روزنامهٔ واشنگتن پست روز سه شنبه ۲۸ جون (هفتم سرطان) گزارش داد که مقامات ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، با رهبری طالبان روی چارچوبی کار میکند تا افغانستان اجازه یابد به ذخایر پولی بانک مرکزی این کشور دسترسی پیدا کند.
این روزنامهٔ چاپ امریکا از قول منابع ایالات متحده گزارش داده است که هدف از این کار، رسیدگی به گرسنگی شدید و بحران بشری در افغانستان است. اما بر اساس این گزارش، در صورت توافق، مقامات طالبان بر این منابع مالی کنترول نخواهند داشت.
واشنگتن پست گزارش داده است که افغانستان در حال حاضر با "فاجعهٔ بشری" مواجه است و بر اساس گزارش این رسانه، ادارهٔ بایدن بخشی از وضعیت پیش آمده در این کشور است، زیرا پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، حکومت ایالات متحده میلیاردها دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را منجمد کرد.
علاوه بر منجمد کردن داراییهای بانک مرکزی افغانستان، حکومت امریکا بر سکتور بانکی این کشور تعزیرات وضع کرد، اقدامی که موجب شد تا افغانستان با فاجعهٔ مالی مواجه شود.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در جنوری سال ۲۰۲۲ میلادی گفت که افغانستان "در حال سقوط به بدترین بحران بشری است" و ۲۴ میلیون نفر که بیش از ۵۰ در صد جمعیت آن کشور را تشکیل میدهند، به کمکهای عاجل نیاز دارند.
واشنگتن پست از قول مقامات ایالات متحده که نخواستند نامهایشان در گزارش ذکر شود، نوشته است که آنان از پیشرفت گفتگوها با مقامات طالبان در این عرصه خوشبین استند، اما در مورد مذاکره با طالبان جزییات ارایه نکردند. با آنهم این مقامات امریکا گفته اند هنوز هم موانع وجود دارد تا بخشی از دارایی افغانستان به مردم آن کشور انتقال یابد.
در ۲۰ سال گذشته ایالات متحده در افغانستان حضور نظامی و غیر نظامی داشت و بیش از ۵۰ در صد بودجهٔ این کشور همواره به کمکهای خارجی به خصوص ایالات متحده وابسته بود. اما پس از آنکه امریکا و شرکای آن از افغانستان بیرون شد و گروه طالبان بار دیگر در آن کشور مسلط شد، علاوه بر قطع کمکها، ایالات متحده ۹.۴ میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را نیز در بانکهای امریکا منجمد کرد.
طالبان در توافق فبروری سال ۲۰۲۰ با ایالات متحده در دوحه، پایتخت قطر، تعهد کرده اند که علیه گروههای دهشت افگن به شمول القاعده موقف جدی اختیار میکنند، اما به نظر مقامهای ایالات متحده، طالبان تا حال به گونهٔ کامل به این تعهد خود عمل نکرده است.
صدای امریکا با شورای امنیت ملی قصر سفید و وزارت خارجه ایالات متحده تماس گرفت تا نظر مقامات امریکا را در مورد گزارش واشنگتن پست داشته باشد، اما مقامات این دو اداره تا حال در مورد تبصرهای نکرده اند.
قبل از این، کارین ژان پیر، سخنگوی قصر سفید، به شماری از خبرنگاران در مورد تصمیم رییس جمهور ایالات متحده در پاسخ به سوالی در مورد سرنوشت داراییهای منجمد شدهٔ افغانستان گفت که اقدام به موقع بایدن در این عرصه، به نفع مردم افغانستان است.
چند ماه پیش، رییس جمهور ایالات متحده با صدور یک فرمان اجرایی دستور داد تا بخشی از سرمایههای منجمد شدهٔ افغانستان به مردم آن کشور انتقال داده شود.
ژان پیر گفت: "چند ماه قبل، رییس جمهور [بایدن] با امضای یک فرمان اجرایی، گام مهمی برای حفظ این پول و حصول اطمینان از استفاده آن به نفع مردم افغانستان برداشت.اگر رییس جمهور به این اقدام مبادرت نمیکرد، این پول برای سالها بسته باقی میماند.”
این مقام ایالات متحده همچنین گفت که "ما به اسرع وقت تلاش میکنیم تا به سوالات پیچیده در مورد استفاده از این وجوه مالی پاسخ بدهیم تا اطمینان حاصل کنیم که این پول به نفع مردم افغانستان استفاده می شود- نه طالبان.”
این مقام قصر سفید افزود تمرکز حکومت ایالات متحده بر این است که طالبان به این پول دسترسی پیدا نکند، اما گفت که رییس جمهور بایدن منتطر باقی نمی ماند و مردم آن کشور را که از زلزلهٔ اخیر متاثر شده اند، کمک می کند.
به گفتهٔ خانم ژان پیر، شرکای ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی از قبل در مناطق زلزلهزده حضور دارند و کمکهای عاجل را برای مردم نیازمند فراهم میکنند.
با تسلط مجدد طالبان، جامعهٔ بین المللی، کمکهای مالی خود را به افغانستان توقف یا کاهش دادند و این کشور بیشتر در فقر و بحران اقتصادی فرو رفت. دلیل عمدهٔ این اقدام تنبیهی، نگرانی جامعهٔ بین المللی از وضعیت حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران در زیر حاکمیت طالبان بوده است.
پس از ماه اگست سال گذشته، افغانستان بحران شدید بشری را تجربه میکند و سازمان ملل متحد هشدار داده است که اگر کمکهای آنی برای نیازمندان افغان فراهم نشود، حدود ۹۷ درصد جمعیت افغانستان از وضعیت موجود بشری در کشورشان متاثر خواهند شد.