پس از آن که رییس جمهور و صدر اعظم فنلند آمادگی کشورشان را برای پیوستن به سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کردند، روسیه گفت که تلاش فنلند برای پیوستن به ناتو یک اقدام خصمانه است که "یقیناً" تهدیدی برای امنیت این کشور محسوب میشود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز پنجشنبه ۱۲ می (۲۲ ثور) به خبرنگاران گفت که روسیه به این اقدام پاسخ خواهد داد و افزود که چگونگی پاسخ کرملین بستگی به این دارد که ناتو تا چه اندازهای تجهیزات نظامی خود را به مرز ۱۳۰۰ کیلومتری روسیه – فنلند نزدیک میسازد.
سولی نینیستو، رییس جمهور، و سانا مارین، صدر اعظم فنلند روز پنجشنبه در یک بیانیهٔ مشترک خواستند که تقاضای این کشور برای عضویت در ناتو "بدون تاخیر" تسلیم این سازمان شود.
در این بیانیه آمده است:"عضویت در ناتو امنیت فنلند را تقویت خواهد کرد. فنلند به عنوان یکی از اعضای ناتو، در مجموع اتحاد دفاعی را تقویت خواهد کرد. فنلند باید بدون تاخیر برای عضویت در ناتو درخواست دهد. امیدواریم اقدامات ملی که هنوز برای اتخاذ این تصمیم لازم است، طی چند روز آینده به سرعت برداشته شود".
پسکوف در واکنش به این بیانیه گفت: "فنلند به گامهای غیردوستانه اتحادیه اروپا در قبال کشورمان پیوست... که دلیلی برای واکنشهای متقارن از سوی ما خواهد شد."
وزارت خارجۀ روسیه نیز هشدار داده است که در پی پیوستن فنلند به ناتو، روسیه نیز برخی از اقدامات تاکتیکی نظامی را اتخاذ خواهد کرد. وزارت خارجه روسیه با نشر یک اعلامیه گفته است که این تصمیم، روابط آن کشور با فنلند و ثبات و امنیت در شمال اروپا را به گونۀ جدی خدشه دار خواهد کرد.
در اعلامیۀ وزارت خارجۀ روسیه آمده است که این کشور "گامهای تلافی جویانه، چه از نظر ماهیت نظامی-تخنیکی و چه از نظر ماهیت دیگر، برای جلوگیری از تهدیدات علیه امنیت ملی خود" بر میدارد.
همچنان، دیمیتری مدویدوف، معاون شورای امنیت ملی روسیه هشدار داده است که جنگ نیابتی در اوکراین میتواند به یک جنگ مستقیم میان روسیه و ناتو مبدل شود. او از امریکا و متحدین آن خواسته است که در مورد عواقب احتمالی اقدامات شان فکر کنند.
همزمان با این هشدار روسیه، حدود ۹۰۰۰ سرباز ناتو امروز نیز به تمرینات نظامی خود در مقدونیه شمالی ادامه دادند. این تمرینات که ایالات متحده آن را رهبری می کند، به تاریخ دوم می آغاز شده و قرار است تا ۲۰ می ادامه داشته باشد.
دولت فنلند تصمیم خود را روز یکشنبه و پس از بررسی پارلمان و مشورت با شخصیتهای ارشد سیاسی به طور رسمی اعلام خواهد کرد. سویدن هم گفته است که در همان روز تصمیم مشابهی را اعلام خواهد کرد.
قبل از حملۀ روسیه بر اوکراین، مقامات روسی نسبت به گسترش ناتو به مرزهای آن کشور پس از فروپاشی اتحاد شوروی پیشین، ابراز ناخشنودی کرده بودند و دولت اوکراین را به تلاش برای پیوستن به این سازمان متهم کرده بودند.
ظاهرا جنگ روسیه در اوکراین به جای جلوگیری از گسترش ناتو، باعث ترغیب کشورهای دیگر به تلاش برای کسب عضویت این سازمان شده است.
پیش از این دیمیتری مدویدوف هشدار داده بود که اگر فنلند و سویدن به ناتو بپیوندند، روسیه در نزدیکی کشورهای بالتیک و اسکاندیناوی تسلیحات هستهای مستقر خواهد کرد.
تهاجم روسیه بر اوکراین در ۲۴ فبروری باعث افزایش حمایت پیوستن به ناتو در این دو کشور شمال اروپا شده و نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت مردم در فنلند مایل به پیوستن به ناتو بوده و در سویدن حامیان ناتو حتا بیشتر از آن است.
سازمان پیمان اتلانتیک شمالی یا ناتو که اکنون ۳۰ عضو دارد به تاریخ چهارم اپریل ۱۹۴۹ میلادی در شهر واشنگتن دی سی امریکا بنیانگذاری شد. هدف اساسی این پیمان که چهار سال پس از پایان جنگ جهانی دوم ایجاد شد، دفاع جمعی از کشورهای عضو آن بوده است.