لینک های دسترسی

Breaking News

حملات تندروان در پاکستان به روابط اسلام‌آباد با طالبان افغان آسیب می رساند - کارشناسان


پاکستان با افزایش خشونت‌ها در این کشور، حکومت طالبان در افغانستان را تحت فشار قرار داده است تا در سرکوب تندروانی که در خاک افغانستان پناه گرفته اند، موضع سخت‌تری اتخاذ کند، اما طالبان تاکنون تمایلی نشان نداده و در عوض سعی به میانجگری کرده اند.

این فشارها طالبان افغان را در تنگنا قرار داده است، گروهی که از دیر زمان با گروه‌های تندرو دیگر که حملات را در پاکستان انجام می‌دهند، به ویژه تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) روابط نزدیک داشته است.

فعالیت تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه‌های تندرو پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان بیشتر شده است.

تحلیلگران می گویند که طالبان افغان در سرکوب این گروه‌های تندرو از احتیاط کار می‌گیرند و از ایجاد دشمنان بیشتر در حالی که با حملات گروه دولت اسلامی یا داعش روبرو استند، بیم دارند.

افغانستان در ماه‌های اخیر شاهد حملات متعددی عمدتاً بالای اقلیت شعیه بوده که ده‌ها کشته برجا گذاشت. شاخهٔ خراسان گروه داعش مسوولیت اکثر این حملات را به دوش گرفته است.

حکومت طالبان برای کاهش تنش‌ها با پاکستان هفتهٔ جاری میزبان گفتگوهای بین تحریک طالبان و حکومت پاکستان بود.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان روز چهارشنبه ۱۸ می (۲۸ ثور) در تویتر نوشته است که این مذاکرات با "پادرمیانی امارت اسلامی" در کابل انجام شد که به گفتۀ وی در کنار "پیشرفت قابل توجه" بر آتش‌بس کوتاه مدت توافق نیز صورت گرفت.

پس از مذاکرات در کابل، طالبان پاکستانی گفته اند که آتش‌بس را تا تاریخ ۳۰ می تمدید می‌کنند.

محمد خراسانی، سخنگوی تحریک طالبان پاکستان روز چهارشنبه ۱۸ می (۲۸ ثور) گفت که تصمیم تمدید آتش‌بس با حکومت پاکستان به درخواست بزرگان قبایل پاکستان صورت گرفته است که اوایل همین هفته ملاقات جداگانه با رهبران این تحریک داشته اند.

بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان گفت که "تمام تلاش خود را برای تداوم و موفقیت مذاکرات می‌کند و در عین حال از هر دو طرف می‌خواهد که انعطاف‌پذیری داشته باشند".

اما آتش‌بس‌های گذشته با تحریک طالبان پاکستان نتایج ملموسی نداشته و آتش‌بس کنونی نیز پس از حملهٔ هفتهٔ گذشته متزلزل به نظر می‌رسد.

تحلیلگران می‌گویند که به نظر می رسد که ناامیدی پاکستان با افزایش خشونت‎‌ها در خاک این کشور افزایش یافته است.

تحریک طالبان پاکستان، داعش و اردوی آزادی بخش بلوچستان به گونهٔ منظم نظامیان پاکستان را هدف قرار می‌دهند.

به گفته انستیتیوت مطالعات صلح پاکستان، یک نهاد مستقل مستقر در اسلام آباد، که فعالیت تندروان را دنبال می کند، حملات تندروان در پاکستان از زمان تسلط طالبان در افغانستان تقریباً ۵۰ درصد افزایش یافته است. این نهاد ۱۷۰ حمله را بین ماه‌های سپتمبر تا اواسط ماه می ثبت کرده که در آن ۱۷۰ پولیس، نظامی و شبه نظامی و بیش از ۱۱۰ غیرنظامی کشته شده اند.

ملل متحد تخمین می زند که حدود ۱۰ هزار تندرو تحریک طالبان پاکستان در افغانستان مخفی شده اند و حاکمان افغانستان تاکنون برای از بین بردن آنان هیچ اقدامی نکرده اند.

بعضی از افغان‌های سرشناس در جنوب افغانستان که به شرط فاش نشدن نامشان با اسوشیتدپرس صحبت کردند، گفتند که طالبان پاکستانی و جدایی‌طلبان بلوچ پاکستانی در طول حکومت قبلی خانه‌های امنی برای خود در این منطقه ایجاد کرده بودند که پس از تسلط طالبان نیز در آن باقی مانده اند.

پاکستان ماه گذشته در یک اقدام تلافی‌جویانه حملات هوایی را بر یک کمپ مهاجرین در شرق افغانستان انجام داد که کم از کم ۴۰ کشته برجا گذاشت. صندوق وجهی ملل متحد برای اطفال یا "یونسف" گفته است که گمان می‌رود ۲۰ کودک در میان کشته شدگان باشند.

پاکستان این حملات را به گونهٔ رسمی تایید نکردند اما دو روز پس از آن، وزارت خارجهٔ پاکستان به طالبان هشدار داد که به تندروان پاکستانی پناه ندهند.

یک هفتۀ پس از حملات هوایی و راکتی نظامیان پاکستانی بر بخش‌هایی از ولایت خوست و کنر، ملا محمد یعقوب، سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان گفت که به خاطر "مصالح ملی" این حملات را تحمل کرده است. اما ملا یعقوب با اشاره به حملات اخیر نظامیان پاکستانی در کنر هشدار داد که پس از این در برابر چنین حملات خاموش نخواهند نشست.

او گفت: "افغانستان در حال حاضر با مشکلات زیادی روبرو است، ما در هر سطحی با چالش‌های مواجه استیم؛ جهان نیز با ما در مقابله است. ما مشکلات و تکلیف‌های را از افراد نزدیک و همسایه‌های خود می‎بینیم. نمونۀ آشکار آن، چند روز پیش، آن‌ها بر خاک ما در کنر تجاوز کردند...ما این را به خاطر مصالح ملی و مصالح علیا تحمل کرده‌ایم، شاید دیگر این را تحمل نکنیم."

ملا یعقوب، پسر بنیانگذار طالبان، ملا محمد عمر، یک شخصیت قدرتمند در رهبری گروه طالبان است؛ گروهی که درگیر اختلاف نظرها در مورد چگونگی ادارهٔ کشور بوده و تلاش می‌کند متحد باقی بماند.

تحلیلگران می‌گویند که به نظر می رسد شورای رهبری گروه طالبان به شدت بین دو گروه تقسیم شده است: مصلحت‌گرایان و تندروها.

با این حال، به نظر می رسد هر دو جناح طالبان - مصلحت‌گرایان و تندروها - هیچ تصمیمی برای بیرون راندن تندروان پاکستانی از قلمرو خود ندارد.

شجاع نواز، کارشناس و همکار در مرکز آسیای جنوبی شورای اتلانتیک مستقر در ایالات متحده می‌گوید: "من هیچ راه حل سریعی برای وضعیت پاکستان - افغانستان نمی بینم. طالبان به ایجاد پناهگاه برای تحریک طالبان پاکستان ادامه خواهد داد و [طالبان] امیدوار اند که بتواند در آینده نفوذ خود را در پاکستان گسترش دهد. "

نواز گفت: "بنابراین، انتظار داشته باشید که وضعیت بدتر خواهد شد، به ویژه با توجه به این که اردوی (پاکستان) سیاست افغانستان را هدف قرار داده است."

XS
SM
MD
LG