کتابخانهها عامه شهر تورنتوی کانادا یکی از بزرگ ترین کتابخانههای امریکایی شمالی است که هزاران جلد کتاب به زبان فارسی و پشتو را نیز در خود جا داده اند.
شهر تورنتو با جمعیت بیش شش میلیون نفر دارای کم و بیش ۱۰۰ کتابخانه عمومی است وشمار کتابهای چاپی و غیر چاپی در این کتابخانهها به بیش از ۱۰ میلیون میرسد.
کتابخانه عامه تورنتو در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ ارقامی را ارایه کرد که نشان می دهد گردش کتابها حدود شش میلیون و۴۴۰ هزار بار بوده است که چهار میلیون آن حضوری و متباقی آنلاین صورت گرفته است.
ناهید رهنورد، مسوول عملیاتی یکی از کتابخانه های تورنتو، به صدای امریکا گفت "کتابخانه عمومی تورنتو بیشترین مراجعه کننده و استفاده کننده دارد که بعد از کتابخانه هانکانگ قرار دارد. در دنیا ما ده میلیون و ۶۰۰هزار مجموعه از کتاب دی وی دی و روزنامه و اشکال دیگر از کتابها را داریم."
در این کتابخانه، کتابهایی از ۴۰ زبان جهان وجود دارد که در این میان کتابهای به زبان فارسی و پشتو نیز به چشم می خورد. مسوولین این کتابخانه می گویند که با ورود مهاجران بیشتر فارسی زبان در کانادا درخواست برای این کتابها نیز بیشتر شده است.
رهنورد می گوید "مجموعه کتابها و سی دی و دی وی دی پنج هزار ۲۳۹ عدد است که از این تعداد چهار هزار و ۵۰۰ کتاب است که شامل نسخههای برای بزرگ سالان و کودکان است."
بخش ویژه این کتابخانه در خود هزاران جلد آثار دست اول و نادر جهان را جاه داده است. یک نسخه قدیمی گلستان سعدی که متعلق قه قرن ۱۶ میلادی میشود، نیز در این کتابخانه موجود است و در جمع کتابهای ارزشمند جهان نگهداری می شود.
لغت نامه کامل دهخدا، نسخه قدیمی شاهنامه فردوسی و دهها کتاب دیگر تاریخی به زبان فارسی نیز نگهداری می شود که پژوهشگران می توانند از آن در داخل کتابخانه استفاده کنند.
شماری از مراجعه کنند گان این کتاب را بی نظیر می دانند. چوستین برون، یک شهروند کانادا، می گوید "این کتابخانه خارق العاده است و یک منبع خوبی است. این کتابخانه فوق العاده است به خاطری که هر کتابی را بخواهید پیدا کرده می توانید. من اغلب اینجا می آیم. در واقع، هفته یکبار به این کتاب خانه سر می زنم."
اتاق های ویژه برای مطالعه و کمپیوترهای مختلف و اینترنت رایگان در این کتابخانه بزرگ جوانان زیاد را برای مطالعه به کتابخانه می کشاند.
دینزیس، شهروند دیگر کانادا، می گوید "من معمولا اینجا برای کار و مطالعه میایم. بعضی وقتها سر و صداها و بیر و بار تورنتو حواس من را پرت می کند. به جای کار از خانه ترجیح می دهم اینجا بیایم تا کارم را انجام بدهم. این کتابخانه مورد علاقه من است."
در افغانستان حکومت طالبان در تقریبا دو سال گذشته به بستن مکاتب و دانشگاهها و نهادهای تحصیلی مبادرت کردند، اما در کانادا سالانه میلیون ها دالر برای توسعه علم و دانش هزینه می شود.