مقامهای عربستان سعودی از قاچاق یک محمولۀ تابلیتهای نشه آور متامفتامین که ارزش مجموعی آن ۴۷ میلیون دالر تخمین شده است به داخل آن کشور جلوگیری کردند.
تلویزیون دولتی عربستان سعودی روز چهارشنبه ۳۱ اگست (نهم سنبله) به نقل از مقامهای آن کشور گزارش داده است که در تاریخ عربستان، این بزرگترین محمولۀ مواد مخدر است که در آنجا کشف و ضبط میشود.
به نقل از این گزارش، شش شهروند سوریه و دو پاکستانی در جریان عملیات ضبط این محمولۀ مخدرات دستگیر شده اند. مقامها گفته اند که تابلیتهای متامفتامین در داخل یک محمولۀ آرد پنهان ساخته شده بود.
قاچاقبران توانسته بودند که این محموله را تا یک بندر در شهر ریاض رسانده و از آنجا آن را به گدامها انتقال دهند.
خبرگزاری دولتی عربستان از قول یک مقام ادارۀ مبارزه با مخدرات سعودی گزارش داد که گفته است: "عملیات برای ضبط این محموله، در نوع بزرگترین عملیات در تاریخ عربستان بوده که در آن به این پیمانه مخدرات کشف و ضبط شده است."
در گزارش جزییات داده نشده است که این محمولۀ متافتامین از کجا بارگیری و به عربستان قاچاق شده و نیز اینکه مقصد نهایی آن کجا بوده است.
تابلیتهای متامفتامین که به نام کپتاگون نیز یاد میشود، عمدتاً در سوریه تولید شده و سپس به بازارهای مخدرات در کشورهای حوزۀ خلیج به فروش میرسد.
بر اساس گزارش انستیتیوت نیولاینز، تجارت کپتاگون در شرق میانه در سال ۲۰۲۱ رشد قابل ملاحظه یافته و ارزش مجموعی آن به پنج میلیارد دالر رسیده بود. عربستان سعودی یکی از بزرگترین بازارهای کپتاگون در شرق میانه است.
در گزارش انستیتیوت نیولاینز آمده است که قاچاق، تجارت و مصرف این مادۀ مخدر خطرات فزایندۀ امنیتی و صحی را در منطقه به بار آورده است.
مقامهای عربستان سعودی سال گذشته نیز به ارزش ۱۱۹ میلیون دالر تابلیتهای متامفتامین را از نزد قاچاقبران مواد مخدر کشف و ضبط کرده بودند.
ولید بخاری، سفیر عربستان سعودی در لبنان روز سه شنبه به خبرنگاران گفت که در جریان هشت سال گذشته به ارزش بیش از ۷۰۰ میلیون دالر مواد مخدر که از لبنان به عربستان قاچاق شده بود، کشف و ضبط شده است.
متامفتامین چیست؟
متامفتامین که در بازار سیاه بین معتادان و قاچاقبران مواد مخدر به نام "شیشه" نیز مشهور است، نوعی مادۀ کیمیایی بسیار قوی و به شدت اعتیاد آور است که تاثیرات زیانبار بر سیستم عصب مرکزی برجا میگذارد.
این مادۀ مخدر، شکل کرستلی یخ مانند یا شیشه مانند را داشته و به سادگی به پودر قابل حل در آب و الکول مبدل شده میتواند. مطالعات نشان داده است که مصرف متامفتامین سبب پارانویا (کج پنداری یا بدگمانی)، برسام بینایی و شنوایی و توهم میشود.
بر اساس تحقیقات انستیتیوت ملی مبارزه با سو استفادۀ دوایی ایالات متحده، کسانیکه به گونۀ دوامدار متامفتامین مصرف میکنند، اضطراب، گیجی و بدخلقی و سلوک خشن را نیز تجربه میکنند.
برسامها اغلباً اعراض شبیه سکیزوفرنیا یا جنون مزمن یا هم روان گسیختگی را تقلید میکند و برخی مصرف کنندگان متامفتامین اقدام به آدمکشی یا خودکشی میکنند.
مطالعات انستیتیوت ملی مبارزه با سو استفادۀ دوایی ایالات متحده نشان داده است که مصرف دوامدار متامفتامین سبب تغییر ساختار و شکل و وظیفۀ بخشهایی از دماغ شده است که با کنترول احساسات و حافظه سروکار دارد. این تغییرات سبب مشکلات عاطفی و شناختی در نزد فرد میشود.
همچنان، مصرف دوامدار متامفتامین سبب کاهش شدید وزن، فاسد شدن دندانها و حتا ریختن دندان، زخم ها و تخریش جلدی میشود. متامفتامین سبب افزایش فعالیت شخص مصرف کننده شده و منجر به پرگویی، کاهش اشتها و ایجاد حس سرخوشی در نزد فرد میشود.
متامفتامین در قرن ۲۰ به گونۀ صنعتی از امفتامین استحصال شد و در ابتدا به صفت دوای ضد احتقان بینی و برانشها کار گرفته میشد.
با اینحال، متامفتامین در شماری از کشورها کاربرد طبی داشته و برای درمان افراد مبتلا به اختلال توجه و تشوش فرط فعالیت گاهگاهی، اما با دوز بسیار کم، کار گرفته میشود.