پاکستان عهد کرده است که در نبرد بر ضد دهشت افگنی و استقرار ثبات در افغانستان با ایالات متحده در تعامل باقی بماند، اما گفته است که هیچگونه نقش "سیاسی یا نظامی" هند را در افغانستان نخواهد پذیرفت.
شاهد خاقان عباسی، صدر اعظم پاکستان، که در شورای روابط خارجی واقع در شهر نیویارک صحبت میکرد، هشدار داد که نقش سیاسی و یا نظامی هند در افغانستان، وضعیت را پیچیده تر ساخته و برای حل مشکلات کمکی نمیکند.
آقای عباسی گفت "اگر آنان [هند] میخواهد که مساعدت اقتصادی کنند، اختیار دارند، اما نه، نمی پذیریم یا نمی خواهیم که شاهد نقش سیاسی یا نظامی هند در افغانستان باشیم."
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، ماه گذشته هنگام اعلام استراتیژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا خواستار نقش برجسته تر هند در افغانستان شد.
پاکستان اتهام وارد میکند که ادارۀ استخبارات هند در همکاری با نهادهای امنیتی افغانستان، حملات را بر ضد اهداف پاکستانی هماهنگ میکند.
اما کابل و دهلی جدید این ادعای مقامهای پاکستانی را رد کرده میگویند که اکثر دهشت افگنی در افغانستان و هند از سوی تندروان مستقر در پاکستان که از سوی ادارۀ استخبارات نظامی و اردوی آن کشور حمایت میشوند، طراحی و تطبیق میشود.
شراکت سودمند
در یک انکشاف دیگر، مایک پنس، معاون ریاست جمهوری ایالات، در دیدار با صدر اعظم پاکستان در حاشیۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته است که "پاکستان میتواند از همکاری با ایالات متحده در منطقه، چیزهای زیادی به دست آرد."
پس از اعلام استراتیژی حکومت ایالات متحده برای جنوب آسیا، این نخستین دیدار مقامهای ارشد امریکا و پاکستان می باشد.
آقای ترمپ هنگام اعلام این استراتیژی گفت که پاکستان با وصف دریافت میلیاردها دالر مساعدت امریکا، از گروه های دهشت افگنی حمایت می کند که به بر ضد نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان حملات را انجام میدهند.
همزمان با این، محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، روز چهارشنبه در صحبت در نهاد انجمن آسیایی در نیویارک گفت که پاکستان در مبارزه با دهشت افگنی و جلوگیری از شورشیان طالب که از پناهگاه های شان در پاکستان حملات را بر ضد افغانستان طراحی میکنند، کار بسنده انجام نداده است.
اما پاکستان همواره ادعا کرده است که خود قربانی دهشت افگنی بوده و همواره از اراده برای مبارزۀ بی امان با گروه های دهشت افگن حرف زده است.
آقای غنی گفت که آماده است با رهبران پاکستان وارد مفاهمۀ جامع شود تا اختلافات حل و صلح در منطقه استقرار یابد، زیرا به گفتۀ وی صلح با پاکستان به ختم شورشگری طالبان در افغانستان منتج میشود.
رئیس جمهور غنی گفت که اکنون فرصتی به پاکستان فراهم شده است تا از طریق گفتگو بر گذشته فایق آمده و از تکرار گذشته پرهیز کنیم. آقای غنی گفت "اگر پاکستان از این فرصت استفاده نکند، فکر کنم بهای سنگین آن را خواهد پرداخت."
رئیس جمهوری ترمپ نیز گفته است که اگر اسلام آباد بر ضد پناهگاههای دهشت افگنان در پاکستان اقدام نکند، ایالات متحده خاموش نخواهد نشست.