مریخنورد "پشتکار" یا Perseverance rover ادارهٔ تحقیقات فضایی ایالات متحده (ناسا)که به تاریخ ۳۰ جولای به سمت مریخ پرتاب شد، تا کنون تقریباً نیمی از مسیر خود را طی کرده است.
بر اساس گزارشها مریخنورد پشتکار در ماههای اخیر بیش از ۲۳۵ میلیون کیلومتر مسافه را در فضا پیموده است و باید برای رسیدن به مدار مریخ، مسافتی در همین حدود را طی کند.
بر اساس برنامۀ ناسا، مریخنورد پشتکار باید با سرعتی نزدیک به ۱۹ هزار کیلومتر به تاریخ ۱۸ فبروری سال آینده میلادی وارد جو سیاره مریخ شود.
جولی کنگس، یکی از کارشناسانی که هدایت این مریخنورد را در آزمایشگاه ناسا در جنوب کالیفورنیا به عهده دارد، ضمن ابراز رضایت از شرایط کنونی ماموریت مریخ ۲۰۲۰، وضعیت سفینهٔ پشتکار را ایدهآل توصیف کرد.
به گفتۀ او نیروی جاذبه خورشید نه تنها بر مسیر فضاپیماها به مریخ (و همچنین تمامی نقاط دیگر منظومه خورشیدی) تاثیر گذار است، بلکه نقش مهمی نیز در حرکت این دو سیاره در مدار خود دارد، و به همین دلیل مسیر رفتن به سیاره سرخ، به جای یک خط مستقیم، منحنیشکل است.
جولی کنگس با اشاره به این که مریخنورد "پشتکار" تقریباً نیمی از مسیر خود به سوی سیاره سرخ را طی کرده است، یادآور شد که چنین موضوع به این معنی نیست که پشتکار در فاصلهای یکسان از زمین و مریخ قرار دارد.
به گفته او در یک مسیر مستقیم، سفینهٔ پشتکار در حال حاضر بیش از ۴۲ میلیون کیلومتر با زمین، و نزدیک به ۲۹ میلیون کیلومتر با مریخ فاصله دارد.
در حال حاضر پیامهای ارسالی از مرکز کنترول پس از دو دقیقه و ۲۲ ثانیه به مریخنورد میرسد، ولی هنگامی که این سفینه بر سطح مریخ فرود میآید، ۴۷۰ میلیون کیلومتر را طی کرده است، و با توجه به این فاصله، نزدیک به یازده و نیم دقیقه طول میکشد تا پیامها منتقل شود.
در شرایطی که سفینهٔ پشتکار به سوی مریخ میرود، کارشناسان ناسا در مرکز فضایی مدام در حال بررسی و آزمایش سیستمها، ابزار، و قطعات این مریخنورد استند. هرچند تاکنون هیچ مشکل خاصی مشاهده نشده است.
هدف اصلی ماموریت پشتکار در مریخ، پژوهشهای علمی و فضایی، از جمله کشف نشانههای زندگی در گذشتههای دور این سیاره است.
این مریخنورد با کاوش در سطح مریخ، به بررسی خاک، سنگها، شرایط آب و هوایی، و جزییات دیگری میپردازد که نقش مهمی در برنامههای آینده سازمان هوانوردی و فضایی امریکا یا ناسا برای اعزام فضانورد به این سیاره خواهد داشت.
ناسا در حال حاضر سرگرم بررسی طرحهای پژوهشی بیشتری است تا با همکاری سازمان فضایی اروپا، ماموریتهای دیگری نیز در سطح مریخ انجام دهد و نمونههای جمعآوری شده را برای مطالعه به زمین بیاورد.
ماموریت مریخ ۲۰۲۰ بخشی از پروژه اکتشافی گسترده ناسا در فضا است که "آرتمیس" نامیده میشود.
این پروژه شامل مراحل مختلفی، از جمله اعزام فضانورد به ماه در سال ۲۰۲۴، و حضور پایدار در این کره است که زمینهساز اعزام فضانوردان به مریخ خواهد بود.