ایالات متحده روز جمعه تاکید کرد که پاکستان در قسمت عملیات بر ضد تندروان در افغانستان و آوردن طالبان به میز مذاکره اقدام فوری کند و از خود در این راستا حسن نیت نشان بدهد.
الیس ویلز، دپلومات ارشد ایالات متحده در امور آسیای جنوبی که رکس تلرسن، وزیر خارجۀ امریکا، را در سفرش به کشور های آسیایی همراهی می کرد، گفته است که واشنگتن در انتظار اقدامات عملی اسلام آباد است تا در هفته و ماه های آینده، بر ضد تندروان دست به کار شود.
خانم ویلز گفت "وزیر خارجۀ ایالات متحده بر اقدام فوری پاکستان و حسن نیست آن کشور تاکید کرده است تا با استفاده از نفوذ اش شرایطی را فراهم کند تا طالبان به میز مذاکره بیایند."
این دپلومات ارشد امریکایی همچنین به خبرنگاران گفت که پاکستان از دیر مدت زمان به این سور با سازمان های تندرو در ارتباط بوده است، سازمان های که به گفتۀ او تهدید به ثبات پاکستان نیز است.
خانم ویلز همچنین گفت که رهبری طالبان و متحد آن، شبکۀ حقانی، هنوز هم قادر اند همراه با اعضای خانواده های شان در پاکستان، به سر ببرند.
او گفت که واشنگتن از اسلام آباد می خواهد تا همانگونه که پاکستان تندروان داخلی را در آن کشور شکست داد، گروه های برای افغانستان و هند نیز تهدید اند، با شکست مواجه کند.
خانم ویلز گفت "مربوط {مقامات پاکستانی} می شود که آیا می خواهند با ما در این راستا کار کنند یا خیر. اگر نکردند، ما کار خود را در مطابقت به آن تغییر خواهیم داد."
اما خانم ویلز در مورد جزئیات اقدام بعدی ایالات متحده چیزی بیان نکرد.
در سال های اخیر، روابط میان واشنگتن و اسلام آباد همواره پر تنش بوده است. ایالات متحده بار ها پاکستان را متهم بر حمایت از طالبان افغان و شبکۀ حقانی کرده است، تندروان که به طور دوامدار حملات را در افغانستان سازماندهی می کنند.
در عین حال، مقامات حکومت افغانستان نیز بار ها پاکستان را متهم بر حمایت از گروه های دهشت افگن و تندرو کرده است، ادعای که از سوی اسلام آباد رد شده است.
اظهارات خانم ویلز در حالی بیان شده است که دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده تعهد کرده است که اگر پاکستان اقدام جدی در برابر گروه دهشت افگن و تندرو در آن کشور نکند، در برابر اسلام آباد، با جدیت برخورد خواهد کرد.
مقامات گفته اند که کاهش کمک به پاکستان و وضع تعزیرات بر مقامات ارشد آن کشور از اقدامات احتمالی ایالات متحده در برابر اسلام آباد خواهد بود—البته اگر آن کشور به خواست حکومت امریکا و أفغانستان در راستای مبارزه بر ضد دهشت افگنی اقدام نکند.
قبل از این، رکس تلرسن، وزیر خارجۀ ایالات متحده، حین سفرش به کابل، از پاکستان خواست تا در برابر پناهگاه های امن تندروان در آن کشور اقدام کند.
بر خلاف ادعای مقامات امریکایی و افغانستان، مقامات پاکستان ضمن رد چنین ادعا گفته اند که حکومت آن کشور حامی گروه دهشت افگنان و تندروان نیست، بلکه قربانی اعمال آنان است. پاکستان ادعا می کند که از سال ۲۰۰۱ میلادی به این سو، حدود ۶۰ هزار نفر در آن کشور در نتیجۀ حملات تندروان کشته و یا زخمی شده اند.