پژوهشگران روز دوشنبه ۱۳ جون (۲۳ جوزا) گفتند که پس از ۳۵ سال کاهش تسلیحات هسته ای، شمار سلاحهای هستهای جهان در دههٔ پیشرو افزایش مییابد.
به گفتهٔ پژوهشگران انستیتیوت بین المللی تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI)، پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، شمار تسلیحات هستهای جهان افزایش خواهد یافت.
بر اساس تخمین این پژوهشگران، تا اوایل ۲۰۲۲ میلادی، نه قدرت هستهای جهان—بریتانیا، چین، فرانسه، هند، اسراییل،کوریای شمالی، پاکستان، ایالات متحده و روسیه—به طور مجموعی ۱۲۷۰۵ کلاهک هستهای داشتند، یعنی فقط ۳۷۵ کلاهک هستهای کمتر از اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی.
شمار تسلیحات هستهای از سال ۱۹۸۶ میلادی که در آن زمان به بیش از ۷۰ هزار کلاهک هستهای میرسید پس از آن کاهش یافت که ایالات متحده و روسیه در جریان جنگ سرد تولید سلاحهای هستهای شان را به تدریج کاهش دادند.
اما پژوهشگران انستیتیوت بین المللی تحقیقات صلح استکهلم گفته اند که به نظر می رسید که حال عصر خلع سلاح هستهای به پایان رسیده و خطر رقابت تسلیحات هستهای پس از پایان جنگ سرد، در ''بالاترین نقطه" رسیده است.
مت کوردا، یکی از نویسندگان این پژوهش، به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "پس از پایان جنگ سرد، حال ما به زودی به نقطهای خواهیم رسید که شمار تسلیحات هستهای جهان برای نخستین بار افزایش یابد" و تاکید کرد که چنین وضعیت خطرناک است.
پژوهشگران انستیتیوت بین المللی تحقیقات صلح استکهلم گفته اند که پس از کاهش اندک تسلیحات هستهای در سال گذشته، حال انتظار میرود که شمار این تسلیحات در دههٔ پیشرو افزایش یابد.
در جریان تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، چندین بار در مورد استعمال سلاح هستهای صحبت کرد.
در عین حال، به گفتهٔ این پژوهشگران،چندین کشور به شمول چین و بریتانیا یا به طور رسمی و یا غیر رسمی، تسلیحات هستهایشان را عصری یا مدرن می سازند.
کوردا گفته است که وضعیت پیش آمدهٔ جنگ روسیه در اوکراین، پیشرفت خلع سلاح هستهای را در سالهای پیشرو به مشکل مواجه میکند، به خصوص زمانیکه ولادیمیر پوتین در مورد استعمال این تسلیحات صبحت میکند.
او افزود که اظهارات نگران کنندهٔ پوتین بر سایر کشورهای مجهز با تسلیحات هستهای فشار وارد میکند تا در مورد استراتیژی هستهای خود فکر کنند.
کارشناسان به این باورند که استفاده از بم اتم در قرن ۲۱ محال به نظر میرسد، اما مخالفین سلاح هستهای استدلال می کنند که موجودیت تسلیحات هستهای احتمال استعمال آن را به وجود میآورد، مگر اینکه همه کشورها سلاحهای هستهای شان را از بین ببرند.