تقرر زلمی خلیلزاد، سفیر پیشین ایالات متحده در افغانستان، عراق و ملل متحد به عنوان مشاور ویژه أمور افغانستان در وزارت خارجه امریکا، واکنش های را در منطقه به همراه داشته و اکثر میگویند موقف گیری سخت گیرانه این دیپلومات با تجربه در برابر پاکستان، شاید مانع ماموریت او برای متقاعد کردن طالبان برای شرکت در مذاکرات صلح باشد.
به گزارش خبر گزاری رویترز، در گذشته، خلیلزاد از ایالات متحده خواسته بود که پاکستان را به عنوان یک کشور دهشت افگن، که به تندروان پناه داده است، شناسایی کند. اداره دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا نیز موقف مشابه ای را در پیش گرفته است.
واشنگتن با تعلیق قرار دادن ۳۰۰ ملیون دالر مساعدت مالی نظامی به پاکستان میگوید که اسلام آباد تلاش کافی را برای از بین بردن پناه گاه های امن طالبان در قلمرو خود، انجام نداده است.
اما حتی منتقدین پاکستان به این عقیده اند که آن کشور یک بازیگر محوری در روند صلح افغانستان خواهد بود زیرا با گروه های تندرو ارتباطات نزدیک دارد.
واکنش ها پاکستان
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده میگوید که آقای خلیلزاد برای تسهیل مساعی امریکا در روند مصالحه در افغانستان، به وزارت خارجه می پیوندد تا رهبری این تلاش ها را بر عهده داشته باشد.
اما مشاهد حسین، رئیس کمیته أمور خارجی مجلس سنای پاکستان در حالیکه تقرر خلیلزاد را یک خبر ناخوش آیند خواند گفت "تقرر زلمی خلیلزاد انتخاب بدی است و در همچو زمانی که واشنگتن شدیداً به کمک پاکستان برای ایجاد صلح و ثبات نیاز دارد، پیام منفی را به اسلام آباد میرساند."
زاهد حسین، تحلیلگر و نویسنده پاکستانی در حالیکه با سناتور مشاهد حسین هم عقیده است میگوید تقرر خلیلزاد در پیشبرد روند مصالحه در افغانستان، کمک نخواهد کرد. زاهد حسین گفت "تعصب او در مقابل پاکستان به همه روشن است."
واکنش ها در افغانستان
در افغانستان، برخی از اعضای گروه های قومی کوچکتر میگویند که خلیلزاد زمانی که در أفغانستان وظیفه داشت، به پشتون ها ارجعیت میداد زیرا خودش پشتون است.
داود ناجی، یکی از فعالین مربوط به جامعه هزاره افغانستان میگوید او در مورد برگشت زلمی خلیلزاد به افغانستان نگران است، و به همین دلیل یک همه پرسی را از طریق انترنت برای متوقف ساختن تقرر او براه انداخته بود اما نتوانست پنج هزار امضای را که نیاز داشت، بدست بیاورد.
ناجی میگوید خلیلزاد زمانی که سفیر امریکا در افغانستان بود، آرام آرام، اختیارات غیر پشتون ها را از بین برده بود.
این در حالیست که دانیل مارکی، پروفیسور مطالعات پیشرفته أمور بین المللی در پوهنتون جان هاپکنز میگوید ریشه های قومی خلیلزاد شاید در مذاکرات با طالبان به او، اعتبار بیشتر دهد. مارکی میگوید شناخت خلیزاد از بازیگران درگیر در قضیه افغانستان او را در یک موقف نادر قرار میدهد و در حالیکه حکومت امریکا در صدد یافتن راهی برای آغاز مذاکرات است، به همچو شخص کارکشته ای نیاز دارد.