قرار است نشستی به مناسبت صدمین سال روابط دپلوماتیک میان افغانستان و روسیه به تاریخ ۲۸ ماه می در مسکو برگزار شود.
یک دپلومات افغان که نخواست نامش گرفته شود به صدای امریکا گفت که در کنار نمایندگان حکومت و شماری از سیاستمداران افغان، وزارت خارجۀ روسیه از گروه طالبان نیز دعوت کرده است تا در این نشست اشتراک کنند.
طالبان نیز با نشر اعلامیه گفته اند که در نشست مسکو اشتراک میکنند. این گروه گفته است که به شمول ملا عبدالغنی برادر و محمد عباس ستانکزی شماری دیگر از چهره های ارشد آن گروه در نشست مسکو شرکت خواهند داشت.
به گفتۀ این دپلومات افغان از طالبان در این نشست تحت عنوان "یک نهضت" دعوت شده است زیرا روسیه "امارات طالبان" را به رسمیت نمی شناسد.
اما برخی از کارشناسان سیاسی به این اقدام روسیه را به دیدۀ شک مینگرند.
محمد جواد رحیمی، کارشناس مسایل سیاسی در ایالات متحده میگوید که روسیه میخواهد به نحوی به طالبان رسمیت ببخشد.
آقای رحیمی گفت: "دعوت طالبان در صدمین سالگرد روابط دپلوماتیک افغانستان و روسیه در آن کشور، بیانگر این است که مسکو طالبان را به عنوان یک گروه موازی با حکومت افغانستان شناخته است. مسکو با این امتیاز دهی بزرگ به طالبان، می خواهد تاثیر بیشتر بالای طالبان داشته باشد و با استفاده از آن، رقابت با امریکا را تقویت و تداوم ببخشد."
تحلیلگران میگویند که روسیه با چنین رویکرد سیاسی، حکومت افغانستان را به حاشیه میراند.
کبیر رنجبر، عضو پیشین ولسی جرگه و رییس اتحادیه حقوق دانان افغانستان به صدای امریکا گفت که چنین اقدام میتواند بر روابط آینده دو کشور تاثیرات منفی بر جا بگذارد.
آقای رنجبر گفت: " بسیار متعجبم که سیاست جدید روسیه کاملاً غیر مترقبه است که دولت افغانستان را به حاشیه میکشاند و با مخالفین سیاسی دولت افغانستان، مخالفین سیاسی حاکمیت کنونی و مخالفین مسلح دولت افغانستان روابط گرم و دوستانه برقرار میکند."
حکومت افغانستان تا اکنون به گونه علنی در مورد اشتراک طالبان در این نشست اظهار نظر نکرده است.
قرار است در این نشست به شمول حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان شماری از سیاستمداران افغان شرکت کنند.