روسیه روز جمعه ۱۰ دسمبر (۲۱ جدی) گفت که پس از امتناع دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، از رد استفاده از گزینههای نظامی یا اقتصادی برای کنترول گرینلند که قلمرو دنمارک است، به دقت وضعیت را زیر نظر دارد.
دیمتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز جمعه به خبرنگاران گفت: "ما این تحول نسبتاً چشمگیر را زیر نظر داریم، اما خدا را شکر که تا حالا [این موضوع] در حد اظهارات باقی مانده است."
پیسکوف افزود: "منطقهٔ قطب شمال یک منطقهٔ منافع ملی و استراتیژیک ما است. ما در این منطقه حضور داریم و به حضور خود ادامه خواهیم داد."
سرزمین پهناور گرینلند — که بیشتر آن بالای دایرهٔ قطب شمال موقعیت دارد — از سال ۱۹۵۳ به طور رسمی بخشی از دولت شاهی دنمارک بوده است، هرچند این جزیره حکومت خودمختار دارد.
امنیت ملی
ترمپ سهشنبه گذشته در جریان یک کنفرانس خبری در ایالت فلوریدار در پاسخ به پرسشی گفت که ایالات متحده به خاطر مسایل امنیتی به گرینلند ضرورت دارد، و از رد استفاده از ابرازهای نظامی و اقتصادی برای رسیدن به این هدف، اجتناب کرد.
ترمپ گفت: مردم واقعاَ نمیدانند که آیا دنمارک از حق قانونی بر مالکیت [گرینلند] برخوردار است. اما اگر آنها این حق را دارند، باید آن را ترک کنند، زیرا ما آن را برای امنیت ملی خود نیاز داریم. آن برای جهان آزاد است. من در مورد حراست از جهان آزاد صحبت میکنم."
رییس جمهور منتخب امریکا افزود: "شما کشتیهای چینی را در همه جا دارید. شما کشتیهای روسی را در همه جا دارید. ما اجازه نمیدهیم که چنین چیزی رخ بدهد."
لیانا فیک، از شورای روابط خارجی، می گوید که گرینلند مانند بخش اعظم قطب شمال به سرعت در حال گرم شدن است، وضعیتی که به گفتهٔ او، اوضاع جغرافیای سیاسی را در منطقه تغییر میدهد.
فیکس گفت: "قطب شمال به طور فزایندهای به منطقهٔ رقابت و خصومت قدرتهای بزرگ مبدل میشود. و ایالات متحده نگران است باخت این بازی است."
فیکس گفت: "قطب شمال هم برای کالاهای تجارتی و هم برای مواد معدنی حیاتی به ویژه منرالهای عناصر نادر بیشتر قابل دسترس میشود او افزود: "این منطقه به طور فزایندهای به یک منطقهٔ نظامی تبدیل میشود" و افزود که روسیه در این منطقه با گارد ساحلی چین همکاری میکند.
برای فروش نیست
دنمارک به صراحت گفته است که گرینلند برای فروش نیست. لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجهٔ گرینلند، پیشنهاد ترمپ را رد کرد و گفت که اظهارات او یک بحران سیاست خارجی برای حکومت دنمارک نیست.
راسموسن روز چهارشنبه گذشته گفت: "من رییس جمهوری را میبینم که در راه ورود به قصر سفید است و تمرکز زیادی روی قطب شمال دارد و میتوانم بفهمم که او این را دارد."
اما فیکس معتقد است که دنمارک با یک دوراهی مواجه است. او به صدای امریکا گفت: "برای دنمارک نیز بسیار واضح است که افزایش همکاری با ایالات متحده، هم در عرصه سرمایهگذاری در گرینلند و هم در زمینه همکاری نظامی، به نفع همه خواهد بود."
پیش از این شماری از رهبران کشورهای اروپایی نیز اظهارات ترمپ را رد کردند، اما بسیاری از آنها به صورت مستقیم از انتقاد مستقیم ترمپ خودداری کردند.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، گفته است که ارزشهای اساسی غرب با خطر مواجه است. شولتز افزود: "اصل احترام به مرزهای غیرقابل نفوذ برای هر کشوری اعمال میشود، صرف نظر از اینکه این کشور در شرق یا غرب ما قرار داشته باشد."
ژان-نویل بارو، وزیر خارجهٔ فرانسه، روز چهارشنبه در مورد با صراحت بیشتر صحبت کرد و گفت: "برای اتحادیه اروپا غیرقابل قبول است که هر کشوری در جهان، هر که باشد — و بگذارید بگویم ابتدا از روسیه — که مرزهای حاکمیتی خود را تعیین کند."
استقلال گرینلند
در عین حال، حکومت گرینلند خواهان برگزاری یک همهپرسی برای استقلال کامل شده است و گفته است که تنها مردم میتوانند آینده گرینلند را تعیین کنند.
موت ایگده، صدراعظم گرینلند، روز پنجشنبه در جریان سفرش به کوپنهاگ، پایتخت دنمارک، گفت: "گرینلند در حال ورود به یک دوره جدید و سال جدید است که در آن گرینلند در مرکز توجه جهانی قرار دارد. مردم گرینلند صرف نظر از اینکه در کجا زندگی میکنند، یک ملت هستند. و به عنوان مردم در دوران کنونی، باید متحد باشیم تا آماده آیندهٔ جدید شویم که کشور ما در حال حرکت به سوی آن است."
گروه