شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز جمعه ۱۵ مارچ (۲۵ حوت) با صدور قطعنامهای، ماموریت هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) را برای یکسال دیگر تمدید کرد.
قطعنامهٔ تمدید ماموریت یوناما در افغانستان با اکثریت آرای اعضای این شورا تصویب شد.
شورای امنیت با تصویب قطعنامه ۲۷۲۷ (۲۰۲۴) بر اهمیت حضور مستمر یوناما و سایر سازمانها، صندوق ها و برنامه های سازمان ملل متحد در سراسر افغانستان تاکید کرد.
شورا همچنین از منشی عمومی ملل متحد خواست تا هر سه ماه یکبار در مورد وضعیت افغانستان و اجراعات مأموریت یوناما گزارش دهد.
نمایندهٔ جاپان که ریاست شورای امنیت ملل متحد را در ماه مارچ بر عهده دارد، گفت که این قطعنامه تضمین می کند که یوناما با یک مأموریت کافی، قوی و انعطاف پذیر در مقابله با چالش های چند وجهی پیش روی افغانستان تجهیز خواهد شد.
او افزود که حضور این ماموریت در افغانستان ضروری است زیرا جامعه بین المللی به دنبال تعمیق تعامل و ایجاد اعتماد با طالبان است و این پیام قوی به مردم افغانستان ارسال می کند که سازمان ملل متحد با حمایت شورای امنیت "به کار خستگی ناپذیر برای آنها ادامه خواهد داد".
لیندا تامس گرینفیلد، سفیر امریکا در ملل متحد، از این اقدام شورای امنیت سازمان ملل متحد استقبال کرده و گفته است که ایالات متحده عمیقاً متعهد به حمایت از مردم افغانستان است و بنابراین، "ما عمیقاً متعهد به حمایت از هیات معاونت ملل متحد برای افغانستان (یوناما) هستیم".
گرینفیلد گفت: "من میخواهم از کارمندان یوناما در افغانستان که کارهای بسیار مهم را در شرایط دشوار و خطرناک انجام میدهند، قدردانی کنم و همچنین از رهبری جاپان در روند تمدید مأموریت (یوناما)، که تضمین میکند این تلاشها ادامه خواهد یافت، تشکر کنم."
سفیر امریکا در ملل متحد گفت که شورای امنیت ملل متحد با تمدید ماموریت یوناما، سازمان ملل را قادر ساخته است تا به اولویتهای کلیدی جامعه جهانی در افغانستان رسیدگی کند.
او وظیفه یوناما در راستای کاهش وضعیت اضطراری بشری و بحران اقتصادی، ترویج صلح و ثبات، تسهیل گفتگوهای بین تمام بازیگران سیاسی افغانستان، حمایت از احیای حقوق بشر و آزادیهای اساسی همه افغانها، به ویژه زنان و دختران و توانمندسازی آنها برای مشارکت آزادنه، کامل ومعنادار در جامعه را ضروری خواند.
نمایندهٔ سلوونیا در ملل متحد وضعیت افغانستان، به ویژه حقوق بشر، اقتصادی و امنیتی را نگران کننده خواند و گفت که سیاستهای طالبان زنان و دختران را از استفاده از حقوق بشری و آزادیهای اساسی شان محروم کرده است.
او از طالبان خواست به تعهدات افغانستان تحت معاهدات الزامآور حقوق بشر احترام بگذارند و به آنها عمل کنند.
حکومت طالبان در بیش از دو سال گذشته، محدودیتهای فزاینده را بر زنان و دختران این کشور وضع کرده اند.
آنان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، تحصیل دختران و زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی و کار آنان در ادارههای دولتی را به جز از سکتورهای معدود، منع کردند.
علاوه بر این، منع کار زنان در موسسات غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، منع رفتن زنان به حمامهای عمومی، پارکهای تفریحی و ورزشگاهها و بستن آرایشگاهها بخشی از این محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان اند.
با این حال، مقامهای طالبان مدعی اند که حقوق زنان در افغانستان در چارچوب شریعت تامین است.
نماینده کوریای جنوبی گفت: "سال تحصیلی جدید به زودی در افغانستان آغاز می شود، اما ۱.۴ میلیون دختر از تحصیلات متوسطه محروم شده اند."
او با ابراز حمایت از زنان و دختران افغان که ظلم و ستم سیستماتیک را تحمل می کنند، گفت که رنج هر روز بیشتر می شود و تاکید کرد: "ما هرگز نباید به این امر عادت کنیم."
به گفتهٔ او جامعه بین المللی در مورد ادغام مجدد افغانستان به جامعهٔ جهانی در یک مقطع حساس قرار دارد و تاکید کرد که نیازها و آرزوهای مردم این کشور باید "منطق اصلی تصمیمات ما باشد".
نمایندهٔ فدراسیون روسیه همکاری با مقامات طالبان را برای برقراری صلح پایدار در افغانستان حیاتی خواند و گفت که حمایت مداوم ملل متحد پیامی در مورد تعهد جامعه بینالمللی به صلح و ثبات در افغانستان میفرستد. او از همه جوانب خواست تا تلاشهای بشردوستانه در افغانستان را سیاسی نکنند.
اما نماینده چین در ملل متحد اظهار تاسف کرد که قطعنامه منعکس کنندهٔ انکشافات اخیر در افغانستان نیست. او گفت که در بیش از دو سال پس از خروج نیروهای خارجی، وضعیت کلی داخلی کشور با ثبات شده، اما افزود که هنوز هم این کشور با چالش های بشردوستانه، اقتصادی و تروریزم مواجه است.
او ابراز امیدواری کرد که یوناما به نقش فعال خود در ارتقای انکشاف پایدار، تسهیل ادغام منطقهای و کمک به مردم افغانستان برای ساختن زندگی بهتر ادامه دهد.
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد از تمدید ماموریت یوناما قدردانی کرده و گفت که قطعنامهٔ امروز نقش حیاتی یوناما را در ارتقای صلح، ثبات حکومتداری فراگیر و احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان برجسته میکند.
فایق گفت: "تمدید ماموریت یوناما مهم است، زیرا افغانستان با یک بحران شدید مواجه است که به نسبت عدم تعهد و ناتوانی طالبان در رسیدگی به وضعیت، تعامل سازنده و ایجاد یک سیستم حکومتداری عادلانه، مسوول، فراگیر و نماینده تشدید شده است."
او افزود: "این سیستم باید همانطور که طالبان به جهان و مردم افغانستان وعده داده بودند، به حقوق بشر احترام بگذارد و مشارکت زنان را تضمین کند."
یوناما که یک ماموریت سیاسی است در سال ۲۰۰۲ به درخواست حکومت آن وقت افغانستان برای معاونت به حکومت و مردم آن کشور در تهدابگذاری صلح و انکشاف پایدار، از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد ایجاد شد.
گروه