حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده به ملل متحد رسماً اطلاع داده است که از سازمان جهانی صحت بیرون میشود، اما جو بایدن، رقیب انتخاباتی وی گفته است که در صورت پیروزی در انتخابات، ایالات متحده دوباره عضو سازمان جهانی صحت خواهد شد.
پس از گسترش مرگبار همهگیری کروناویروس، آقای ترمپ سازمان جهانی صحت را متهم کرد که در خصوص این همهگیری چین محور عمل کرده است. سپس آقای ترمپ در اپریل سال روان مساعدت مالی امریکا را به سازمان جهانی صحت قطع کرد.
بر اساس مقررات سازمان جهانی صحت، هر کشوری که میخواهد عضویت این سازمان را ترک کند باید یکسال پیش اطلاع بدهد؛ به این اساس سرنوشت عضویت امریکا در سازمان جهانی صحت در دست کسی خواهد بود که در انتخابات ریاست جمهوری سوم نومبر ۲۰۲۰ در امریکا برنده میشود.
جوبایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری امریکا گفته است که در صورت پیروزی وی در انتخابات، ایالات متحده دوباره به سازمان جهانی صحت خواهد پیوست.
آقای بایدن در یک پیام تویتر نوشت: "امریکاییان زمانی امن خواهند بود که در تقویت صحت جهانی دست اندرکار باشند. در نخستین روز کارم به صفت رییس جمهور، امریکا به سازمان جهانی صحت پیوسته و نقش رهبری ما در عرصۀ جهانی اعاده خواهد شد".
ایالات متحده با نزدیک به سه میلیون مورد ابتلا و حدود ۱۳۱ هزار مرگ ناشی از کووید۱۹ بیشترین تاوان انسانی را به همه گیری کروناویروس داده است.
رییس جمهور ترمپ همواره گفته است که در آغاز و زمانی که کروناویروس سبب همهگیری نشده بود، سازمان جهانی صحت معلومات نادرست چین را در پیوند با این بیماری نشر کرد. امریکا ادعا میکند که چین عمداً خطر کروناویروس به ویژه انتقال آن از انسان به انسان را کم اهمیت جلوه داد.
اما چین و سازمان صحت جهانی اتهامات مقام های امریکایی را رد کرده و گفته اند که آنان به در مورد شیوع و گسترش کروناویروس به اسرع وقت اطلاعرسانی کرده اند.
با توجه به اینکه سازمان جهانی صحت تلاش های جهانی را در مقابله با امراض مختلف از پولیو گرفته تا ملاریا، و ایدز رهبری میکند، اقدام رییس جمهور ترمپ برای خروج امریکا از این سازمان با انتقادات جدی روبرو شده است.
ننسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان ایالات متحده در یک پیام تویتر این تصمیم آقای ترمپ را تقبیح کرده و نگاشته است: "در حالیکه جان میلیونها نفر در خطر است، رییس جمهور تلاش بین المللی برای شکست ویروس را میلنگاند."
باب مندز، سناتور دموکرات امریکایی نیز گفته است که ترک سازمان جهانی صحت امریکاییان را "بیمار و تنها" خواهد گذاشت.
لامار الکساندر، عضو کمیتۀ صحت مجلس سنای امریکا گفته است که جهان باید بررسی کند که سازمان جهانی صحت در خصوص بحران کروناویروس چه اشتباهی را مرتکب شده است، اما به گفتۀ وی "این کار باید زمانی انجام شود که بحران مهار شده باشد، نه اینکه در وسط بحران."
کارشناسان امور صحی در ایالات متحده نیز این تصمیم رییس جمهور ترمپ را کوتاه بینانه و مخرب توصیف کرده اند.
تامس فایل، رییس انجمن امراض ساری امریکا با اشاره به خروج امریکا از سازمان جهانی صحت گفت: خروج امریکا از روند تصمیم گیری جهانی برای مقابله با ویروس و تلاشها برای تولید و دسترسی به واکسین و درمان، ما را در برابر کووید۱۹ آسیبپذیرتر کرده و موقف ما را به صفت رهبر جهانی در عرصۀ صحت افت میدهد."
ایالات متحده از اعضای موسس سازمان جهانی صحت است که در سال ۱۹۴۸ بنیان گذاشته شد و از آن زمان تا کنون بزرگترین مساعدت کنندۀ مالی به این نهاد جهانی بوده است.