بیش از ۶۰ عضو کانگرس ایالات متحده به روز چهارشنبه، ۲۳ اکتوبر (دوم عقرب)، به جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، نامهای نوشته و خواهان مداخله وی در "رهایی محبوسین سیاسی" در پاکستان به شمول عمران خان، صدراعظم سابق آن کشور شدند.
در این نامه آمده است که در ماه فبروری، انتخابات پارلمانی پاکستان، به سطح تاریخی شاهد بی نظمی ها به شمول تقلب گسترده در انتخابات، تلاش های حکومت برای سلب حق رای دهنده گان، توقیف ها و حبس رهبران سیاسی، خبرنگاران و فعالان بود.
قانونگذاران ایالات متحده روی تقاضا ها برای آزادی فوری خان و ختم بازداشت خودسرانه گسترده حامیان حزب تحریک انصاف پاکستان تاکید کردند.
در این نامه، خطاب به بایدن، آمده است که "در حد حداقل، ما از حکومت شما میخواهیم که فورا از حکومت پاکستان، ضمانت امنیت و رفاه خان را دریافت کرده و از مقامات سفارت ایالات متحده (در پاکستان) بخواهد که با او در زندان ملاقات کنند".
این قانونگذاران امریکایی، نگرانی خود را در مورد آنچه که آنها به نام "نقض گسترده حقوق بشر" در پاکستان بعد از انتخابات پارلمانی آن کشور، محکوم کردند، ابراز داشتند.
در این نامه آمده است که "به طور گسترده، انکشافات از رای گیری ماه فبروی بدین سو حاکی از تغیر واضح به سمت استبداد در آن کشور است که سیستم کنونی پاکستان را معادل یک حکومت نظامی با نمای ملکی میسازد".
این نماینده گان خاطرنشان ساختند که حکومت پاکستان، سرکوب رسانه های اجتماعی و انترنت را به عنوان بخشی از تلاش گسترده تر برای سرکوب فعالیت سیاسی و فشار بر خبرنگاران تشدید بخشیده است.
این نامه توسط گریگ کاسار، جیم مک گاورن و سامر لی که هر سه عضو مجلس نماینده گان کانگرس ایالات متحده هستند، نوشته شده است. در این نامه از عمران خان، ۷۲ ساله، منحیث یک رهبر سیاسی "با حمایت گسترده" در پاکستان، توصیف شده است.
تاکنون قصر سفید هیچ واکنش فوری به این نامه ارایه نکرده است و مقامات پاکستانی نیز در مورد آن ابراز نظر نکردند.
خان از از ماه آگست سال ۲۰۲۳ بدین سو، بر اساس اتهامات متعدد به شمول فساد و تحریک خشونت علیه تاسیسات نظامی، در زندان به سر میبرد. او ارتکاب هر گونه تخلف را رد کرده است.
در ماه جون، مجلس نماینده گان کانگرس ایالات متحده، با ۳۶۸ رای موافق در برابر هفت رای مخالف، خواهان "تحقیق کامل و مستقل روی ادعاهای دخالت یا بینظمی" در انتخابات ماه فبروری در پاکستان شد.
اسلام آباد، با شدت به این قطعنامه اعتراض کرد و گفت که این قطعنامه "ناشی از درک ناقص از وضعیت سیاسی و پروسه انتخابات" در پاکستان است.
خان، یک ورزشکار کرکت که بعدا صدراعظم شد، در سال ۲۰۲۲ به دلیل عدم کسب رای اعتماد از پارلمان، از قدرت کنار زده شد. این اقدام که خان آنرا غیرقانونی خوانده و رد کرد، منجر به آشفتگی بی سابقه سیاسی در پاکستان مجهز به سلاح هسته یی و کشوری با بیش از ۲۴۰ میلیون نفوس گردید.
خان، اردوی پاکستان را به سازماندهی عزل خود از قدرت متهم کرد و پس از آن قضایای قضایی متعددی را آغاز کرد.
آزمون های قانونی، که خان انرا بنا به داشتن انگیزههای سیاسی رد کرده است، او را از کسب مقام های حکومتی بازداشت و حزب وی نیز توسط حکومت سرکوب گردید و در نهایت از شرکت در انتخابات ماه فبروری منع شد.
خان و منتقدان مستقل معتقدند که در رای گیری تقلب صورت گرفته تا احزاب طرفدار اردوی پاکستان بتوانند پیروز شوند، اتهاماتی که مقامات اردوی پاکستان آنرا رد کرده است.
این در حالی است که حزب تحریک انصاف پاکستان میگوید که بشرا بیبی، همسر عمران خان، صدراعظم پیشین پاکستان، روز پنجشنبه ۲۴ اکتوبر (سوم عقرب) پس از نه ماه حبس از زندان آزاد شد.
گروه