هاوارد لوتنیک، وزیر تجارت ایالات متحده، روز یکشنبه دوم مارچ (۱۲ حوت) گفت که دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا، قرار است روز سهشنبه تعرفههای جدیدی را بر کالاهای صادراتی کانادا و مکسیکو اعمال کند، اما تاکید کرد که این تعرفهها ۲۵ درصد نخواهد بود.
اظهارات لوتنیک با شبکۀ خبری فاکس نخستین نشانه است که حکومت ترمپ ممکن تعرفههای کامل ۲۵ درصدی را که ماه گذشته بر تمامی کالاها از مکسیکو و واردات غیر مواد سوخت از کانادا اعلام کرده بود، وضع نکند.
رییس جمهور ترمپ گفته بود این تعرفهها را به دلیلی بر دو همسایهٔ خود اعمال میکند که دو کشور برای مهار کردن جریان مواد مخدر غیرقانونی به ایالات متحده، به اندازهٔ کافی اقدام نکرده اند.
لوتنیک گفت که مکسیکو و کانادا "کار معقولی" برای تامین امنیت مرزهای خود با ایالات متحده انجام داده اند، اما افزود که مواد مخدر کشنده، فنتانیل، هنوز به امریکا وارد میشود.
ترمپ نخست این تعرفهها را یک ماه پیش اعمال کرد، اما پس از آن که کلودیا شینباوم، رییس جمهور مکسیکو، اعلام کرد که ۱۰ هزار سرباز را برای مهار کردن جریان مواد مخدر به مرز شمالی کشورش با ایالات متحده اعزام میکند، تاریخ اجرایی شدن این اقدام از سوی ایالات متحده به تعویق افتاد.
همزمان با این، جستین ترودو، صدراعظم کانادا، گفته است که برای رسیدگی به قاچاق فنتانتیل اقدام جدی را روی دست خواهد گرفت.
ترمپ همچنین در نظر دارد روز سهشنبه تعرفه ۱۰ درصدی دیگری بر کالاهای چینی وضع کند؛ به این ترتیب، تعرفههای ۱۰ درصدی را که به تاریخ چهارم فبروری اعمال کرده بود، دو برابر میکند. ترمپ چین را به عنوان منبع قاچاق فنتانیل به ایالات متحده مقصر دانسته است.
رییس جمهور ترمپ هنگام اعلام تعرفهها بر چین از طریق رسانهٔ اجتماعی تروث سوشیل گفت: "مواد مخدر هنوز از مکسیکو و کانادا در سطح بسیار بالا و غیرقابلقبول به کشور ما سرازیر میشود. فیصدی زیادی از این مواد مخدر که بیشتر آن به شکل فنتانیل است، در چین ساخته و عرضه میشود."
ترمپ گفته است که سرازیر شدن مواد مخدر برای مردم کشورش مهلک بوده است و در رسانههای اجتماعی نوشته است: "بیش از ۱۰۰ هزار نفر سال گذشته به دلیل توزیع زهر بسیار خطرناک و اعتیادآور ، جان باختند."
او در ادامهٔ پیام خود گفته است: "میلیونها نفر در دو دهه گذشته جانهای شان را از دست داده اند... ما نمیتوانیم اجازه دهیم این فاجعه همچنان به ایالات متحده آسیب برساند، و بنابراین، تا زمانی که متوقف نشود یا به طور جدی محدود نشود، تعرفههای پیشنهادی، مطابق زمان بندی، به تاریخ چهارم مارچ اجرایی خواهند شد."
شینباوم که اقتصاد کشورش به تجارت وابسته است و ۸۰ درصد صادارت آن به ایالات متحده ارسال میشود، هفتهٔ گذشته گفت که مکسیکو "انتظار دستیابی به توافق با ایالات متحده" را قبل از وضع مالیات جدید دارد. اما هشدار داد که اگر توافق صورت نگیرد، ممکن است تعرفههای تلافیجویانه را بر محصولات صادراتی ایالات متحده به مکسیکو اعمال کند.
ترمپ هنگامی که در اوایل ماه فبروری تعرفههای سنگین-۲۵درصدی -را بر کانادا اعلام کرد، صدراعظم ترودو گفت که این تصمیم "کاملاً بیاساس" است و تعهد کرد که سر از تاریخ ۱۲ مارچ، مالیات ۲۵ درصدی بر محصولات فولاد و المونیم ایالات متحده که به کانادا صادر میشوند، وضع خواهد کرد.
کارشناسان اقتصادی میگویند که تعرفههایی که ترمپ اعمال میکند، احتمالاً سبب افزایش قیمتهای پرچون برای مصرفکنندگان و افزایش هزینه مواد اولیه برای تولیدکنندگان خواهد شد. مکسیکو، کانادا و چین به ترتیب سه شریک تجارتی بزرگ ایالات متحده اند.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی همچنین به کرات هشدار داده اند که اعمال تعرفهها ممکن است سبب افزایش قیمتها و افزایش تورم در ایالات متحده شود.
ترمپ نیز اعتراف کرده که اعمال تعرفههای جدید امریکا بر کانادا، چین و مکسیکو ممکن سبب شود تا امریکاییها از "درد" اقتصادی ناشی این اقدام رنج ببرند، اما تاکید کرد که تقویت منافع ایالات متحده ارزش پرداختن آن بها را دارد.
گروه