ینس استولتنبرگ، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز سهشنبه ۲۱ مارچ (اول حمل) به کشورهای عضو این پیمان نظامی، هشدار داد که با وجود تهاجم روسیه بر اوکراین، کشورهای عضو این پیمان، هزینههای دفاعی خود را آنچنان که لازم است، افزایش نمیدهند.
پس از تصرف شبه جزیره کریمه توسط روسیه در سال ۲۰۱۴ میلادی ۳۰ عضو پیمان ناتو متعهد شده بودند که تا سال ۲۰۲۴ هزینههای دفاعی خود را به دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود افزایش دهند. اما روز سهشنبه، گزارش سالانه این پیمان نظامی نشان داد که تنها هفت کشور - یونان، ایالات متحده امریکا، لتوانیا، پولند، انگلستان، استونیا و لتویا - در سال ۲۰۲۲ به این سطح رسیدند.
منشی عمومی ناتو در یک نشست خبری گفت:"متحدین ناتو از سال ۲۰۱۴، هزینههای دفاعی خود را افزایش داده اند، از اینرو ما در مسیر درست حرکت میکنیم، اما با در نظرداشت خطرات حیاتی امروز، سریع به پیش نمیرویم. از اینرو، من از همه پیشرفتهایی که حاصل شده استقبال میکنم، اما لازم است که کارهای بیشتری انجام دهیم و در عین حال باید آنرا سریعتر انجام دهیم. "
استولتنبرگ افزود:"پس از آغاز تهاجم روسیه بر اوکراین، بسیاری از کشورهای عضو این پیمان، افزایش قابل ملاحظه را در هزینههای دفاعی خود اعلام کرده اند. اکنون این تعهدات باید به پول نقد، قراردادها و تجهیزات مبدل شود، زیرا هزینههای دفاعی ،زیربنای هر کاری است که ما انجام میدهیم."
این در حالیست که تهاجم روسیه بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲ باعث شده است تعدادی از متحدین اروپایی ناتو متعهد به صرف میلیاردها دالر برای قوای مسلح خود شوند.
در عین حال، ایالات متحده امریکا بزرگترین تمویل کننده نظامی ناتو، سال هاست که متحدان اروپایی خود را تحت فشار قرار داده است تا نه تنها پول بیشتری برای نیروهای مسلح خود هزینه کنند، بلکه تمامی اعضای پیمان ناتو باید هزینههای دفاعی خود را نیز افزایش بدهند.
ناتو در نظر دارد که در نشست ماه جولای در شهر ویلنیوس، پایتخت لتوانیا، هدف جدید هزینههای دفاعی - حد اقل دو درصد عواید ناخالص ملی- را برای کشورهای عضو این پیمان تعیین کند. اما اکثر کشورهای عضو این پیمان با این طرح تمایل چندانی ندارند.
در عین حال دپلوماتهای ناتو میگويند كه انتظار میرود بحث بر سر تعهد افزایش هزینه دفاعی جديد - كه مستلزم اجماع همه متحدین پیمان ناتو است - تا اجلاس سران در اواسط جولای ادامه داشته باشد.