حکومت طالبان در افغانستان گفته است که حمله بر قطار مسافربری در ایالت بلوچستان در پاکستان هیچ ربطی با افغانستان نداشته و به گفتۀ این گروه ادعاهای مقامهای پاکستانی در این مورد "بیاساس" است.
تندروان گروه موسوم به اردوی آزادیبخش بلوچ روز سه شنبه بر یک قطار مسافربری که از کویته به سمت پشاور در حرکت بود، در ساحۀ سیبی در ایالت بلوچستان حمله کرده و بیش از ۴۵۰ سرنشین آن را گروگان گرفتند.
احمد شریف چوهدری، سخنگوی اردوی پاکستان، روز چهارشنبه گفت که نیروهای پاکستانی پس از بیش از ۳۰ ساعت عملیات "تمام ۳۳ تروریست" را از پا درآورده و صدها گروگان را رها کردند.
چوهدری گفت: "در جریانی که عملیات تصفیوی جریان داشت، تروریستان با تسهیلکنندگان و مغزهای متفکر شان که در افغانستان مستقر اند از طریق تلیفونهای ستلایت در ارتباط بودند."
افزون بر این، اردوی پاکستان نیز با نشر بیانیهای گفته است که "این حمله توسط حلقۀ رهبری تروریستان از افغانستان طراحی و رهبری میشد".
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان روز پنجشنبه ۱۳ مارچ (۲۳ حوت) با نشر اعلامیهای در شبکۀ اجتماعی ایکس ضمن ابراز تاسف به خاطر کشته شدن افراد بیگناه در این رویداد، ادعاهای سخنگوی اردوی پاکستان را رد کرد.
در این اعلامیه آمده است: "جانب پاکستانی را ترغیب میکنیم که به جای چنین اظهارات غیرمسوولانه، به حل مشکلات امنیتی و داخلی شان تمرکز کنند...هیچ عضو مخالفان بلوچ در افغانستان حضور ندارد."
مقامهای پاکستانی همواره ادعا کرده اند که گروههای تروریستی، حملات شان را برخاک پاکستان، از پناهنگاههای شان در افغانستان طراحی و رهبری میکنند، اما حکومت طالبان در افغانستان این ادعاها را رد کرده و پاکستان را متهم میکنند که بار ناکامیهای امنیتی خود را به دوش افغانستان میاندازند.
با آنکه سخنگوی اردوی پاکستان گفته است که ۲۱ غیرنظامی، پیش از آغاز عملیات نظامی، توسط تندروان کشته شده اند، مسافران این قطار که نجات یافته اند، به رسانهها گفته اند که تندروان پس از بررسی کارتهای هویت مسافران، نظامیان پاکستانی را شناسایی کرده و به ضرب گلوله از پا درآوردند.
محمد نوید، یکی از مسافران که قادر به فرار شده بود، به خبرگزاری فرانسپرس گفت: "به ما گفتند که یک یک نفر از قطار بیرون شوید. آنان زنان و سالمندان را جدا کرده و به آنان اجازه دادند که بروند.
به ما گفتند که بیرون شوید، به شما آسیب نخواهد رسید. زمانیکه حدود ۱۸۵ نفر بیرون شدند، آنان برخی را انتخاب کرده و به ضرب گلوله از پا درآوردند."
یکی دیگر از مسافران نجات یافتۀ این قطار به شرط فاش نشدن نامش گفت: "آمدند و کارتهای هویت و خدمت را بررسی کردند و دو سرباز را پیش رویم کشته و چهار نفر دیگر را با خود بردند...کسانیکه پنجابی بودند توسط تروریستان برده شدند."
یک عکاس خبرگزاری فرانسپرس گزارش داده است که روز چهارشنبه شاهد انتقال حدود ۱۵۰ تابوت خالی از شهر کویته به سمت محل این رویداد بوده است.
یک مقام ارشد امنیتی شهر کویته به خبرگزاری فرانسپرس گفته است که شمار زیاد شبه نظامیان و بستگان آنان سوار این قطار بودند. این مقام تایید کرده است که تابوتها برای انتقال اجساد شبه نظامیان و نیز غیرنظامیانی که توسط تندروان کشته شده اند، به محل رویداد انتقال داده میشد.
رسانههای پاکستانی گزارش داده اند که کم از کم ۳۷ زخمی از محل این رویداد به شفاخانهها منتقل شده اند، اما در مورد هویت آنان جزییاتی ارایه نشده است.
جدایی طلبان وابسته به اردوی آزادیبخش بلوچ در گذشته هم بر قطارهای آهن در پاکستان حمله کرده بودند، اما این نخستین بار است که یک قطار آهن را میربایند.
گروه اردوی آزادیبخش بلوچ همواره بر نیروهای امنیتی پاکستان و نیز غیرنظامیان به شمول شهروندان چین که در پروژههای دهلیز اقتصادی چین-پاکستان سرگرم کار اند، حملات را انجام داده اند.
گمان میرود که گروه اردوی آزادیبخش بلوچ که برای استقلال بلوچستان مبارزه میکنند، حدود ۳۰۰۰ جنگجو داشته باشد.
بلوچها از دیر زمان شکایت دارند که از عواید بلوچستان سهم منصفانه به آنان داده نمیشود و این نارضایتی سبب قیام و شورشگری بیش از ده گروه جدایی طلب بلوچ بر ضد حکومت پاکستان شده است.
گروه