یک پژوهش جدید نشان میدهد که بیماری کووید۱۹ میتواند سبب کوچک شدن مغز، ضعف حافظه، کاهش ماده خاکستری کنترولکنندهٔ احساسات در مغز و آسیب به آن ساحات مغز میشود که حس بویایی را کنترول میکند.
پژوهشکران پوهنتون آکسفورد، جاییکه این مطالعه انجام شده، گفته اند که این اثرات حتا در افراد مبتلا به کووید۱۹ که بستری هم نشده اند، مشاهده شده است.
اما آنان در مورد اینکه آیا این اثرات ماندگار خواهد بود و یا با گذشت زمان بهبود خواهد یافت، میگویند که نیاز به بررسی بیشتر است.
محققان در این پژوهش که روز دوشنبه هفتم مارچ (۱۶ حوت) منتشر شد، گفتند: "شواهد قوی ناهنجاریهای مرتبط با مغز در بیماران کووید۱۹ وجود دارد."
حتا در موارد خفیف این بیماری، عملکرد اجرایی شرکت کنندگان خرابتر شده که نشان دهندهٔ عدم تمرکز و سازماندهی در دماغ میباشد. در این بیماران اندازهٔ دماغ بین ۰.۲ تا دو در صد کوچکتر شده است.
این مطالعه که در مجله نیچر منتشر شد، تغییرات مغزی ۷۸۵ شرکتکنندهٔ بین ۵۱ تا ۸۱ سال را مورد بررسی قرار داده است.
این مطالعه زمانی انجام شد که نوع الفای کروناویروس در بریتانیا شایع بود و بعید به نظر میرسد که این مطالعه دربرگیرندهٔ نوع دلتا و سایر انواع دیگر این ویروس باشد.
مطالعات نشان داده است که برخی از افراد مبتلا به کووید۱۹ از "غبار مغزی" یا ابر عصبی رنج میبرند؛ بیماریی که سبب اختلال در توجه، تمرکز، سرعت در طی مراحل اطلاعات و حافظه میشود.
پژوهشگران این مطالعه نگفته اند که آیا واکسین کووید۱۹ تاثیری بر این وضعیت دارد یا خیر، اما اداره امنیت صحت بریتانیا ماه گذشته اعلام کرد که ۱۵ مطالعه نشان داده که احتمال بروز علایم درازمدت در نزد افراد واکسین شده در مقایسه با افراد واکسین نشده تقریباً نصف است.