دونالد ترمپ، رییس جمهوری منتخب ایالات متحده، روز شنبه ۳۰ نومبر (۱۰ قوس) هشدار داد که اگر کشورهای عضو بریکس برای تضعیف دالر امریکایی اقدام کنند، با اعمال تعرفههای ۱۰۰ در صدی بر محصولات کشورهایشان مواجه خواهند شد.
دالر امریکایی بیشترین پول استفاده شده در تجارت جهانی است و از چالشهای گذشته برای برتری آن جان سالم به در برده است، اما اعضای این اتحاد و سایر کشورهای در حال توسعه میگویند که آنها از تسلط امریکا بر سیستم مالی جهانی خسته شده اند.
ترمپ در حساب رسانه اجتماعی (Truth Social) خود با نشر پیامی گفت: " این کشورها (اعضای بریکس) باید تعهد کنند که واحد پول جدید برای جایگزینی دالر امریکا ایجاد نمیکنند و از هیچ واحد پولی دیگری برای تعویض دالر قدرتمند امریکایی پشتیبانی نخواهند کرد. در غیر آن آنها با تعرفههای ۱۰۰ در صدی روبر خواهند شد و باید با فروش به اقتصاد شگفت انگیز ایالات متحده خداحافظی کنند."
روسیه در سال ۲۰۰۹ ابتکار ایجاد سازمان بریک را روی دست گرفت که برازیل، روسیه، هند و چین اعضای آن بودند، سپس افریقای جنوبی نیز به این سازمان پیوست و نام که برگرفته از حرف نخست اعضای بنیانگذار آن بود به بریکس تغییر کرد. در جنوری سال روان، ایران، اتیوپیا، مصر و امارات متحدۀ عرب رسماً عضویت سازمان بریکس را کسب کردند.
ترکیه، پاکستان، آذربایجان و مالیزیا برای عضویت در این پیمان درخواست دادهاند و چند کشور دیگر نیز برای پیوستن به این پیمان ابراز علاقهمندی کردهاند.
در نشست سران کشورهای بریکس در ماه اکتوبر، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه ایالات متحده را به "تسلیح سازی" دالر متهم کرد و آنرا یک "اشتباه بزرگ" توصیف کرد.
پوتین در آن زمان گفت: "این ما نیستیم که از استفاده از دالر خودداری میکنیم. مگر اگر آنها به ما اجازه کار ندهند، ما چه میتوانیم بکنیم؟ ما مجبور هستیم تا بدیلها را جستجو کنیم."
روسیه به طور خاص برای ایجاد یک سیستم جدید پرداخت که یک بدیل برای شبکه جهانی سویفت باشد و به مسکو اجازه دهد تا از تحریم های غرب طفره برود و زمینهٔ تجارت با شرکای روسیه را فراهم کند، فشار آورده است.
ترمپ گفت که "هیچ چانس" وجود ندارد که بریکس دالر امریکایی را در تجارت جهانی تعویض کند و هر کشوری که تلاش کند این کار را انجام دهد "باید با امریکا خداحافظی کند."
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس استفاده شده است.
گروه