لینک های دسترسی

Breaking News

شورای امنیت قطعنامه پیشنهادی امریکا را که خواهان آتش‌بس فوری در غزه شده بود، تایید نکرد


شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه ۲۲ مارچ (سوم حوت) قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده را که خواهان آتش‌بس فوری در نوار غزه شده بود، تایید نکرد.

ایالات متحده مسوده‌ای را به شورای امنیت ملل متحد پیشنهاد کرده بود تا در کنار آتش‌بس فوری در نوار غزه، گروگان‌ها که در اسارات حماس به سر می‌برند، آزاد شوند و زندانیان فلسطینی نیز از محابس اسراییل رها شوند، اما روسیه و چین این پیشنهاد را ویتو کردند. امریکا همچنین در این مسوده پیشنهاد کرده بود تا در کنار آتش‌بس شش هفته‌ای، کمک‌های بشردوستانه برای مردم در غزه بیشتر شود.

پیشنهاد این مسوده نشان دهنده تغییر رویکرد واشنگتن در قبال اسراییل است، زیرا پیش از این، ایالات متحده در جریان پنج ماه عملیات نظامی اسراییل در غزه، پیشنهاد‌هایی را در شورای امنیت سازمان ملل متحد ویتو کرد که خواهان توقف فوری جنگ شده بود.

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در ملل متحد، به شورای امنیت این سازمان گفت: "اکثریت قریب به اتفاق این شورا به این قطعنامه رای مثبت دادند، اما با تاسف روسیه و چین تصمیم گرفتند از حق ویتوی خود استفاده کنند."

توماس-گرینفیلد قبل از این رای‌گیری گفته بود که اگر شورای امنیت این قطعنامه پیشنهادی را تصویب نکند، این اقدام به مثابه یک اشتباه تاریخی خواهد بود.

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در ملل متحد، پیش از رای‌گیری از اعضای شورای امنیت ملل متحد خواست تا از این قطعنامه حمایت نکنند.

به گفتهٔ نبنزیا، قطعنامه پیشنهادی از سوی امریکا "بیش از حد سیاسی" است و حاوی چراغ سبز موثری برای اسراییل است تا عملیات نظامی را در منطقه رفح واقع در جنوب نوار غزه، که بیش از نیمی ازجمعیت ۲.۳ میلیون نفری در زیر خیمه‌های موقت پناه گرفته اند، به پیش ببرد.


نبنزیا با اشاره به قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده گفت که این قطعنامه برای اسراییل دست آزاد می‌دهد و چنین اقدام ممکن سبب شود تا تمام جمعیت غزه با ویرانی مواجه شوند و یا از آن منطقه اخراج شوند.

این دپلومات ارشد روسیه در ملل متحد گفت که اعضای غیر دایمی شورای امنیت قطعنامه جایگزین را تهیه کرده اند که به گفته‌ او، متوازن است و اعضای این شورای دلیلی ندارند تا آنرا رد کنند.

ژانگ جون،‌ سفیر چین در سازمان ملل متحد نیز گفت که بیجینگ از قطعنامه جایگزین حمایت می‌کند.

جون گفت که قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده غیرمتوازن بود. او همچنین با انتقاد از امریکا گفت که ایالات متحده در این قطعنامه به صورت واضح موقف خود را در مورد عملیات نظامی در رفح بیان نکرده است، عملیاتی که ممکن پیامد‌هایی بسیاری جدی را در پی داشته باشد.

به گفته سفیر چین در ملل متحد، قطعنامه پیشنهادی ایالات متحد برای بر قراری آتش‌بس پیش شرط‌ هایی داشت که برای اسراییل چراغ سبز می‌داد تا به کشتار‌ها ادامه بدهد.

او گفت: "اگر ایالات متحده در مورد آتش‌بس جدی می‌بود، چندین قطعنامه شورای امنیت را ویتو نمی‌کرد."

اما توماس گرینلیفد گفت که این اقدام کمبودی دارد. او گفت: "در شکل کنونی آن، این متن از دپلوماسی حساس در منطقه حمایت نمی کند. بدتر از آن... می تواند در واقع بهانه‌ای برای حماس باشد تا از توافق روی میز کنار برود."

یک روز پیش از این، انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در قطر گفت که مذاکرات بر آتش‌بس شش هفته‌ای، آزادی ۴۰ گروگان از نزد حماس و صد‌ها زندانی فلسطینی از محابس اسراییل تمرکز دارد.

قطعنامه ایالات متحده از مذاکرات آتش بس که به وساطت امریکا، مصر و قطر صورت گرفته است، حمایت می‌کرد.

پس از حمله حماس بر جنوب اسراییل که عملیات تهاجمی اسراییل در نوار غزه را در پی داشت، ایالات متحده تا حالا سه قطعنامه را در شورای امنیت ملل متحد ویتو کرده است. از این میان، دو قطعنامه خواهان آتش‌بس فوری در غزه شده بود. ایالات متحده ویتوی خود را با این بیان که چنین اقدامی شورای امنیت می تواند مذاکرات آتش بس را به خطر بیندازد، توجیه کرده بود.

مرگبارترین جنگ در نوار غزه به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ پس از آن آغاز شد که گروه حماس بر اسراییل حمله کرد و جنگجویان این گروه نزدیک به ۱۱۶۰ نفر را که اکثر شان غیرنظامیان بودند، کشتند و بیش از ۲۴۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند که هم اکنون نیز ۱۲۹ گروگان در اسارت حماس به سر می‌برند و بر اساس گزارش‌ها، ۳۳ گروگان در جریان جنگ غزه کشته شده اند.

اسراییل نیز غزه آماج حملات قرار داده که در نتیجهٔ‌ این حملات، بخش اعظم نوار غزه به مخروبه مبدل شده است. به گفتهٔ وزارت صحت غزه، در اثر حملات اسراییل نزدیک به ۳۲ هزار نفر کشته شده اند که بیشتر شان زنان و کودکان می‌باشند. اما این آمار تا حالا از سوی منابع مستقل تایید نشده است.


بخشی از این گزارش از خبرگزاری‌های رویترز و فرانس پرس گرفته شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG