نمایندهٔ ویژهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده در امور زنان و حقوق بشر افغانستان میگوید که در کنفرانس تاشکند، اشتراک کنندگان از به رسمیت شناختن طالبان حمایت نکردند.
رینا امیری که در این کنفرانس اشتراک کرده بود در یک تویت نگاشته است: "...در حالی که اکثر [اشتراک کنندگان] خواهان روند سیاسی همهشمول [در افغانستان] شدند، هیچ کسی از به رسمیت شناختن طالبان اظهار حمایت نکرد."
این در حالی است که طالبان بارها از جامعهٔ جهانی خواسته اند تا حکومت این گروه را منحیث نظام مشروع افغانستان به رسمیت بشناسند، اما پس از گذشت ۱۱ ماه تا اکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان روز گذشته در کنفرانس تاشکند یک بار دیگر از کشورهای جهان خواست تا برای حفظ منافع مشترک درازمدت با حکومت طالبان "تعامل رسمی" را آغاز کنند.
حقوق زنان و دختران
نمایندهٔ ویژهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده در امور زنان و حقوق بشر افغانستان گفته است که در کنفرانس تاشکند شاهد همبستگی بین المللی در خصوص حق دختران افغان برای دسترسی به آموزش و حق کار برای زنان افغان بود و از آن "حمایت قوی" صورت گرفت تا زنان و دختران افغان بتوانند در اقتصاد افغانستان سهم خود را ادا کنند.
این در حالی است که طالبان از ماه اگست سال گذشته پس از آن که یک بار دیگر به قدرت رسیدند، دروازههای مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران افغان بستند و گفته اند که تلاش میکنند شرایط را مساعد سازند.
خانم امیری، پیش از این، ادعاهای طالبان که گویا وضعیت برای برگشت دختران به مکاتب مساعد نیست را رد کرده گفته بود که هیچ مشکل تخنیکی یا لوژستیکی وجود ندارد که مانع رفتن دختران به مکتب شود و طالبان فقط میخواهند جلو فرصتهای کاری و آموزشی زنان و دختران افغان را بگیرند.
طالبان به زنان در برخی از سکتورها زمینه کاری را مساعد کرده اند، اما حدود دوهفته پیش به شماری از کارمندان وزارت مالیه گفته بودند که به عوض خود، اعضای مرد خانوادههای شان را معرفی کنند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به صدای امریکا گفت که دلیل این اقدام غیرحاضریهای کارمندان زن بود. با آنهم، پس از آن، وزارت مالیهٔ طالبان با نشر اعلامیهٔ گفت که این فقط در حد یک پیشنهاد بوده و کارمندان زن حق انتخاب را دارند.
این مقام ایالات متحده در یک تویت جداگانه گفته است که در کنفرانس تاشکند " با این ادعا که پالیسیهای قهقرایی طالبان بر اساس فرهنگ افغانی است، مخالفت کردم و استدلال کردم که بیشتر افغانها آرزوی تحصیل، کار و فرصتهایی برای آینده بهتر برای پسران و دختران خود دارند."
خانم امیری گفته است که در بحثهای دوجانبه با طالبان اشتراک نمیکند، اما افزوده است که " [در کنفرانس تاشکند] تاکید کردم که امنیت، ثبات اقتصادی و صلح نمی تواند بدون تامین حقوق زنان، پایان دادن به سوی رفتار در مقابل همه اقوام، جوامع مذهبی و تقویت یک روند همه شمول سیاسی به دست بیاید."
این مقام ایالات متحده در اوایل ماه جولای، پیش از مذاکرات میان هیات امریکایی و طالبان در دوحه، نیز گفته بود که زمانی با طالبان دیدار و گفتگو خواهد کرد که آنان برای تامین حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان گامهای عملی بردارند.
جامعهٔ بین المللی به ویژه ایالات متحده گفته است که اگر گروه طالبان در پی کسب مشروعیت است، باید حکومت همه شمول و فراگیر را ایجاد کنند، حقوق تمامی افغانها، به شمول زنان، دختران و اقلیتها را محترم شمرده و با گروههای تروریسی قطع رابطه کنند.