قرار است شرکت خصوصی فضایی سپیساکس، عصر چهارشنبه ۲۷می (هفتم جوزا) نخستین سفینۀ سرنشیندار خود را از پایگاه کندی در ایالت فلوریدا به فضا پرتاب کند.
باب بنکن و دگ هرلی دو فضانورد ناسا با سفینۀ دراگون شرکت سپیساکس به فضا سفر خواهند کرد، هرچند این سفینه ظرفیت انتقال هفت نفر را به فضا دارد.
دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده و مایک پنس معاونش، نیز در مراسم پرتاب این سفینه در پایگاه کندی حضور خواهند داشت.
در ده سال گذشته، این نخستینبار است که از قلمرو امریکا، انسان رهسپار فضا میشود و نیز این نخستینبار است که فضانوردان توسط سفینۀ فضایی شرکت خصوصی سپیساکس به فضا میروند.
ادارۀ ملی تحقیقات فضایی امریکا یا ناسا به تاریخ هشم جولای ۲۰۱۱ پرتاب شاتلهای فضایی را متوقف کرد و از آن زمان تا کنون فضانوردان امریکایی توسط سفینههای سیوز روسی به ایستگاه بینالمللی فضایی سفر میکنند که رفت و برگشت هر فضانورد امریکایی توسط سفینۀ فضایی روسی حدود ۸۶ میلیون دالر هزینه بر میدارد.
ناسا برای اینکه در انجام ماموریتهای فضایی خود به امکانات روسی متکی نباشد، با دو شرکت امریکایی، سپیساکس و بویینگ قرارداد کرد تا برای این نهاد سفینۀ فضایی بسازند.
ناسا به شرکت سپیساکس ۳.۱۴ میلیارد دالر داد تا سفینۀ فضایی دراگون را بسازد و نیز شرکت بوینگ برای ساختن سفینۀ فضایی ستارلاینر از ناسا ۴.۸ میلیارد دالر دریافت کرد. در این رقابت که فراز و فرود فراوان برای هر دو شرکت داشت، سپیساکس توانست پیشی بگیرد.
پرواز شرکت سپیساکس که شش سال کامل روی آن کار شده است، آزمایش تاریخی است که با موفقیت آن، ماموریت انتقال فضانوردان و محمولههای ناسا را به فضا، شرکتهای خصوصی امریکایی انجام خواهد داد.
سفینۀ فضایی دراگون یا اژدها سال گذشته پرواز آزمایشی را به ایستگاه فضایی بدون سرنشین انجام داد. همچنین این سفینه آزمایش نشست اضطراری را موفقانه پشت سر گذاشت.
پرواز به فضا
در صورتیکه همهچیز به درستی به پیش برود، راکت فالکن ۹ که حامل سفینۀ فضایی دراگون است، ۱۲ دقیقه پس از پرتاب سفینه را در مدار زمین رها کرده و خود به زمین برخواهد گشت. راکت فالکون ۹ که بیش از ۷۰ متر طول دارد، قادر است که ۲۵ تن محموله را به فضا انتقال دهد.
در جریان ۱۹ ساعت آینده، سفینۀ فضایی دراگون در اطراف زمین گردش خواهد کرد. هرچند پرواز این سفینه از زمین کنترول خواهد شد، با آنهم هرلی و بنکن پیش از رسیدن به ایستگاه بینالمللی فضایی ادارۀ پرواز سفینه را در دست گرفته و آن را آزمایش خواهند کرد.
برنامه طوری است که سفینۀ سپیساکس ساعت ۱۱:۲۹ دقیقۀ روز پنجشنبه به ایستگاه بینالمللی فضایی بپیوندد و هرلی و بنکن با کریس کاسیدی، فضا نورد امریکایی و اناتولی ایوانیشین و ایوان واگنر، فضانوردان روسی ملحق شوند.
ناسا گفته است که در مورد برگشت هرلی و بنکن به زمین، پس از رسیدن آنان به ایستگاه بینالمللی فضایی تصمیم گرفته خواهد شد. اما از آنجاییکه صفحات انرژی خورشیدی سفینۀ دراگون در فضا بیش از چهار ماه تاب آورده نمیتواند، توقع نمیرود که اقامت این دو فضانورد در فضا از چهارماه بیشتر طول بکشد.
اما گفته شده است که در پروازهای آینده دراگون خواهد توانست تا ۲۱۰ روز در فضا بپاید.
اما هنوز هم پرواز دراگون به فضا آزمایش نهایی این سفینه است، پس از برگشت مصوون هرلی و بنکن به زمین و ارزیابی معلومات گردآوری شده در این پرواز، جواز سیر و حرکت میان زمین و ایستگاه بینالمللی فضایی به شرکت سپیساکس داده خواهد شد.
پرواز دیگر سپیساکس به فضا چند ماه بعد صورت خواهد گرفت که در آن سه فضانورد امریکایی و یک فضانورد جاپانی به ایستگاه بینالمللی فضایی خواهند رفت. ناسا برای رفت و برگشت هر فضانورد به شرکت سپیساکس ۵۵ میلیون دالر خواهد پرداخت.
تمام آمادگیها برای این عملیات تاریخی گرفته شده است و تنها عاملی که میتواند آن را به تاخیر باندازد، اوضاع جوی است. در صورت مساعد نبود هوا این پرواز ساعت ۳:۲۲ پس از چاشت شنبه یا ۳:۰۰ پس از چاشت روز یکشنبه صورت خواهد گرفت.
در مورد فضانوردان
بنکن که ۴۹ سال عمر دارد در گذشته افسر قوای هوایی امریکا و هرلی ۵۳ ساله پیش از پیوستن به ناسا، منسوب قوای بحری ایالات متحده بوده اند.
معمولاً فضانوردان اندکی پیش از پرواز به فضا قرنطین میشوند، اما بنکن و هرلی به خاطر هراس از همهگیری کروناویروس از ۱۳ ماه می به اینسو قرنطین شده اند.
سپیساکس همچنان در دو ماه گذشته به جز کارمندان ضروری، تماس دیگران را با بنکن و هرلی قطع کرده بود و به همه کارمندان خود دستور داده بود که هنگام کار ماسک و دستکش بپوشند.