مراسم خاکسپاری حدود ۳۰۰ نفر از کشته شدگان زلزلهٔ اخیر در ولایت هرات، روز دوشنبه نهم اکتوبر (۱۷ میزان) در حالی برگزار شد که سه روز پس از این رویداد طبیعی، هنوز هم شمار زیاد خانوادهها در زیر آوار خانههای فروریختهٔ شان مدفون اند و تلاشهای نجات هم ادامه دارد.
بر اساس آمار ارایه شده از سوی طالبان، در این زلزله که شدت آن ۶.۳ ریکتر تشخیص شده است، ۲۰۵۳ نفر در ۱۳ روستا جان باخته و ۱۲۴۰ نفر دیگر زخمی شده و افزون بر آن بیش از ۱۶۶۰ باب منزل ویران شده است.
ملل متحد گفته است که "۱۰۰ درصد" منازل در ۱۱ روستای ولایت زندهجان ولایت هرات در اثر این زلزله تخریب شده است. سازمان جهانی صحت گفته است که این حادثه ۱۶۵۵ خانواده را متاثر کرده است که شمار مجموعی اعضای آن به بیش از ۱۱ هزار نفر میرسد.
ملا جانان سایق، سخنگوی وزارت رسیدگی به حوادث طبیعی حکومت طالبان گفت که هنوز هم مردم در تلاش اند تا عزیزان و اعضای خانوادههای شان را از زیر آوار بیرون بکشند.
با آنکه مساعدتهای ضروری مانند کمپل و خیمه به زلزله زدگان رسیده است، برخی باشندگان این ولایت از نابسنده بودن کمکها شاکی اند.
خبرنگارانی که در محل حضور دارند، از "وضعیت بسیار بد" زلزلهزدگان گزارش میدهند.
در حالیکه زمستان در راه است، فراهم آوری سرپناه برای بیخانمان شدگان این زلزله چالش بزرگی برای حکومت طالبان است.
از سوی دیگر، در حالیکه طالبان به کار زنان در سازمانهای امدادرسان محدودیت وضع کرده است، رسیدگی درست به نیازمندان، به ویژه زنان و تشخیص ضرورتهای آنان چالشبرانگیزتر شده است.
سازمان عفو بینالملل از حکومت طالبان خواسته است که روند کمک رسانی "بدون تبعیض" صورت گرفته و "دسترسی نامحدود ادارات امدادرسان را به ساحات آسیبدیده تضمین کند."
زمان سلطانی، پژوهشگر عفو بینالملل در جنوب آسیا گفت که باید مساعدتها به گونهای توزیع شود که نیازمندیهای گروههای به شدت معروض به خطر به شمول زنان، کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت را مرفوع کند.
در همین حال، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) از تخصیص بودجهٔ پنج میلیون دالری برای فراهم آوری کمکهای فوری به ساحات زلزلهزده در افغانستان، خبر داد.
اوچا با نشر اعلامیهای گفته است که دانیال اندریس، هماهنگ کنندهٔ کمکهای بشری، این تخصیص عاجل را از صندوق بشری افغانستان منظور کرده است تا از تلاشهای امدادرسانی در این کشور حمایت صورت گیرد.
گروه