یک شهزادۀ سرشناس عربستان سعودی میگوید که لازم است تا ممالک مسلمان، رهبری جنگ با دهشت افگنی را بر عهده بگیرند. ترکی الفیصل، رئیس پیشین استخبارات عربستان سعودی، به روز یکشنبه ضمن ابراز این نکته گفت که ائتلاف اسلامی ضد تروریزم که اخیراً با سهمگیری ۳۴ کشور اعلام گردید، باید هرچه زودتر عملاً ایجاد گردد.
فیصل در حالی بر نقش پیشتاز مسلمانان در جنگ با دهشت افگنان تأکید می ورزد که عربستان سعودی با بیست عضو ائتلاف، به تمرینات ۱۸ روزۀ نظامی پرداخته است. در این تمرینات پاکستان، سودان، اردن، و برخی از کشور های خلیج شامل اند.
عربستان سعودی چندی پیش با اعلام این ائتلاف، از افغانستان نیز دعوت کرد تا به این ائتلاف بپیوندد. اما افغانستان تا کنون به این ائتلاف نپیوسته و مقامات افغان میگویند که در رابطه با ماهیت این ائتلاف از دولت عربستان سعودی خواستار توضیحاتی شده که تا کنون به آنان پاسخ داده نشده است.
در نظر است که درماه مارچ، وزرای دفاع ممالک با اکثریت نفوس مسلمان، نخستین نشست شان را در عربستان سعودی دایر کنند. ترکی الفیصل به روز یکشنبه در ابوظبی، پایتخت امارات متحدۀ عرب به خبرنگاران گفت: "من این ائتلاف را، یک گام رهبری کننده و ستودنی ای میپندارم که باید زودتر از این برداشته میشد، و سپاس خدا را که اکنون برداشته شده است."
شهزادۀ سعودی این نکته را نیز برجسته ساخت که "متأسفانه در جهان ما، امروز اکثریت اعمال وابسته به دهشت افگنی و قربانیان آن را مسلمانان تشکیل میدهند." بنا بر این، او تأکید ورزید که نقش پیشگام در جنگ با این "مرض" را نیز باید کشور های مسلمان به دوش داشته باشند.
اما در ائتلافی که عربستان سعودی در مبارزه با دهشت افگنی اعلان کرده، رقیب منطقوی آن، ایران، و همچنان سوریه و عراق شامل نیستند. عراق و سوریه کشورهایی اند که عملاً برای بازستانیدن مناطق از دست رفتۀ شان، با گروه دولت اسلامی یا داعش نیز در نبرد اند.
عربستان سعودی، با اکثریت سنی، و ایران، با اکثریت شیعه، در برخی مسایل اختلافات عمیقی دارند و هر یکی از جناح های مختلف در جنگ های یمن و سوریه پشتیبانی میکنند.
افزون بر این، تنش ها میان دو کشور زمانی تشدید یافت که عربستان سعودی یک روحانی شیعه مذهب را در آن کشور اعدام کرد و سپس اعتراض کنندگان خشمگین، سفارت عربستان سعودی در تهران را به آتش کشیدند که منتج به قطع روابط دیپلوماتیک بین تهران و ریاض گردید.
ترکی الفیصل میگوید که بهبود دوبارۀ روابط عربستان سعودی و ایران، اکنون به مقامات ایرانی تعلق دارد. او افزود که "دخالت ایران در أمور دول عرب" برای عربستان سعودی غیرقابل پذیرش می باشد.
ترکی الفیصل اکنون در دولت شاهی عربستان سعودی کدام منصب رسمی ندارد، اما یکی از اعضای خانوادۀ سلطنتی آل سعود است که نفوذ گسترده داشته و به رُک گویی معروف است. او بیش از دو دهه، تا سپتمبر سال ۲۰۰۱، ریاست استخبارات عربستان سعودی را بر عهده داشت.
گزارش: اسوشیتد پرس
برگردان: احمد فؤاد لامع