دانشمندان در تلاش اند تا با استفاده از غبار آب تولید کرده و مشکل کمبود آب آشامیدنی و زراعتی را با آن مرفوع کنند.
دو سوم جمعیت جهان، کم از کم در یک بخش سال، با کمبود آب آب آشامیدنی روبرو است که بر اساس تحقیقات جدید، تغییر اقلیم و افزایش سریع نفوس، مشکل کم آبی را پیچیده تر میسازد.
پدرو هرناندز، استاد زراعت در پوهنتون کاتولیک چلی، میگوید که وسایل جذب کنندۀ آب از غبار، یگانه راه نجات کم آبی در مناطقی است که با مشکل کمبود آب دست و پنج نرم میکنند.
آقای هرناندز این پروژه را در دشتهای ساحۀ کوکیمبو در مرکز چلی تطبیق میکند، جاییکه اوسط باران در آن سالانه حدود ۵۰ ملی متر است.
به گفتۀ آقای هرناندز، مردم این ساحه همواره با کاهش آب روبرو بودند و اکنون وسایل جذب کنندۀ آب از غبار، کمک شان کرده است تا آب ذخیره کنند و به زراعت بپردازند.
زمانیکه غبار به سوی تپه ها می آید، این جال های بافته شده رطوبت را جذب می کند و در نهایت آب را به ذخیره گاه منتهی میکنند. این روش آب کافی را برای زراعت زیتون در این دشتها مهیا کرده است.
دانشمندان میگویند که این وسایل جذب کنندۀ آب را که به سادگی از جالهای بافته شده ساخته شده است، می توان بهتر ساخت.
جاناتان باریکو، انجنیر پوهنتون ویرجنیا تکمی گوید که با این جالها هنوز هم یک مقدار آب ضایع می شود، زیرا به گفتۀ وی اگر سوراخ های جال بزرگ باشد آب آن بیرون ریخته و اگر هم کوچک باشد، آب در میان تارهای افقی و عمومی آن بند مانده و به ذخیره منتهی نمیشود.
باریکو و همکارانش برای جلوگیری از ضیاع آب، آلۀ را اختراع کرده اند که تار های افقی ندارد و هیچ مانعی در مقابل جریان آب های جذب شده به سمت ذخیره وجود ندارد و قوۀ جاذبه قطره ها را به سادگی پایین می کشد. این سیستم در مقایسه با جال، سه برابر آب بیشتر جذب می کند.
کریپا واراناسی، انجنیر انستیتیوت تکنالوژی ماساچوستس می گوید که روش دیگری که می شود از جال های استفادۀ بهتر کرد، برق دادن به آن است. به گفتۀ او نیروی برق حرکت قطره های آب را کاملاً تغیر می دهد. عوض تعقیب کردن سمت باد، آب خطوت محیط برقی را تعقیب می کند. در ین صورت فیصدی زیاد از قطره ها جذب می شود، زیرا نیروی برق آنرا به سمت ذخیر هدایت می کند.
واراناسی می گوید که هدف اصلی او از ساختن این وسیله جذب کردن رطوبت از غبار تولید شده توسط سیستم های سرد کننده فابریکه ها است و در شهرهایی مانند شهر کیپ تاون افریقای جنوبی، جاییکه آب به شدت رو به کاهش است، این تکنالوژی به مراتب ارزانتر در مقایسه به روش های دیگر می باشد.