وزارت خارجهٔ ایران از تشکیل یک حکومت همهشمول و انتقال صلح آمیز قدرت در افغانستان اعلام حمایت کرد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران گفت که تهران مانند گذشته "آماده همکاری و تسهیل دستیابی به توافق بین همه طرفها در افغانستان است".
آقای خطیبزاده از همه گروهها و احزاب سیاسی در افغانستان خواست از "توسل به زور" دوری جویند.
این در حالی است که احمد مسعود، رهبر نیروهای مسلح مخالف طالبان در پنجشیر ضمن اظهار امیدواری برای مذاکره با طالبان به خبرگزاری رویترز گفته است که اگر این گروه به تصرف پنجشیر اقدام کند، آنان نیز خواهند جنگید.
آقای مسعود افزوده است: "ما میخواهیم که طالبان درک کنند که یگانه راه به جلو مذاکره است. ما خواهان جنگ نیستیم."
گروه طالبان نیز گفته اند که برای ایجاد یک حکومت همهشمول، مذاکره با سایر رهبران سیاسی در افغانستان جریان دارد.
کاملا هریس، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده میگوید که امریکا باید تمرکز بر روند تخلیۀ شهروندان امریکایی و افغانهای آسیبپذیر از افغانستان را حفظ کند و نباید به خاطر انتقادات و پرسشها در مورد هرج و مرج در میدان هوایی کابل، تمرکز بر روند تخلیه مختل شود.
خانم هریس روز دوشنبه ۲۳ اگست (اول سنبله) در یک کنفرانس خبری در سنگاپور، در پاسخ به پرسشها در مورد دلیل هرج و مرج در میدان هوایی کابل طفره رفت، اما گفت: "بدون چون و چرا، باید ارزیابی قوی شود که چه اتفاق افتاد، اما اکنون جای هیچ پرسشی باقی نیست که باید به تخلیۀ شهروندان امریکا، افغانهایی که با ما کار کرده اند و افغانهای آسیبپذیر اند، به شمول زنان و کودکان، تمرکز شود."
گروه طالبان امکان تمدید حضور سربازان خارجی در افغانستان را فراتر از ۳۱ اگست رد کرده است.
سهیل شاهین، یکی از سخنگویان گروه طالبان در دوحه در مصاحبه با شبکۀ خبری اسکای نیوز بریتانیا گفت که حضور سربازان خارجی پس از ۳۱ اگست در افغانستان، خط سرخ برای طالبان است.
این در حالیست که جو بایدن، رییس جمهور امریکا گفته است که عملیات خارج ساختن امریکاییان و افغانهای آسیب پذیر از افغانستان ممکن بیشتر طول بکشد.
آقای بایدن گفته است که اگر نیاز باشد، نظامیان امریکایی به خاطر تکمیل کردن این عملیات حتا فراتر از تاریخ ۳۱ اگست در افغانستان باقی خواهند ماند.
سهیل شاهین در واکنش به این اظهارات رییس جمهور بایدن گفت که به باور طالبان، تداوم حضور سربازان خارجی در افغانستان، ادامۀ "اشغال" خواهد بود.
این سخنگوی طالبان افزود که هر گونه تمدید حضور سربازان خارجی در افغانستان سبب ایجاد "بی اعتمادی" بین طالبان و امریکا خواهد شد.
به دنبال آغاز روند انتقال شهروندان امریکایی، دارندگان کارت اقامت دایمی و ویزۀ امریکا و افغانهای آسیبپذیر از افغانستان به بیرون از این کشور، هرج و مرج شدید در اطراف میدان هوای کابل ایجاد شده و مشکلات زیادی را خلق کرده است.
سهیل شاهین در این مصاحبه گفته است که دلیل تلاش افغانها برای بیرون شدن از کشورشان، مشکلات و مسایل اقتصادی است نه هراس از طالبان.
اما نهاد های حامی حقوق بشر چون سازمان عفو بین الملل و دیدبان حقوق بشر می گویند که طالبان با تصرف افغانستان دست به نقض گسترده حقوق بشر، کشتارهای انتقام جویانه و اعدام های صحرایی زده اند.
مقامهای قصر سفید گفته اند که در ۲۴ ساعت گذشته پروازهای نظامی ایالات متحده حدود ۱۰۴۰۰ نفر را از میدان هوایی کابل به بیرون انتقال داده و نیز ۵۹۰۰ نفر دیگر توسط پروازهای سایر کشورهای ایتلاف بینالمللی از افغانستان تخلیه شده اند.
آمار قصر سفید نشان میدهد که از ۱۴ اگست تا حال حدود ۳۷ هزار نفر و از آخر جولای تا حال کم و بیش ۴۲ هزار نفر از افغانستان به بیرون منتقل شده اند.