لینک های دسترسی

Breaking News

سران شانگهای برای نشست این سازمان به اوزبیکستان رفتند


اوزبیکستان فردا پنج شنبه ۱۵ سپتمبر (۲۴ سنبله) میزبان نشست دو روزۀ سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای خواهد بود.

این نشست در حالی برگزار می شود که بدلیل به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان، سرنوشت عضویت افغانستان به عنوان کشور ناظر در این سازمان، نامعلوم می باشد.

در نشست سمرقند، علاوه بر چین، روسیه، اوزبیکستان، قرغزستان، قزاقستان، تاجیکستان، هند و پاکستان که اعضای اصلی سازمان شانگهای می باشند، سران کشورهای ناظر به شمول بلاروس، ایران و مغولستان نیز حضور خواهند داشت.

افغانستان که در سال ۲۰۱۲ موقف کشور ناظر را در سازمان شانگهای کسب کرد، بدلیل سقوط نظام قبلی و به قدرت رسیدن مجدد طالبان، با آیندهٔ نامعلوم در این سازمان روبرو می باشد.

اما شوکت میرضیایف، رییس جمهور اوزبیکستان، می گوید که افغانستان که در طول تاریخ نقش یک کشور حایل را میان قدرت های منطقه و جهان ایفا کرده است، باید یک ماموریت صلح آمیز جدید وصل آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را آغاز کند. آقای ضیایف، نقش همسایه های افغانستان را نیز در آیندهٔ این کشور حتمی خوانده است.

ضیایف اظهار داشت: "این کشور (افغانستان) یک بخش تکمیل کنندهٔ دامنهٔ سازمان همکاری شانگهای می باشد. مردم افغانستان، نسبت به هر زمان دیگر به همسایه های خوب و حمایت آنان ضرورت دارند. این وجیبهٔ اخلاقی ما است که دست همکاری دراز کنیم و راه های مؤثر را برای شان پیشنهاد کنیم تا با ترویج اقتصاد اجتماعی کشور و مدغم شدن در روند انکشاف منطقه ای و جهانی، بر بحران های چندین ساله غلبه حاصل کنند".

سازمان همکاری شانگهای که در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد، تلاش کرده تا بر مبارزه با تروریزم و افراطیت در منطقه و انکشاف منطقه ای متمرکز باشد.

ژانگ مینگ، منشی عمومی سازمان همکاری شانگهای می گوید که در ۲۰مین دور نشست سران این سازمان، برای بازگشایی یک فصل جدید در همکاری و ایجاد درک مشترک، روی موضوعات وسیع جهان و منطقه، بحث خواهند کرد.

او گفت: "تغییر اقلیم همیشه یک موضوع مهم در بحث های سازمان همکاری شانگهای بوده است. مصوونیت زنجیرهٔ تامیناتی جهان در سال های اخیر، موضوع مهم دیگر می باشد. اعضای این سازمان امسال در مورد آزمون ها در برابر مصوونیت مواد غذایی و انرژی، بیشتر باخبر اند. باور دارم که رهبران سازمان همکاری شانگهای از این تغییرات و آزمون های جدید کاملاً باخبر اند و در نشست امسال روی آن بحث خواهند کرد".

در عین حال، با ادامهٔ تهاجم روسیه بر اوکراین، دیدار میان رهبران چین و روسیه در حاشیهٔ این نشست، توجهٔ جهان را به خود معطوف کرده است.

وانگ ییوی، رییس انستیتوت امور جهانی در پوهنتون رینمن چین گفت: "فعلاً روسیه ممکن در یک مرحلهٔ حیاتی قرارداشته باشد. زیرا اوکراین حملات تهاجمی را انجام می دهد و اراضی های بیشتر را دوباره بدست میاورد. بنابراین، مردم انتظار دارند تا ببینند که پس از ملاقات میان ولادمیر پوتین و شی جین پینگ، چه پیام های فرستاده خواهد شد".

حکومت چین، از انتقاد در برابر تهاجم روسیه بر اوکراین خودداری کرده است. در عوض ایالات متحده را به تحریک جنگ متهم کرده است. قبل از این ریيس جمهور چین در مراسم افتتاحیهٔ المپیک زمستانی سال گذشته اعلام کرده بود که دوستی بیجینگ و مسکو هیچ حدی ندارد.

با در نظرداشت تحریم های اقتصادی غرب علیهٔ روسیه، کارشناسان به این باورند که موضوعات مربوط به اقتصاد و تجارت، در صدر اجندای دیدار میان رهبران چین و روسیه قرار خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG