وزارت صحت افغانستان اعلام کرد که در سال مالی روان صد میلیون دالر کمکهای جهانی به سکتور صحت در این کشور کاهش یافته است.
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت افغانستان، در مراسم تجلیل از روز جهانی صحت در کابل گفت که کاهش کمکهای جهانی و محدودیت منابع مالی در این بخش از مشکلات اساسی ارائه خدمات صحی در این کشور محسوب میگردد.
به گفتۀ وی، کاهش کمکها روی برنامههای انکشافی خدمات صحی افغانستان تأثیر گذاشته است.
او افزود "روز به روز منابع کمککنندگان یا تمویلکنندگان برای ما و شما کم شده میرود، امسال نسبت به سال گذشته ۱۰۰ میلیون دالر بودجه به وزارت صحت عامه کم شده، به اینکه کمککنندگان کمک را محدود ساخته (است)".
بر بنیاد آمار رسمی، سال گذشتۀ مالی، بودجه وزارت صحت به ۲۵۵ میلیون دالر میرسید؛ اما در سال روان این بودجه به دلیل کمشدن کمکهای جهانی، به ۱۵۰ میلیون دالر کاهش یافته است.
همچنان به گفتۀ آقای فیروز، نبود بودجه در سکتور صحت سبب شده است که هزینۀ اختصاصی سالانه برای هر شهروند افغان نیز اندک باشد.
بر اساس ارقام وزارت صحت افغانستان، در حال حاضر، هزینۀ سالانۀ هر شهروند افغان در بخش صحت، پنج دالر است؛ در حالی که به گفتۀ وزیر صحت افغانستان حتی در برخی کشورهای عقبمانده، این رقم به بیش از ۲۰ دالر میرسد.
کمبود منابع پولی سبب شده است که وزارت صحت افغانستان برخی پیشنهاداتی را برای افزایش بودجه در این بخش روی دست گیرد.
آقای فیروز، گفت که برای دستوپا کردن منابع مالی داخلی برای سکتور صحت، وزارت صحت طرحهای پیشنهاداتی را به حکومت پیشکش کرده است که بر اساس آن باید مالیه شکر و تنباکو افزایش یابد.
او افزود "اگر تکس (مالیه) بالای تنباکو دو چند شود، بیش از ۳۰ تا ۴۰ میلیون دالر سالانه میتوانیم ما برای سکتور صحت عاید بیاوریم".
به گفتۀ وی، هرگاه حکومت وضع تعرفه گمرکی بر تنباکو را تصویب کند؛ سالانه ۴۰ میلیون دالر از این بخش به بودجه وزارت صحت افزوده خواهد یافت.
هرچند بر اساس گزارش بانک جهانی، ارائه خدمات صحی، در سالهای اخیر در افغانستان بهبود یافته است؛ اما به باور این بانک، برای عرضۀ خدمات صحی با معیارهای جهانی، افغانستان راه درازی در پیش دارد.