شورشیان سوری که رژیم بشارلاسد، رییس جمهور پیشین سوریه، را سرنگون کردند، روز سهشنبه ۱۰ دسمبر (۲۰ قوس) محمد البشیر را به عنوان رییس حکومت موقت سوریه تعیین کردند.
رهبران شورشی و مقامات حکومت برکنار شدۀ اسد روز سهشنبه اعلام کردند که پس از نشست کابینه، محمد البشیر به عنوان رییس حکومت موقت تعیین شد.
البشیر که پیشتر مسوولیت مدیریت بخش کوچکی از مناطق تحت کنترول شورشیان را بر عهده داشت، در سراسر سوریه کمتر شناخته شده است.
البشیر در مورد نشست رهبران شورشی و مقامات رژیم برکنار شده گفت: "این نشست تحت عنوان انتقال پروندهها و نهادها به حکومت سرپرست بود."
بشیر در حالی رهبری حکومت موقت را برعهده گرفته است که با کاهش چشمگیر تعداد افراد مسلح در جاده، احساس بازگشت حالت عادی در پایتخت سوریه پدیدار شده است.
منابع نزدیک به شورشیان گزارش دادند که فرماندهان شورشی به جنگجویان شان دستور دادهاند که از شهرها عقبنشینی کنند و در عوض، پولیس و نیروهای امنیت داخلی وابسته به گروه اصلی شورشیان، هیات تحریر شام، در این مناطق مستقر شوند.
پس از سرنگونی رژیم اسد در یکشنبهٔ گذشته، برای نخستین بار بانکها و دکانها در دمشق باز شدند؛ موترها به جادهها برآمدند؛ کارگران ساختمان به کارهای شان برگشتند و پاککاری شهر از سرگرفته شد.
اما نشانههای منازعه در این کشور شرق میانه همچنان دیده میشود. اسراییل حملات هوایی خود علیه پایگاههای اردوی پیشین سوریه انجام داد، اردویی که در برابر پیشروی سریع شورشیان که اسد را در مدت دو هفته سرنگون کردند، شکست خورد.
اسراییل همچنین نیروهای خود را به منطقه غیرنظامی در داخل سوریه اعزام و اعلام کرد که هدف این حملات، جلوگیری از رسیدن تسلیحات به دست "دشمنان" است. اما اسراییل ادعاها در مورد پیشروی نیروهایش به مناطق حومه جنوب غربی دمشق را رد کرد.
سرپرست حکومت موقت سوریه پس از آن تعیین شد که رهبر اسلام گرای سوریه روز سه شنبه گفت که حکومت آیندهٔ آن کشور فهرستی از مقامات ارشد حکومت پیشین را که در "شکنجهٔ مردم سوریه دخیل بودند" اعلام خواهد کرد.
ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیان که اکنون با نام اصلی خود، احمد حسین الشرع، شناخته میشود، با نشر اعلامیهای در رسانهٔ اجتماعی تلگرام نوشته است: "به هر کسی که در مورد افسران ارشد نظامی و امنیتی که در جنایات جنگی دخیل بودند، معلومات ارایه کند، انعام خواهیم داد."
او همچنین گفت که مقامات حکومت آیندهٔ سوریه "این جنایتکاران جنگی را تحت تعقیب قرار خواهند داد و از کشورهایی که به آن فرار کرده اند، تقاضای استرداد آنان را خواهند کرد."
هیات تحریر شام که الشرع رهبری آن را بر عهده دارد، ، ریشه در شاخه سوری شبکهٔ القاعده دارد و بسیاری از کشورهای غربی آن را به عنوان یک سازمان تروریستی میشناسند.
اما این گروه تلاش کرده است لحن خود را معتدلتر نشان دهد. گییر پدرسن، نماینده ملل متحد در امور سوریه، در ژنیو گفت که گروههایی که اسد را وادار به فرار کردند، باید "پیامهای مثبت" خود را در عمل به اثبات برسانند.
در همین حال، انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، با نشر اعلامیهای گفته است که امریکا از حکومتی که به رهبری و مالکیت مردم سوریه شکل گیرد و از یک دوره انتقالی حمایت میکند. او تاکید کرد که این دوره انتقالی باید بر اساس معیارهای بینالمللی شفافیت و پاسخگویی با اعتبارهمه شمول و غیر فرقهای عمل کند.
این دپلومات ارشد امریکا گفت که "مردم سوریه در مورد آیندهٔ سوریه تصمیم خواهند گرفت. همه ملتها باید متعهد شوند که از یک روند فراگیر و شفاف حمایت میکنند و از مداخله خارجی اجتناب کنند."
در اعلامیهای که اواخر روز دوشنبه منتشر شد، حکومت آلمان اعلام کرد که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، و امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، از پایان رژیم اسد استقبال کردهاند.
رهبران دو کشور تاکید کردهاند که "آماده همکاری با حاکمان جدید هستند، مشروط بر اینکه حقوق اساسی بشر رعایت شود و از قومیتها و اقلیتهای مذهبی محفاظت شود."
در این اعلامیه آمده است که شولتز و مکرون بر اهمیت حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه تاکید دارند.
همزمان، ملل متحد نگرانی خود را در مورد استقرار نیروهای اسراییلی در منطقه حایل غیرنظامی بلندیهای گولان بیان کرده است، منطقهای که اسراییل آن را برای حفاظت از امنیت خود ضروری میداند.
گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل، روز سهشنبه اعلام کرد که این سازمان همچنان شاهد تحرکات نظامی و بمباران اسراییل در خاک سوریه است و تاکید کرد که این تحرکات باید متوقف شود.
ئر تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.
گروه