جشن باستانی نوروز و تجلیل از سالنو ۱۴۰۱ خورشیدی امسال در افغانستان برگزار نشد و طالبان نیز از تجلیل این جشن به گونۀ رسمی خودداری کردند.
از این جشن عنعنوی و تاریخی همهساله در افغانستان به شیوههای مختلف تجلیل میشد و در دو دهۀ اخیر دولت از این روز به گونۀ رسمی در بلخ تجلیل میکرد.
با آنکه همه ساله در نخستین روز سال نو خورشیدی رخصتی عمومی اعلام میشد، اما امسال حکومت طالبان گفته است که رخصتی رسمی برای این روز وجود ندارد و نیز آنان از این روز تجلیل نخواهد کرد.
مقامهای طالبان دیروز گفتند که برای تجلیل از این روز مانع مردم نمیشوند، اما برخی منابع مردمی در بلخ میگویند که افراد این گروه مانع ورود زنان به روضۀ علی، خلیفه چهارم اسلام شده اند.
به گفتۀ آنان امسال حضور مردم در روضۀ علی اندک بود و تا کنون مراسم برافراشتن علم (جهنده) در ولایت بلخ برگزار نشده است.
در کابل نیز حضور مردم در زیارت کارته سخی و برخی تفریحگاههای شهر نیز در مقایسه با سالهای گذشته کمرنگ بود. به گفتۀ پایتختنشینان، امسال در زیارت کارتۀ سخی نیز برنامه برافراشتن علم (جهنده) برگزار نشد اما صدها نفر در این ساحه از سال تجلیل کردند.
در سالهای گذشته، در روز نخست سال نو خورشیدی مراسم برافراشتن علم (جهنده) با حضور هزاران نفر و مقامهای ارشد حکومتی در روضۀ علی در بلخ و کارته سخی کابل در برگزار میشد.
پیامهای تبریکی
همزمان با آغاز سال ۱۴۰۱ خورشیدی و جشن باستانی نوروز در افغانستان، برخی از شخصیتهای سیاسی، سازمان ملل متحد و نهادهای دپلوماتیک در پیامهای جداگانه این روز را تبریک گفته اند.
انتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی نوروز در یک پیام ویدیویی گفته است: "نوروز جشن آغازهای نو است، آغاز یک سال جدید، فرا رسیدن بهار و نو شدن طبیعت. نوروز همچنین تجلیل از تنوع ما است. بیش از ۳۰۰ میلیون انسان را بین نسلها و فراتر از مرزها متحد میسازد. این زمانی است تا در مورد یکدیگر، فرهنگها و جهان مان بیاموزیم."
آقای گوتیرش افزوده که نوروز یادآور داشتههای مشترک همه است و در کنار ترویج "آشتی و حسن همجواری، ارزشهای صلح، کرامت و حقوق بشر ملل متحد را بازتاب میدهد".
هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز در پیامی در صفحۀ تویتر خود، نوروز را به مردم افغانستان تبریک گفته است.
یوناما افزوده است: "خانواده ملل متحد با همه افغانهایی که نوروز را جشن میگیرند، همراه شده و سال صلحآمیز آرزو دارد."
ایان مککری، شارژدافیر سفارت امریکا در افغانستان که در حال حاضر، فعالیتهایش را از قطر به پیش میبرد در صحفۀ تویتر خود، ضمن تبریکی نوروز، ابراز امیدواری کرده است که سال ۱۴۰۱ خورشیدی، سال صلحآمیز برای مردم افغانستان باشد.
آقای مککری افزوده است: "ما تعهد خود را برای مردم افغانستان در جریان سال جاری تجدید میکنیم و با یک دیگر مشترک کار خواهیم کرد تا با افغانها کمک کنیم تا آنها یک سال جدید سالم و سعادتمند را که شایستۀ آن میباشد، داشته باشند."
برخی از چهرههای سیاسی افغان نیز در پیامهای جداگانه نوروز و سالنو خورشیدی را به مردم این کشور تبریک گفته اند.
سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای در سال ۲۰۱۰ به طور رسمی "روز جهانی نوروز" را به رسمیت شناخت.
جشن سالنو شامل عنعنات تهیه دسترخوان هفت سین، هفت میوه ،خانه تکانی، تهیه لباس جدید، پخت سمنک، تهیه شیرینی و راه اندازی میلهها است که به مردم این کشور از قدیم به ارث مانده است.