کارشناسان ملل متحد گفته اند که ممنوعیت غیرقانونی طالبان بر حق آموزش دختران و زنان جوان در افغانستان یک افت قهقرایی آموزش در جهان است که تمام زنان، یک نسل و آیندهٔ افغانستان را متاثر میکند.
این کارشناسان به شمول ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان روز دوشنبه ۲۰ مارچ (۲۹ حوت) و یک روز پیش از آغاز سال تعلیمی در افغانستان، با نشر بیانیهٔ مشترک خواستار بازگشایی دروازههای مکاتب و پوهنتونها به روی دختران افغان شدند.
آنان گفتهاند که افغانستان تنها کشور جهان است که در آن دختران و زنان از آموزش در مکاتب متوسطه و لیسه و تحصیل در پوهنتونها محروم اند، حالانکه به گفتهٔ این کارشناسان، مقامهای طالبان هیچ توجیهی، چه دینی یا سنتی، برای بازداشتن زنان و دختران از حق آموزش ندارند.
طالبان در کم و بیش ۱۹ ماه که بر افغانستان حاکم بوده اند، محدودیتهای زیادی را بر حقوق زنان و دختران وضع کرده و آنان را از آموزش به سویهٔ بالاتر از صنف ششم و کار در ادارات دولتی و غیردولتی منع کرده اند. با اینحال، مقامهای طالبان مدعی اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان در چارچوب احکام شرعی تامین است.
با اشاره به عضویت افغانستان در پیمانهای بینالمللی از جمله کنوانسیون حقوق کودکان، کنوانسیون محو تبعیض علیه زنان و میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، این گروه کارشناسان ملل متحد گفته اند که افغانستان به احترام، پاسبانی و تامین حق آموزش بدون تبعیض به همه شهروندان آن کشور مکلف است.
در بیانیهٔ کارشناسان ملل متحد آمده است که اگر محدودیتهای طالبان بر آموزش دختران ادامه یابد، پیامدهای منفی بر زندگی آنان گذاشته و بهبود آن چندین دهه را در برخواهد گرفت. در بیانیه آمده است: "اجازه داده نمیتوانیم چنین شود."
ملل متحد گزارش داده است که پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان به ویژه وضع محدودیت بر آموزش دختران، آمار ازدواج کودکان و شمار کودکان کارگر افزایش یافته است.
کارشناسان ملل متحد گفته اند که حتا اگر به دختران اجازهٔ آموزش داده شود، نگرانیهایی در مورد کیفیت آموزش وجود خواهد داشت، زیرا به گفته آنان "گزارشهای اذیت کننده از مکاتب متوسطهٔ پسران وجود دارد که معلمان مضامین دینی، جاگزین آموزگاران مسلکی شده اند و تغییرات چشمگیری در نصاب درسی مکاتب وارد شده است.
در بیانیه از طالبان خواسته شده است تا دروازههای مکاتب متوسطه و لیسه و پوهنتونها را به روی دختران بگشایند، برای بهبود کیفیت سیستم آموزشی و گزینش آموزگاران مسلکی تلاش کرده، مصوونیت دختران را در مکاتب تامین کرده و محدودیتها بر معلمان و کارکنان زن در بخش معارف را لغو کنند.
همچنین از جامعهٔ بینالمللی خواسته شده است تا بر طالبان به خاطر بازگشایی مکاتب و موسسات تحصیلات عالی به روی دختران فشار آورده و برنامههای آموزشی یکسان برای دختران و پسران را تمویل کرده و برای تمویل سیستمهای رسمی آموزشی افغانستان تسهیلات ایجاد کنند.