دو شبانه روز پس از زلزلهای با شدت ۷.۸ به مقیاس ریکتر که تاکنون جان بیش از ۱۱۷۰۰ نفر را گرفته است، امدادگران در دمای زیر صفر در جستجو و بیرون آوردن بازماندگان از زیر آوار ساختمانها استند.
ادارهٔ زمین شناسی ایالات متحده گفته است که دو زلزله - با شدت ۷.۸ و ۷.۵ به مقیاس ریکتر- منطقهٔ غازیانتپ واقع در جنوبشرق ترکیه و شمال سوریه را روز دوشنبه ششم فبروری تکان داد.
آخرین آمار نشان میدهد که در اثر این زلزلهها ۹۰۵۷ نفر در ترکیه و ۲۶۶۲ نفر در مناطق تحت کنترول دولت و شورشیان در سوریه کشته شده اند. اما کارشناسان هراس دارند که ممکن این آمار در روزهای آینده دو برابر شود.
تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت هشدار داده است که زمان برای هزاران مجروح و کسانی که زیر آوار گیر مانده اند، رو به اتمام است.
کرم کینیک، رییس هلال احمر ترکیه با اشاره با مشکلات ناشی از "شرایط وخیم جوی" هشدار داده است که ۷۲ ساعت اول در تلاشهای جستجو و نجات حیاتی بوده است.
مقامات میگویند که طوفان زمستانی کار جستجو و نجات را مشکل ساخته و بسیاری از جادهها را - که برخی از آنها در اثر زلزله آسیب دیدهاند - تقریباً صعب العبور کرده است.
سازمان جهانی صحت هشدار داده است که تا ۲۳میلیون نفر ممکن در اثر این زلزلهٔ مخرب آسیب دیده باشند و از کشورها خواستار کمک به زلزله زدگان شده است.
اتحادیه اروپا پس از زلزله به سرعت تیمهای امدادرسان را به ترکیه اعزام کرد اما به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا بر رژیم بشارالاسد کمکهای اندکی از طریق برنامههای بشردوستانهٔ موجود به زلزلهزدگان در ساحات زیر ادارهٔ حکومت سوریه ارایه شده است.
تیمهای امدادرسان در سوریه میگویندکه به تنهایی نمیتوانند تمام بازماندگان را نجات دهند و خواستار کمکهای جهانی شده اند.
محمد شبلی، سخنگوی گروه دفاع مدنی سوریه که بنام کلاه سفیدها نیز یاد میشوند و در مناطق تحت کنترول شورشیان مصروف امدادرسانی استند، میگوید که "تیم های نجات بین المللی باید به منطقه ما بیایند".
او به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "مردم هر ثانیه میمیرند؛ ما در مسابقه با زمان هستیم."
ترکیه به ویژه ساحهٔ مرز ترکیه با سوریه در یکی از فعالترین مناطق زلزله خیز جهان موقعیت دارد. زلزلهٔ روز دوشنبه بزرگترین زلزله پس از زلزلهٔ سال ۱۹۳۹ در ترکیه بوده است. در زلزلهٔ ۱۹۳۹ حدود ۳۳ هزار نفر کشته شدند.
این کشور در سال ۱۹۹۹ میلادی نیز شاهد زلزلهای با شدت ۷.۴ به مقیاس ریکتر بود، که در آن ۱۷ هزار نفر جان دادند.
در اوایل نومبر سال ۲۰۲۲ نیز زلزله در ترکیه سبب مرگ ۱۱۶ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰۰ نفر دیگر شد.