رییس مرکز ضد تروریزم کشورهای مستقل مشترک المنافع میگوید که در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۲۰۰ حمله تروریستی در این کشورها برنامه ریزی شده بود که از وقوع بسیاری آنها جلوگیری شده است.
ییفگینی سیسویف در سخنرانی در کنفرانس مشترک کشورهای مستقل مشترک المنافع و سازمان همکاری شانگهای گفت: "تلاش برای انجام بیش از ۳۰۰ اقدام تروریستی در کشورهای مستقل مشترک المنافع در سال ۲۰۲۳ صورت گرفته که ۱۹۵ مورد آن حملات تروریستی بوده که اکثریت آنها توسط مقامات مجرب در مراحل ابتدایی خنثا شدند و از قربانیان متعدد جلوگیری شد و خسارات مادی را به حد اقل رساند."
او افزود: "بیش از ۲۱۰۰ جنایتکار در کشورهای مستقل مشترک المنافع به دلیل جرایم تروریستی تحت پیگیرد قرار گرفته اند."
رییس مرکز ضد تروریزم کشورهای مستقل مشترک المنافع گفت که "سازمان های تروریستی بین المللی مقاومت نشان میدهند" و تروریزم را به یکی از خطرناکترین تهدیدهای عامه تبدیل کرده اند.
او با اشاره به حملهٔ تروریستی بر تالار شهر کروکوس روسیه در ۲۲ مارچ که در آن ۱۴۵ نفر کشته شدند، حملات تروریستی در دربنت و ماخاچکالای روسیه، تلاشها برای ارتکاب جرایم تروریستی و افراطی در ارمنستان که خنثا شد و جلوگیری از شورش افراطیان در قرغیزستان که میخواستند قدرت را در پنجم جولای در دست بگیرند، گفت: "عملاً هیچ کشوری در جهان از حملات تروریستی در امان نبوده است."
سیسویف با بیان اینکه مرکز تروریزم در حال حاضر از شرق میانه به طرف جنوب صحرای افریقا در حرکت است، گفت که "سطح فعالیت های تروریستی در عراق و افغانستان به طور محسوسی کاهش یافته است."
اما کشورهای آسیای مرکزی که عضویت کشورهای مستقل مشترک المنافع را دارند، در نشستی در ماه جولای از گسترش تهدیدات تروریستی و افزایش قاچاق مواد مخدر از افغانستان ابراز نگرانی کرده و این کشور را منبع اصلی ''بیثباتی برای کشورهای آسیای میانه'' خواندند.
در همین حال پت رایدر، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده روز سه شنبه ۲۷ اگست (ششم سنبله) در یک کنفرانس خبری گفت که افزون بر شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) شمار زیاد گروههای تروریستی در افغانستان مستقر اند.
او گفت: "طالبان در حال حاضر حاکمیت ضعیف در افغانستان داشته و به عنوان به اصطلاح حاکم در آنجا تفاوت واضح با شاخۀ خراسان داعش دارند. اما گروههای متعدد تروریستی هم اکنون در افغانستان مستقر اند و ما آن منطقه را به پیمانۀ گسترده زیر نظر خواهیم داشت...به کار با متحدان و شرکای مان در سرتاسر جهان، به شمول آسیای مرکزی تمرکز داریم."
سازمان ملل متحد نیز از حضور داعش و دیگر گروههای تروریستی در افغانستان و گسترش تهدید آن در منطقه و فراتر از آن ابراز نگرانی کرده و خواستار تلاشها برای جلوگیری از آن شده است.
دفتر مبارزه با تروریزم سازمان ملل متحد روز پنجشنبه هشتم اگست (۱۸ اسد) هشدار داد که خطر حملات شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مستقر در افغانستان در خارج از آن کشور وجود دارد و به گفتۀ این نهاد همسایگان افغانستان باید برای مهار کردن آن دست به کار شوند.
با اینحال، طالبان تهدید داعش را در افغانستان کم اهمیت جلوه داده و ادعا کرده اند که داعش در افغانستان سرکوب شده و هیچ گروه داخلی یا خارجی مجال فعالیت در این کشور را ندارند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در واکنش به هشدار دفتر مبارزه با تروریزم سازمان ملل متحد گفت که نگرانیهای کشورهای غربی و سازمانها در مورد حضور گستردۀ داعش در افغانستان و افزایش تهدید این گروه، "بیاساس و ناشی از تبلیغات" است.
سیسویف گفت که در سال گذشته بیش از سه هزار حمله تروریستی در سراسر جهان انجام شده که منجر به مرگ بیش از هشت هزار نفر شده است. به گفتهٔ او "این بالاترین رقم تلفات" در سال های اخیر است و از هر پنج نفر یک نفر قربانی تروریزم گروه دولت اسلامی یا داعش شده است.
به گفتهٔ او بیش از ۹۰ در صد حملات در کشورهای درگیر جنگ رخ داده که ۹۸ در صد قربانیان را تشکیل میدهد.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری تاس روسیه استفاده شده است.
گروه