جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده روز سهشنبه چهارم اکتوبر (۱۲ میزان) ایران را به "ریاکاری" متهم کرد و گفت که به خاطر سرکوب مرگبار اعتراضات به دنبال مرگ مهسا امینی، بر ایران فشارها را افزایش خواهد داد.
آقای بایدن در بیانیهای گفت: "این هفته، ایالات متحده فشارهای بیشتری را بر عاملان خشونت علیه معترضان مسالمت آمیز تحمیل خواهد کرد. ما به پاسخگو قرار دادن مقامات ایرانی و حمایت از حقوق ایرانیان برای اعتراض آزادانه ادامه خواهیم داد."
رییس جمهور امریکا افزود که به شدت نگران گزارشهای مربوط به تشدید سرکوب معترضان است و گفت که واشنگتن در کنار "همه شهروندان ایران که با شجاعت خود به جهان الهام میبخشند" میایستد.
اما آقای بایدن در مورد اینکه "فشارهای " بیشتر چی خواهد بود، جزییات ارایه نکرد.
اعتراضات در ایران سه هفته پیش پس از آن آغاز شد که مهسا امینی به دلیل آنچه که بیحجابی عنوان شده، از سوی پولیس "گشت ارشاد" توقیف و سپس در نظارت پولیس جان باخت.
تظاهرات در سه هفتهٔ گذشته نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان در اعتراض به کشته شدن مهسا ادامه داشته و اکنون به پوهنتونهای ایران نیز سرایت کرده است.
در ویدیوی که گروه حقوق کردها "هنگاو" به نشر رسانده، دانشآموزان دختر در دو شهر ایالت کردستان، زادگاه مهسا امینی، به جادهها بر آمده و شعار " زن، زندگی، آزادی " سر دادند.
ایران نیز رییس جمهور امریکا را به "ریاکاری" متهم کرد و گفت که به بهانهٔ نقض حقوق بشر، اقدامات تنبهی جدید را بر ایران اعمال میکند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران "ایرنا"، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، در واکنش به این اقدام آقای بایدن در صفحهٔ انستاگرام خود نگاشته است: "بهتر بود آقای جو بایدن قبل از گرفتن ژستهای بشردوستانه، کمی راجع به کارنامه حقوق بشری کشور متبوع خود فکر میکرد، هر چند ریاکاری نیازی به فکر ندارد. "
او در دامه افزوده است: "رییسجمهور امریکا بهتر بود نگران تحریمهای بیشمار و به اذعان دولت امریکا بیسابقه و فلج کننده علیه ملت ایران باشد که اعمال آنها علیه هر ملتی، مصداق بارز جنایت علیه بشریت است."
این در حالی است که علی خامنهای، رهبر ایران، روز دوشنبه سوم اکتوبر (۱۱ میزان) با ابراز حمایت از نیرو های امنیتی در مقابله با معترضین، امریکا و اسراییل را به ناآرامی ها در آن کشور متهم کرد.
خامنهای گفت: "من به صراحت میگویم این اغتشاشها و ناامنیها، طراحی امریکا و رژیم غاصب و جعلی صهیونیستی بود و حقوق بگیران آنها و برخی از ایرانی های خاین در خارج به آنها کمک کردند."
این ناآرامیها تلاشهای دپلوماتیک برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و قدرت های بزرگ را نیز تحت شعاع قرار داده است.
اما کارین ژان پییر، سخنگوی قصر سفید، تاکید کرد که "مشکلات در رفتار ایران" جدا از تلاشها برای احیای توافق هستهای است و افزود که واشنگتن تا زمانی که معتقد باشد توافق هستهای به منافع امنیت ملی امریکا است، آن را دنبال خواهد کرد.
براساس معلومات گروه حقوق بشری ایران مستقر در اسلو، پایتخت ناروی،تاکنون کم از کم ۹۲ نفر در جریان اعتراضات کشته و بیش از یک هزار نفر بازداشت شده اند.