وزارت خارجهٔ ایالات متحده میگوید که بادرنظرداشت اهمیت فزایندۀ ستراتیژیک و تجارتی قطب شمال، ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور امریکا قصد دارد سفیری برای قطب شمال تعیین کند.
وزارت خارجۀ ایالات متحده در بیانیهای گفته است که آقای بایدن قصد دارد اهمیت قطب شمال را با معرفی سفیر برای این منطقه، مشروط به توصیه و موافقت سنای این کشور، افزایش دهد.
در بیانیه همچنین آمده است: "منطقهٔ قطب شمال که صلح آمیز، باثبات، مرفه و مشارکتی باشد برای ایالات متحده از اهمیت ستراتیژیک حیاتی برخوردار است."
این در حالی است که ینس ستولتنبرگ، منشی عمومی پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز جمعه ۲۶ اگست (چهارم سنبله) گفت که تواناییهای روسیه در قطب شمال یک چالش ستراتیژیک برای ناتو است و این ایتلاف به حضور قوی متحدان در قطب شمال نیاز دارد.
آقای ستولتنبرگ که از شمال کانادا بازدید میکرد، ادعا کرد که روسیه یک فرماندهی جدید و صدها سایت نظامی دوران شوروی را در قطب شمال بازگشایی کرده است.
دربیانیهٔ وزارت خارجۀ امریکا آمده است: "ایالات متحده به عنوان یکی از هشت کشور قطب شمال، مدتهاست که متعهد به حفاظت از امنیت ملی و منافع اقتصادی خود در منطقه، مبارزه با تغییرات اقلیمی، ترویج توسعهٔ پایدار و سرمایه گذاری، و ترویج همکاری با کشورهای قطب شمال، متحدان و شرکا بوده است."
کانادا، دنمارک، فنلند، آیسلند، ناروی، سویدن، روسیه و ایالات متحده هشت کشور قطب شمال اند.
وزارت خارجهٔ امریکا افزوده که گرما در قطب شمال منجر به ایجاد مسیرهای دریایی جدید و منابع عظیم نفت و منرال خواهد شد که بر اهمیت این منطقه افزوده است.
حمله ۲۴ فبروری روسیه بر اوکراین که مسکو آن را "عملیات نظامی ویژه" مینامد، نگرانی غرب را در مورد جاه طلبیهای روسیه در سراسر جهان افزایش داده است.
افزون بر روسیه، چین که خود را یک کشور "نزدیک به قطب شمال" میخواند در منطقه نیز جاه طلبیهایی دارد و گفته است که قصد دارد "راه ابریشم قطبی" بسازد. چین به منابع معدنی و مسیرهای کشتیرانی جدید چشم دوخته، زیرا با افزایش دما، یخ های قطب شمال کاهش مییابد.
آقای ستولتنبرگ روز جمعه گفت که چین قصد دارد بزرگترین کشتی یخشکن جهان را بسازد و میلیاردها دالر را در راستای انرژی، زیربناها و پروژه های تحقیقاتی در قطب شمال هزینه کرده است.