توافق میان اسراییل و حماس برای برقراری آتشبس موقت در غزه و رهایی دهها گروگان اسراییلی از چنگ حماس با استقبال ایالات متحده و ملل متحد روبرو شده است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، اندکی پس از اعلام این توافق، در بیانیهای گفته است: "بینهایت خرسندم که برخی از این روحهای شجاع که هفتهها اسارت و مصیبت غیرقابل وصف را سپری کردند، با اجرای کامل این معامله به خانوادههای شان خواهند پیوست."
جنگجویان گروه حماس در جریان حمله بر اسراییل به تاریخ هفتم اکتوبر، ۱۲۰۰ نفر را کشته و ۲۴۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند. در واکنش، اسراییل در چند هفتهٔ گذشته غزه را آماج حملات پیهم هوایی و زمینی قرار داده است که در اثر آن، به گفتهٔ مقامهای صحی غزه، بیش از ۱۴هزار فلسطینی، عمدتاً زنان و کودکان کشته شده اند.
بر اساس این معامله که به وساطت قطر صورت گرفته است، اسراییل چهار روز آتشبس کرده و در این مدت حملات خود را بر غزه متوقف میکند، در عوض حماس ۵۰ گروگان اسراییلی را رها میکند.
بایدن از تلاشهای امیر قطر و رییس جمهور مصر برای تسهیل این توافق میان حماس و اسراییل قدردانی کرده است. او همچنان از صدر اعظم اسراییل به خاطر آتشبس که زمینه را برای تطبیق این معامله و فراهم آوری کمکهای بشری به "خانوادههای بیگناه فلسطینی" در غزه مهیا میکند، سپاسگزاری کرده است.
در میان گروگانهایی که در بند حماس است، شماری از شهروندان ایالات متحده نیز شامل اند. بایدن گفته است که هیچ اولویت بلندتر از رهایی مصوون گروگانهای امریکایی ندارد، اما مشخص نکرده است که چه تعداد امریکایی هنوز هم در بند حماس اند.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده نیز با نشر بیانیهای از رهایی ۵۰ گروگان، به شمول شهروندان امریکا، از چنگ گروه حماس استقبال و بر رهایی تمام گروگانها تاکید کرده است.
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۲ نومبر (اول قوس) ضمن استقبال از معاملهٔ آتشبس و رهایی گروگانها میان حماس و اسراییل تاکید کرد که کارهای بیشتری باقیمانده است که باید انجام یابد.
سازمان جهانی صحت نیز از این معامله استقبال کرده است، اما رییس این نهاد ملل متحد گفته است که این توافق رنج و مشقت غیرنظامیان را پایان نخواهد بخشید.
تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت در یک پیام شبکهٔ اجتماعی ایکس نوشت: "کسانی که هنوز هم در اسارت باقی میمانند، باید هرگونه مراقبتهای صحی مورد نیاز را دریافت کنند."
رییس سازمان جهانی صحت گفته است: "ما خواستار رهایی تمام گروگانها استیم. همچنین خواستار آتشبسی استیم که در اثر آن غیرنظامیان در غزه بتوانند حمایت پایدار، مصوون و فزاینده را دریافت کنند."
ترکیه نیز ضمن استقبال از این معامله، ابراز امیدواری کرده است که رهایی گروگانها و توقف جنگ و بمباردمان غزه، منجر به پایان کامل جنگ و صلح مبتنی بر راه حل دو کشور فلسطین-اسراییل شود. وزارت خارجهٔ ترکیه با نشر بیانیهای گفته است خواستار "افزایش مقدار کمکهای بشردوستانه به غزه" شده است.
گروه حماس نیز با نشر اعلامیهای از این ''آتشبس بشردوستانه'' استقبال کرده و گفته است که در مقابل آزادی گروگانها، ۱۵۰ فلسطینی نیز از زندانهای اسراییل آزاد خواهند شد.
یک مقام اسراییلی به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که در آزای هر ۱۰ گروگان دیگر که از سوی حماس آزاد شود، یک روز آتشبس تمدید خواهد داشت.
با اینحال، وزیر دفاع اسراییل گفته است که این معامله به معنی پایان جنگ بر ضد حماس نیست و به گفتهٔ وی پس از پایان آتشبس موقت، حملات نظامی اسراییل با قدرت تمام و به سرعت بر ضد حماس از سر گرفته خواهد شد.
گروه