سفارت ایالات متحده با نشر اعلامیه ای در صفحهء تویتر خود از شهروندان امریکایی خواسته است که اگر آنان خواهان ترک کابل استند، هر چه زود تر فورمهء (Repatriation Assistance Request) را خانه پری کنند، فورمهء که لینک آن در تویتر و ویب سایت سفارت امریکا در کابل نشر شده است.
در اعلامیه آمده است که شهروندان امریکایی به سفارت ایالات متحده که حال به میدان هوایی کابل انتقال یافته است، نه مراجعه کنند و نه تماس تیلفونی بر قرار کنند، زیرا ثبت این فورمه، یگانه راه برای انتقال شان به امریکا است. در اعلامیه ذکر شده است زمانیکه شرایط پرواز آماده شد، با آنان از طریق ایمیل تماس بر قرار خواهد شد.
این سفارت از شهروندان امریکایی خواسته است که حتی اگر آنان معلومات شان را قبلا هم از سایر طرق به سفارت امریکا تحویل داده اند، فوره متذکره را فقط یکبار از طریق آنلاین خانه پری کنند.
در این اعلامیه از آنعده از شهروندان امریکایی-افغان تبار که اعضای خانواده های شان به شمول همسران و کودکان خردسال شان منتظر ویزه مهاجرت اند، نیز خواسته شده است که اگر آنان قصد رفتن به ایالات متحده را دارند، هر چه زود تر فورمهء (Repatriation Assistance Request) را خانه پری کنند.
راس ویلسن، شارژدافیر سفارت امریکا در کابل، گفته است که بر خلاف گزارش های نادرست، در امن و امان است و در کابل به سر می برد.
آقای ویلسن روز سه شنبه ۱۷ آگست (۲۶ اسد) در یک پیام تویتر خود نوشته است که با جدیت کار می کند تا هزاران شهروند ایالات متحده و افغان های آسیب پذیر را کمک کند. این دیپلومات امریکایی همچنین گفته است که "تعهد ما به مردم افغانستان پابرجاست.".
اسکات موریسن، صدراعظم آسترالیا، گفته است که حکومت اش قادر نخواهد بود "تا به اندازء که می خواهد" شهروندان افغانستان را به آن کشور انتقال دهد.
خبرگزاری اسوشیتد پرس گزارش داده است که آسترالیا سه طیارهء ترانسپورتی را که در هوا مواد سوخت خود را به دست میاورند، به کابل اعزام می کند تا بیش از ۱۳۰ آسترالیایی را همراه با اعضای خانواده شان به کشور شان برگردانند.
آقای موریسن گفته است که آسترالیا می خواهد تا صدها شهروند افغانستان را که قوا و یا دپلومات های آن کشور را کمک کرده اند، به آسترالیا انتقال دهد.
با وجودیکه گروه طالبان وارد شهر کابل شده است، صدراعظم آسترالیا ابراز امیدواری کرده است تا در ماموریت انتقال همکاران افغان خود موفق شود.
آقای موریسن گفته است که "می خواهیم بدانید هر آنچه در توان داشته باشیم برای کسانی انجام دهیم که در کنار ما ایستادند."
اما صدراعظم آسترالیا گفت که "حمایتی که برای همه برسد، نخواهد رسید."
در همین حال ماریز پین، وزیر خارجه آسترالیا، گفته است که از ماه اپریل ۲۰۲۱ میلادی به این سو، ۴۳۰ شهروند افغانستان در کشورش اسکان مجدد شده اند، اما صد ها افغان دیگر که حکومت آن کشور را در افغانستان کمک کرده اند، هنوز هم در کشور شان باقی مانده اند.
ملل متحد: عملکرد طالبان به دقت زیر نظر است
سازمان ملل متحد طالبان را ترغیب کرد تا به تعهدات شان به شمول عفو کارمندان پیشین دولت افغانستان پابند باقی مانده و حق آموزش و تحصیل را از زنان و دختران سلب نکنند.
روپرت کولویل، سخنگوی کمیشنری عالی حقوق بشر ملل متحد روز سه شنبه ۱۷ اگست (۲۶ اسد) به خبرنگاران در ژنیو گفت: "طالبان شماری از بیانیهها را صادر کرده اند که به ظاهر اطمینان بخش است. اما عملکرد آنان عمیقتر از الفاظ شان است، بسیار زود است که [در مورد عملکرد طالبان] قضاوت شود – اوضاع بسیار باریک است."
آقای کولویل با اشاره به عملکرد طالبان در دهۀ ۱۹۹۰ میلادی گفت: "با توجه به تاریخچۀ گذشتۀ آنان، قابل درک است که این اعلامیهها با اندکی تردید استقبال شود. با اینحال، وعدهها سپرده شده است و اگر به آن عمل شود یا خیر، به دقت زیر نظر خواهد بود."
یک روز پیش از این، انتونی گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد افغانستان گفت که در هفتههای اخیر گزارشهایی مبنی بر نقض و وضع محدودیت بر حقوق بشر به شمول حقوق زنان و دختران را از ساحات تازه تصرف شده توسط طالبان دریافت کرده است.
سخنگوی کمیشنری عالی حقوق بشر ملل متحد از کشورهای این سازمان خواست تا برای حفاظت از جان غیرنظامیان، از نفوذ خود بر طالبان کار گیرند.