محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان بر ثبت و حفظ تمام آبدههای تاریخی که در ولایت هرات وجود دارند، تأکید کرد.
رئیس جمهور غنی، که روز سه شنبه (۱۷ میزان) در مراسم گرامیداشت از جایگاه "خواجه عبدالله انصاری و ملکه گوهرشاد بیگم" در ارگ صحبت میکرد، گفت که یک بحث ملی باید در مورد سبک معماری دورۀ تیموریان، به حیث سبک ملی مهندسی و معماری افغانستان، آغاز شود.
به باور وی، بناهای سه قرن اخیر، با آبدههایی که در دوران تیموریان در هرات ساخته شده؛ قابل مقایسه نیست.
آقای غنی، گفت: "امید است که گذشته هرات را فراموش نکنیم، حدِ اقل ۸۵۰ آبدۀ تاریخی است که ثبت نشده، اگر این آبدات تاریخی ثبت نشود، ما در حقیقت یک فاجعه را بار میآوریم...همه باید در این شریک باشیم تا آثار تاریخی هرات به زودترین فرصت ثبت شود...یک هیأت فوقالعاده فرستاده شود و در ثبت این آثار و باز در حفظ و مراقبت این آثار کوششهای اساسی صورت بگیرد".
رئیس جمهور غنی، تأکید کرد که در بخش عصریسازی ساختمانها، نباید گذشتۀ تاریخی نادیده گرفته شود؛ چون به گفتۀ وی زمانی که افغانستان امن شود، عواید گردشگری سبک اسلامی و تاریخی در این کشور، ده برابر عواید ساختمانهای عصری خواهد بود.
در همین حال، رئیس جمهور افغانستان، فرمانی را برای ضرب مدال خواجه عبدالله انصاری و ملکه گوهرشاد صادر کرد.
در این فرمان آمده است: "به منظور تحقق کامل تعهد دولت در راستای حمایت همهجانبه و فراهمسازی بستر پیشرفت علم، فرهنگ، ادب و هنر مبتنی بر حکم ماده ۴۷ قانون اساسی افغانستان و همچنین ارجگذاری به جایگاه، فعالیتها و دستاوردهای علمی، تاریخی، فرهنگی و ادبی شخصیتهای خبیر و اهل قلم، ضرب و وضع مدال به نام عارف صوفی مسلک خواجه عبدالله انصاری و بانوی خیر و نیکوکار گوهرشاد بیگم، منظور است".
در همین حال، استادان پوهنتون هرات، به ریاست جمهوری پیشنهاد کردند تا پژوهشهای دورۀ ماستری که در بخش ادبیات این پوهنتون، در مورد خواجه عبدالله انصاری، مولانا جامی و سایر بزرگان عرفان و ادب صورت گرفته است، به مصارف دولت چاپ شود.
این در خواست آنان توسط ریاست جمهوری افغانستان پذیرفته شد.
همچنان، چاپ آثار عبدالله انصاری، نامگذاری سال جدید خورشیدی به نام پیرهرات و شاملشدن برخی آثار خواجه عبدالله در نصاب تعلیمی و تحصیلی افغانستان از دیگر خواستهایی بود که در مراسم امروز مطرح شد.