شماری از احزاب و جنبشهای که تعداد آن به ۳۵ میرسید، به روز دوشنبه با یک صدا از حکومت مطالبه کردند که قبل از برگزاری انتخابات پیشرو اصلاحات در نظام انتخاباتی به وجود بیاید.
به قول این نمایندگان احزاب و جنبشهای سیاسی نظام کنونی انتخابات قابل پذیرش نیست باید تغییرات در آن به وجود بیاید.
فیض الله صافی، به نمایندگی از همه احزاب و جنبشهای سیاسی گفت: "نظام کنونی انتخاباتی (SNTV) یا رأی واحد غیرقابل انتقال ناکاره و فسادزا بوده، مانع ورود نمایندگان واقعی مردم در پارلمان میباشد و تحت همین نظام کنونی نتایج انتخابات برای ما پذیرفتنی نیست".
نمایندگان احزاب به ادامه افزودند که در انتخابات پیشرو، باید هر ولایت به عنوان یک حوزه انتخاباتی پذیرفته شود تا فرصت و زمینه رأیدهی برای هر بخش جامعه فراهم گردد.
عبیدالله بارکزی، به نمایندگی از حزب اسلامی صحبت کرد و گفت که انتخابات پیشرو باید به جای ۲۸ میزان به اول میزان سال جاری برگزار گردد و مردم باید به جای نظام کنونی به نمایندگان احزاب رأی بدهند. او افزود که پیشنهاد دادن رأی به نمایندگان احزاب به خاطری است که رأی مردم ضایع نگردد.
آقای بارکزی گفت "...مداخله در رأی مردم به وجود نمی آید. مطابق فهرست احزاب رأی داده شود و به اساس فهرست احزاب که عضویت آن را دارد رأیدهی صورت بگیرد".
همچنان در این همایش اعتراضی؛ انجنیر ستار، به نمایندگی از جامعه مدنی صحبت کرد و گفت: "من به کمیسیون انتخابات میگویم که پروسه انتخابات را شفاف بسازد و از میکانیزمی کار بگیرد که دارای مؤثریت و کارایی بیشتر باشد و شفافیت را تضمین میکند تا مردم با اطمینان خاطر پای صندوق رأی بروند".
نمایندگان احزاب و جنبشهای سیاسی پیشنهاد ارایه کردند که به خاطر نظارت از انتخابات یک خانه نظارت متشکل از هر دو کمیسیون و به خاطر جلوگیری از ضایع شدن آرای مردم، ائتلافهای انتخاباتی تشکیل گردد.
این احزاب و جنیشهای سیاسی هشدار دادند که اگر خواستهای شان قبول نشود، به تظاهرات و تجمعات اعتراضی شان ادامه میدهند.
کمیسیون مستقل انتخابات در پاسخ به این همایش اعتراضی احزاب و جنبشهای سیاسی و جامعه مدنی که خواهان تغییرات جدی در نظام انتخاباتی اند واکنش نشان نداده است.
اما روز گذشته سید حفیظ الله هاشمی، یک عضو این کمیسیون، به رادیو آشنا - صدای امریکا گفت که اکنون روند انتخابات جریان دارد و هرگونه تغییرات در نظام انتخاباتی، سبب بینظمی در پروسه انتخابات میشود و به بنابر این زمان برای آوردن هرگونه اصلاحات و تغییرات گذشته است.