لینک های دسترسی

Breaking News

ثبت نام داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ایران آغاز شد


جریان ثبت نام داوطلبان نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری ایران
جریان ثبت نام داوطلبان نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری ایران

روند ثبت نام داوطلبان نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری ماه جون در ایران امروز سه شنبه ۱۱ می (۲۱ ثور) آغاز شد.

در حالیکه ایالات متحده برای احیای دوبارۀ توافق هسته‌ای ایران چراغ سبز نشان داده است، اکثر آگاهان به این باور اند که سیاستمداران تندرو در کارزار انتخابات ریاست جمهوری ایران پیشتاز خواهند بود.

در میان کسانیکه تا کنون داوطلب نامزدی ریاست جمهوری ایران شده اند، چهره‌های تندرو سیاسی که خواستار گسترش برنامۀ هسته‌ای ایران و مقابله با جهان اند، نامزدان اعتدال‌گرا که معطوف به وضعیت جاری اند و اصلاح‌طلبان که خواستار تغییر آخندسالاری در درون نظام اند، دیده می‌شوند.

کسانیکه خواستار تغییر بنیادی اند، حتا از نامزد شدن در انتخابات از سوی شورای نگهبان منع شده اند. شورای ۱۲ عضوی نگهبان که زیر نظارت آیت‌الله خامنه‌ای فعالیت دارد، فهرست نامزدان ریاست جمهوری را منظور می‌کند.

برهم خوردن توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهان سبب شد که سیاستمداران تندرو کنترول مجلس ایران را در دست گیرند و حتا برخی از آنان خواسته اند که یک نظامی پیشین تصدی ریاست جمهوری ایران را در دست گیرد.

در نخستن روز ثبت نام داوطلبان سه نظامی – سعید محمد و حسین دهقان جنرالان سپاه پاسداران و محمدحسین نامی جنرال ارتش – به وزارت داخلۀ ایران مراجعه کرده و رسماً خواستار نامزدی در ۱۳مین دورۀ انتخابات ریاست جمهوری شده اند.

محسن رضایی، یکی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران، رستم قاسمی وزیر پیشین نفت ایران و محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی ایران از دیگر نامزدان احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ ایران پنداشته می‌شوند.

همچنین نسل جدید از رهبران جوان سپاه پاسداران نیز در میان داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ایران به چشم می‌خورد، مثل سعید محمد، ۵۳ ساله، که زمانی ریاست فرماندهی نیروی خاتم الانبیا را در سپاه به عهده داشت.

حسن روحانی، رییس جمهور کنونی ایران به دلیل تکمیل کردن هر دو دورۀ قانونی تصدی ریاست جمهوری نمی‌تواند در این انتخابات رقابت کند.

ابراهیم رییسی، که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۷ ایران در برابر روحانی شکست خورد و علی لاریجانی، رییس پیشین مجلس شورای اسلامی ایران از دیگر نامزدان احتمالی انتخابات ایران اند.

تا کنون نامزد مطرحی از میان اصلاح‌گرایان ایران عرض اندام نکرده است. برخی‌ها از محمد جواد ظریف، وزیر خارجۀ کنونی آن کشور به عنوان نامزد اصلاح طلب نام برده اند، کسیکه به خاطر اظهارات انتقاد آمیزش از محدود شدن اقتدار حکومت ملکی توسط سپاه پاسداران، زیر بار شدید انتقادات تندروان ایران قرار دارد. با اینحال، آقای ظریف در گذشته گفته بود که در صدد احراز کرسی ریاست جمهوری نیست.

با اینحال، مردم ایران که به دلیل تحریم‌های غرب و همه‌گیری مرگبار کروناویروس در آن کشور زیر فشار شدید قرار گرفته اند، به نظر می‌رسد که علاقۀ مفرط و فراوانی به انتخابات نخواهند داشت.

در انتخابات پارلمانی ۲۰۲۰ در ایران میزان مشارکت رای‌دهندگان ۴۲.۵ درصد بود که در بیش از ۴۰ سال اخیر کمترین میزان مشارکت در انتخابات آن کشور بود. بررسی‌های رسمی پیش‌بینی کرده است که میزان مشارکت در انتخابات جون امسال در ایران حدود ۳۹ درصد خواهد بود.

روند ثبت نام داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران تا چهار روز دیگر و حتا در روزهای پنجشنبه و جمعه که به خاطر عید رمضان در ایران تعطیل است، نیز ادامه خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG