امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، روز سهشنبه سوم دسمبر (۱۳ قوس) اعلام کرد که در ماه جون ۲۰۲۵ به همراه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، ریاست مشترک کنفرانسی را برای ایجاد دولت فلسطین بر عهده خواهند داشت.
مکرون با اشاره به اسراییل و دولت بالقوهٔ فلسطینی گفت: "ما تصمیم گرفتهایم تا در ماه جون سال آینده به طور مشترک ریاست ایجاد دو دولت را بر عهده بگیریم."
رییس جمهور فرانسه افزود: "در ماههای آینده، ما ابتکارات دپلوماتیک خود را یکجا و چندین برابر میکنیم تا همه را در این مسیر بیاوریم."
مکرون در پاسخ به پرسشی که آیا فرانسه دولت فلسطینی را به رسمیت خواهد شناخت یا نه، گفت که چنین کار را در "زمان مناسب" و هنگامی که بتواند به "تحرکات متقابل به رسمیت شناختن" منجر شود، انجام خواهد داد.
مکرون در ادامه گفت: "ما میخواهیم چندین شریک و متحد دیگر را چه اروپایی و چه غیراروپایی، که آماده حرکت در این مسیر اند، اما منتظر اقدام فرانسه اند، در این مسیر سهیم بسازیم."
مکرون گفت هدف این است که "حرکتی برای به رسمیت شناختن به نفع اسراییل ایجاد شود. به گفتهٔ رییس جمهور فرانسه، چنین اقدام میتواند "پاسخهایی را در زمینه امنیت اسراییل ارایه کند و مردم را متقاعد کند که راه حل دو دولت، گزینۀ مناسب برای اسراییل است."
قبل از حمله حماس در هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ که سبب عملیات تهاجمی اسراییل در نوار غزه شد، به نظر میرسید که عربستان سعودی به توافقی برای عادی سازی روابط با اسراییل نزدیک شده بود، توافقی که شامل تضمینهای امنیتی از سوی ایالات متحده میشد.
در صورتی که عربستان سعودی، اسراییل را به رسمیت بشناسد، یک نقطهٔ عطف خواهد بود، اما ریاض نشان داده است که تمایلی به ادامه این روند ندارد، زیرا اسراییل عملیات نظامی خود را در غزه دنبال میکند.
ربستان سعودی در ماههای اخیر موضع خود را در قبال اسراییل سختتر کرده و اعلام کرده است که بدون ایجاد یک دولت فلسطینی، اسراییل را به رسمیت نخواهد شناخت.
اظهارات رییس جمهور فرانسه روز سه شنبه در حالی بیان شد که قرار است مجمع عمومی ملل متحد در مورد کنفرانس بین المللی ماه جون سال آینده رای گیری کند، کنفرانسی که هدف آن پیشبرد راه حل دو کشور-اسراییل و فلسطین- است.
حمایت از راه حل دو دولت که شامل تشکیل کشور فلسطینی در کنار اسراییل است، از زمان آغاز جنگ غزه افزایش یافته است و این امر نشاندهنده توجه بیشتر به این راه حل است.
اسپانیا در ماه سپتمبر سال روان میلادی میزبان نشستی با مقامات اروپایی و وزیران کشورهای مسلمان، از جمله عربستان سعودی، بود که در آن در مورد ایجاد دولت فلسطینی بحث و تبادل نظر شد.
این نشست پس از آن برگزار شد که اسپانیا، ایرلند و ناروی در اوایل سال روان، دولت فلسطینی را به رسمیت شناختند که نوار غزه و کرانهٔ غربی شامل قلمرو آن باشد.
به تعقیب این سه کشور، سلوانیا به تاریخ چهارم جون دولت فلسطین را به رسمیت شناخت. به این ترتیب، از جمع ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد تا حالا ۱۴۶ عضو آن فلسطین را به صفت دولت مستقل به رسمیت شناخته اند.
ایالات متحده در ماه اپریل سال روان میلادی، با استفاده از حق ویتو در شورای امنیت ملل متحد، مانع تلاشهای فلسطین شد تا عضویت کامل در این سازمان را به آورد.
اشغال بخشی از سرزمینهای فلسطینی توسط اسراییل، مناقشهٔ ارضی بر سر مالکیت شرق بیتالمقدس و بخشهایی از کرانه غربی، همراه با زد و بندهای قدرتهای بزرگ در چند دهه اخیر، مانع به رسمیت شناخته شدن دولت فلسطینی شده است.
در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.
گروه