وزارت خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا روز دوشنبه ۲۸ فبروری (نهم حوت) با نشر خبرنامهای اعلام کرد که فعالیت سفارت امریکا در منسک، پایتخت بلاروس تعلیق شده است.
در خبرنامۀ وزارت خارجۀ ایالات متحده همچنین، آمده است که آن عده اعضای سفارت امریکا در روسیه که موجودیت شان لازمی و ضروری پنداشته نمیشود، میتوانند یکجا با اعضای خانوادههای شان داوطلبانه روسیه را ترک کنند.
انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ امریکا در این خبرنامه گفته است: "ما این اقدامات را به دلیل مسایل امنیتی و مصوونیتی ناشی از تهاجم بیجهت و ناروای نظامی روسیه بر اوکراین اتخاذ کرده ایم."
آقای بلینکن گفته است که وزارت خارجۀ ایالات متحده وضعیت سفارتخانهها و قنسولگریهای امریکا را در سرتاسر جهان بر اساس "ماموریت، محیط امنیتی در ساحه و حالت صحی" عیار میکند.
وزیر خارجۀ امریکا گفته است: "در نهایت هیچ اولویتی بلندتر از مصوونیت و امنیت شهروندان ایالات متحده نیست و این امر شامل کارمندان حکومت ایالات متحد که در سرتاسر جهان فعالیت دارند و بستگان آنان نیز میشود."
گفته نشده است که فعالیت سفارت امریکا در بلاروس چه زمانی از سر گرفته خواهد شد.
از آغاز بحران اوکراین تا کنون، فضای دپلوماتیک میان واشنگتن و مسکو پرتنش شده است.
کمتر از دو هفته پیش، روسیه معاون سفارت امریکا در مسکو را اخراج کرد؛ اقدامی که سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا آن را "بیجهت" خواند و گفت که واشنگتن این تصمیم را "اقدام تشددزا تلقی کرده و پاسخ به آن را زیر غور دارد."
تهاجم روسیه بر اوکراین با واکنش شدید از سوی غرب مواجه شده و کشورهای غربی، به شمول ایالات متحده تحریمهای شدیدی را بر حکومت، مقامها و نهادهای روسی وضع کرده اند.
در حالیکه از تهاجم روسیه بر اوکراین پنج روز میگذرد، بر اساس آمار وزارت صحت اوکراین بیش از ۳۵۰ غیرنظامی اوکراینی، به شمول ۱۴ کودک، در اثر حملات نیروهای روسی کشته و نزدیک به ۱۷۰۰ نفر دیگر زخمی شده اند.
این در حالی است که نمایندگان روسیه و اوکراین امروز ۲۸ فبروری (نهم حوت) برای بار نخست در مزر میان بلاروس و اوکراین ملاقات کردند.
ریاست جمهوری اوکراین خواهان آتشبس فوری و خروج نیروهای روسی از خاک این کشور شده است؛ تقاضایی که روسیه آنرا قاطعانه رد خواهد کرد.