پولیس در شمالغرب پاکستان، روز چهارشنبه، نهم اکتوبر (۱۸ میزان)، با حامیان جنبش تحفظ پشتون درگیر شده و برای متفرق کردن آنان از گاز اشک آور کار گرفت.
وزارت داخلهٔ پاکستان روز یکشنبه گفت که جنبش تحفظ پشتون به دلیل "پخش اظهارات ضد دولت و ایجاد هرج و مرج" به شمول "حمایت طالبان پاکستانی" و بر اساس مدارک "قابل قبول" به صفت "سازمان ممنوعه" شناخته شده است.
اما جنبش تحفظ پشتون این اتهامات به شمول حمایت از جنبش طالبان پاکستان را رد کرده است.
این ممنوعیت باعث خشم حامیان این جنبش شد و آنان با پولیس در ساحۀ جمرود، در حومۀ شهر پشاور مرکز ایالت شمالغربی خیبرپشتونخوا درگیر شدند.
مقامات صحی میگویند که چندین تن از معترضان زخمی و به شفاخانه منتقل شده اند که وضعیت صحی کم از کم دو نفر آنان وخیم است.
ویدیوهایی که از جریان برخورد پولیس با معترضان در شبکههای اجتماعی نشر شده است، پولیس را در حال فیرهای هوایی، پرتاب گاز اشک آور بر معترضان و استفاده از چوبهای دستی برای متفرق کردن معترضان نشان میدهد و در همین حال معترضان به سمت پولیس سنگ پرتاب میکنند.
جنبش تحفظ پشتون در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد و رهبران این گروه اردو و پولیس محلی را به بدرفتاری با پشتونها زیر نام جنگ علیه تروریزم متهم کرده اند. در یک دهۀ پسین، این جنبش کمپاینهایی را برای آوردن فشار بر اردوی پاکستان جهت ترک مناطق پیشین قبایلی در شمالغرب پاکستان که هم سرحد با افغانستان است، انجام داد.
اردو و حکومت پاکستان، این اتهامات جنبش تحفظ پشتون را رد کرده و گفتند که عملیات نظامی فقط علیه شورشیان صورت میگیرد.
این جنبش مکررا نیرو های امنیتی پاکستان را به بازداشت غیر قانونی اعضای این جنبش نیز متهم کرده است.
حکومت پاکستان در آستانۀ برگزاری جرگهای به رهبری جنبش تحفظ پشتون که قرار است به تاریخ ۱۱ اکتوبر در ساحۀ خیبر ایالت خیبرپشتونخواه برگزار شود، این جنبش را سازمان ممنوعه اعلام کرده است.
منظور پشتین، رهبر این جنبش، گفته است که ممنوعیت حکومت را بر گردهماییهای این جنبش نمیپذیرد و هنوز مصمم است که روز جمعه جرگۀ بزرگان را در شهر ریگی برگزار کند.
سازمان عفو بینالملل با انتقاد از وضع ممنوعیت از سوی حکومت پاکستان بر جنبش تحفظ پشتون، خواستار لغو فوری محدودیتها بر این جنبش شده است.
عفو بینالملل روز سه شنبه هشتم اکتوبر (۱۷ میزان) با نشر اعلامیهای گفت: "استفاده از قوانین ضد تروریزم برای هدف قرار دادن فعالان، تظاهرات صلحآمیز گروههای اقلیت، اهانت به حقوق آزادی اجتماعات و گردهماییهای مسالمت آمیز است."
این نهاد بینالمللی مدافع حقوق بشر گفته است که جنبش تحفظ پشتون "یک جنبش مردمی" صلحآمیز است که از حقوق بشری پشتونهایی که از دیر زمان معروض به آزار و خشونت مقامهای پاکستانی بوده اند، دفاع میکند.
بابو رام پنت، معاون بخش جنوب آسیا در سازمان عفو بینالملل، با اشاره به زمان صدور ممنوعیت بر جنبش تحفظ پشتون، این اقدام را "بخشی از سرکوب سیستماتیک و بیرحمانۀ تظاهرات و گردهماییهای مسالمت آمیز و گروههای مخالف" از سوی مقامهای پاکستانی خوانده. او حکومت پاکستان را به "توسل به کاربرد غیرقانونی نیرو، ناپدید کردن اجباری، منع پوشش رسانهای تظاهرات و راهپیماییهای مخالفان" متهم کرده است.
عفو بینالملل گفته است که حکومت پاکستان باید فوراً مسیر درست را در پیش گرفته و "تظاهرات و گردهماییهای صلح آمیز را جرم انگاری نکند" و نیز از نشانه گرفتن گروههای مخالف، به خاطر قومیت آنان دست بردارد.
گروه