-کانادایی میشوند. نظامیان اسراییل این حمله را یک "اشتباه غمانگیز" خواند.
حملات ایران بر اسراییل
ایران به تاریخ ۱۳ اپریل ۲۰۲۳، با صدها میزاییل و طیارۀ بی سرنشین اسراییل را آماج حملات قرار داد. این نخستین حملات مستقیم ایران بر اسراییل بود. ایران این حملات را ظاهراَ در انتقامجویی از حملهای مرگبار بر قنسلگری ایران در دمشق، پایتخت سوریه،انجام داد. ایران، اسراییل را مسوول این حمله میداند.
به تعقیب آن، اسراییل به تاریخ ۲۰ جولای ۲۰۲۴ بندر حدیده یمن را آماج حملات هوایی قرار داد. این حملات پس از آن صورت گرفت که شورشیان حوثی که از حمایت ایران برخورداراند، با استفاده از طیارههای بیسرنشین بر تل ابیب حمله کردند.
شورشیان حوثی در یمن، پس از حملات اسراییل بر غزه که در پی حملۀ گروه حماس به تاریخ هفتم اکتوبر بر اسراییل آغاز شد، کشتیهای باربری و تجارتی را در بحیرۀ سرخ هدف قرار دادند. این اقدام را حوثیها بهعنوان اعلام حمایت و همبستگی با فلسطینیها توصیف کردهاند.
کشته شدن رهبر سیاسی حماس
پس از حملات هفتم اکتوبر گروه حماس بر جنوب اسراییل، درگیریها میان اسراییل و حزبالله لبنان نیز شدت گرفت و دو جناح تقریباً همه روزه به تبادل آتش پرداختند. اسراییل در ماه جولای ۲۰۲۴ حملات خود را علیه مواضع حزبالله در لبنان به طور چشمگیری افزایش داد.
در یکی از حملات اسراییل بر حزبالله لبنان، فواد شکر، یکی از فرماندهان ارشد حزبالله کشته شد و اسراییل مسوولیت این حمله را نیز بر عهده گرفت.
اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، که تلاشهای این گروه را برای آتشبس در غزه رهبری میکرد، به تاریخ ۳۱ جولای در یک مهمانخانه در تهران کشته شد. بر اساس گزارشها، این حمله توسط مواد انفجاری انجام شد که هفتهها پیش توسط ماموران اسراییلی کار گذاشته شده بود.
وزیر دفاع اسراییل، به تاریخ ۲۳ دسمبر ۲۰۲۴ تایید کرد که اسراییل هنیه در تهران، پایتخت ایران، کشته است.
انفجار پیجرها اعضای حزبالله
صدها پیجر و واکی تاکی که اعضای حزبالله از آن استفاده میکردند، به تاریخ ۱۷ و ۱۸ سپتمبر ۲۰۲۴ منفجر شدند. مقامات لبنان گفتند که در اثر این انفجارها ۳۹ نفر کشته و هزاران نفر دیگر زخمی شدند. این عملیات به اسراییل نسبت داده شده است.
به تعقیب آن، با تشدید حملات اسراییل، حسن نصرالله، رهبر حزبالله، به تاریخ ۲۷ سپتمبر در جنوب بیروت، پایتخت لبنان، کشته شد. چند روز بعد، اسراییل حمله زمینی را به جنوب لبنان آغاز کرد و مواضع حزبالله را آماج حملات قرار داد.
ایران در واکنش به کشته شدن حسن نصرالله و اسماعیل هنیه، به تاریخ اول اکتوبر ۲۰۲۴ میلادی ۲۰۰ میزاییل را به سمت اسراییل پرتاب کرد.
کشته شدن رهبر جدید حماس
یحیی سینوار، رهبر جدید حماس که اسراییل او را به طراحی حملات هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ متهم میکند، به تاریخ ۱۶ اکتوبر در جنوب غزه کشته شد.
به تعقیب آن، اسراییل در پاسخ به حملات اول اکتوبر ایران، به تاریخ ۲۶ اکتوبر حملات هوایی به اهداف نظامی در ایران انجام داد.
کمیته ویژه سازمان ملل
کمیته ویژه ملل متحد به تاریخ ۱۴ نومبر ۲۰۲۴ اعلام کرد که جنگ اسراییل در غزه با ویژگیهای "نسلکشی" همخوانی دارد. اسراییل در واکنش، ملل متحد را به جانبداری متهم کرد.
محکمه بینالمللی جرایم به تاریخ ۲۱ نومبر حکم بازداشت بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، یواف گلانت، وزیر دفاع پیشین اسراییل، و محمد ضیف، فرمانده نظامی حماس، را صادر کرد. اسراییل گفته است که ضیف را در غزه کشته است.
آتشبس لبنان
پس از دو ماه جنگ علنی میان اسراییل و حزبالله که سبب کشته شدن بیش از چهار هزار نفر شد، دو جناح به تاریخ ۲۷ نومبر ۲۰۲۴ بر یک آتشبس شکننده توافق کردند. پیش از آن، اسراییل و حزبالله به تعقیب حملات هفتم اکتوبر ۲۰۲۳، تقریباَ هر روز درگیر تبادل آتش بر ضد همدیگر بودند. این آتشبس چندین بار نقض شده و دو جناح یکدیگر را به تخطی از مفاد آتشبس متهم کردهاند.
حملات به سوریه
پس از آنکه رژیم بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه، توسط نیروهای شورشی اسلامگرا نابود شد، اسراییل صدها حمله را بر پایگاههای نظامی سوریه انجام داد. مقامات اسراییل گفتهاند که این حملات به هدف جلوگیری از افتادن سلاح به دست "افراطیها" صورت گرفته است.
اسراییل همچنین نیروهای خود را به منطقۀ حایل تحت نظارت ملل متحد در بلندیهای گولان اعزام کرده است.
آتشبس جدید
آتشبس جدید که به وساطت ایالات متحده، مصر و قطر به وجود آمده است، به تاریخ ۱۹ جنوری ۲۰۲۵ آغاز شد. بر اساس مفاد این آتشبس، حماس ۳۳ گروگان را در مرحلهٔ نخست این توافق آزاد میکند. اسراییل نیز نزدیک به ۱۹۰۰ زندانی فلسطینی را از محابس آن کشور آزاد خواهد کرد.
این توافق همچنین به هزاران فلسطینی که در طول جنگ از خانههای شان آواره شدهاند، فرصت برگشت به خانههای شان را فراهم میکند. اما بخش اعظم غزه به شمول خانههای فلسطینیها در جریان این جنگ به طور کامل ویران شدهاند.
گروه