صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA) از نیازمندی میلیونها نفر به خدمات پایدار صحت باروری در مناطق دورافتادۀ افغانستان خبر داده است.
این صندوق امروز سهشنبه ۱۶ اگست (۲۵ اسد) در تویتی گفته است که ۹.۲۸ میلیون نفر در مناطق دشوار گذر در افغانستان به شدت به خدمات پایدار حفاظتی و صحت باروری نیاز دارند.
در همین حال، ادارۀ ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان گفته است که در موقع بروز بحران، برای اطمینان از دریافت مراقبتهای بهداشتی مورد نیاز زنان و دختران، نیازمندی به کارکنان صحی زن حیاتی است.
این اداره در تویترش نگاشته است: "ما با سازمانهای جامعه مدنی در افغانستان، برای اعزام کارمندان صحی زن به مناطق زلزله زده همکاری کردیم. به ۵۳۷ زن کمک صورت گرفت."
داکتر ملالی ابراهیمخیل صبوری، ترینر متخصص نسایی-ولادی به صدای امریکا گفت که امکانات به نیازمندیهای میلیونها زن باردار در افغانستان فراهم نیست.
به گفتۀ داکتر صبوری، اولین نیازمندی یک زن حامله تغذیه خوب در خانواده است، اما به دلیل اینکه فقر دامنگیر بخشی اعظم خانوادهها شده، بیشترین آسیب را در حال حاضر زنان باردار میبینند.
او گفت که کلینک مجهز برای مراقبتهای قبل از ولادت، حین زایمان و پس از آن در روستاهای افغانستان موجود نیست تا حداقل، زنان باردار بتوانند واکسینهای دوران حاملگی را دریافت کنند یا معاینات ابتدایی را انجام دهند.
خانم صبوری گفت: "خانمهای حامله در افغانستان از سبب سوتغذیه که در جریان حمل میباشد، کمخونیهای شدید که آنها میداشته باشند و نبود کلینیک صحی جان شیرین خود را از دست میدهند."
این در حالی است که در اوایل سال جاری، صندوق جمعیت ملل متحد برای پاسخگویی به سلامت باروری و نیازهای روانی – اجتماعی، ۹.۲ میلیون نفر، بودجۀ حدود ۲۵۲ میلیون دالری را به دولتها فراخوان داد.
بر اساس معلومات این صندوق تا ماه جولای، تنها ۱۱ درصد این درخواست تامین شد و زلزلۀ اخیر در شرق افغانستان فشار بیشتر را بر منابع مالی وارد کرده است.
این صندوق تاکید کرده بود که با این پول، برای ۲.۲ میلیون زن باردار، ۲.۳ میلیون نوجوان و ۲۸۹هزار زن دیگر که در آستانۀ ولادت قرار دارند، در بخشهای مختلف افغانستان مراقبت لازم صحی فراهم خواهد شد.
بر اساس معلومات صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، افغانستان بالاترین میزان مرگومیر مادران باردار را در آسیا دارد. این صندوق اخیراً گزارش داد که از هر ۱۰۰هزار زایمان، ۶۳۸ مادر در افغانستان جان میدهند.
ملل متحد هشدار داده که اگر توجه جدی در این مورد نشود، شمار مرگومیر مادران حین ولادت در بخشهایی از افغانستان افزایش خواهد یافت.
نگرانیهای ملل متحد در حالی از افزایش مرگومیر مادران در هنگام ولادت در افغانستان مطرح میشود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان و قطع کمکهای جامعه جهانی، نظام صحی این کشور در پرتگاه سقوط قرار گرفته است.