ریچارد مور، رییس استخبارات مخفی بریتانیا (امآی۶)، روز جمعه ۲۹ نومبر (نهم قوس) گفت که که جاهطلبیهای هستهای حکومت ایران یک تهدید امنیتی عمده برای سراسر جهان است.
مور در پاریس، پایتخت فرانسه گفت: "ملیشههای متحد با [حکومت] ایران در سراسر شرق میانه ضربات سنگینی را متحمل شدهاند. اما جاهطلبیهای هستهای رژیم هنوز هم همهٔ ما را تهدید میکند."
مور همچنین گف که "رژیم ایران در پی تلاش برای حذف مخالفین در داخل و خارج آن کشور است."
این اظهارات رییس امآی۶ در حالی بیان شده است که دپلوماتهای ایران با دپلوماتهای بریتانیا، فرانسه، آلمان و هماهنگ کنندهٔ ارشد اتحادیه اروپا، روز جمعه در ژینو در مورد برنامهٔ هستهای تهران مذاکره میکنند.
در یک اقدام نادر، وزارتهای خارجهٔ این کشورها هیچ جزییاتی در مورد مسایل مورد بحث، حتا زمان و مکان مشخص مذاکرات و یا مدت زمانی که این گفتگو ادامه یابد، ارایه نکردهاند.
اما بر اساس برخی گزارشها، هدف این گفتگوها، بررسی راههای کاهش تنشها پیش از آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده،است. این گفتگوها در حالی صورت میگیرد که تا چند هفتهٔ آینده-۲۰ جنوری ۲۰۲۵-ترمپ بار دیگر به کرسی قصر سفید تکیه خواهد زد.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که انتظار میرود ترمپ پالیسیهای فشار حداکثری علیه ایران را تشدید کند و به دنبال "توافقی جامع" در منطقه باشد.
قبل از اظهارات مور، بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، روز پنجشنبه گفت که کشورش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هر آنچه در توان دارد انجام خواهد داد.
این در حالی است که عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران، گفته است که اگر غرب به تهدید درباره اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل متحد ادامه دهد، دکتورین هستهای تهران تغییر خواهد کرد.
خبرگزاری فرانس پرس روز جمعه گزارش داد که بر اساس یک گزارش که این خبرگزاری آن را مشاهده کرده است، ادارهٔ انرژی اتمی ملل متحد، تایید کرده است که ایران قصد دارد که نزدیک به ۶۰۰۰ از سانتریفیوژ جدید را برای غنی سازی یورانیم نصب کند.
مجید تختروانچی، معاون وزارت خارجهٔ ایران، قرار است در مذاکرات روز جمعه از ایران نمایندگی کند. تختروانچی قبل از این ملاقات با انریکه مورا، معین منشی عمومی اتحادیه اروپا در بخش پالیسی خارجی، ملاقات خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، این نشست در شرایطی صورت میگیرد که "سطح بیاعتمادی میان جناحها به دلیل قطعنامه اخیر کشورهای اروپایی علیه حکومت ایران و افزایش محدودیتها بر غنیسازی یورانیم جمهوری اسلامی ایران به شدت افزایش یافته است."
هفته گذشته، هیات ۳۵ عضوی مدیریت اداره انرژی اتمی ملل متحد، قطعنامهای را تصویب کردند که در آن، ایران را به دلیل عدم همکاری در مورد برنامهٔ هستهای آن کشور محکوم کرد.
این قطعنامه از سوی فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده ارایه و با مخالفت جدی ایران مواجه شد. ایران در واکنش به این قطعنامه اعلام کرد که "سانترفیوژهای تازهٔ پیشرفته" را نصب میکند که برای افزایش ذخایر یورانیوم غنی سازی شده طراحی شده است.
بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی، تعزیرات اقتصادی که بر ایران وضع شده بود، تا حدی لغو شد و در عوض، تهران فعالیتهای هستهای خود را محدود کرد.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر ایران وضع کرد، اقدامی که موجب شد تهران نیز از تعهدات این توافق خود را عقب بکشد و غنی سازی یورانیم خود را به مقیاس بلندتری که در توافقنامه محدود شده بود، از سر بگیرد.
پس از رسیدن جو بایدن به قصر سفید، مقام های ایران و واشنگتن تلاش کرده اند تا این توافق احیا شود.
مقامهای ایران تلاش کرده اند تا در صورت احیای توافق هسته ایران، روسای جمهور آینده ایالات متحده بار دیگر از این توافق بیرون نشوند.
اما ادارهٔ جو بایدن گفته است که با در نظر داشت سیستم ایالات متحده، دادن تضمین ''غیر ممکن'' است، زیرا معلوم نیست که رییس جمهور آیندهٔ این کشور چه خواهد کرد.
بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه نیز عضو توافق هستهای سال ۲۰۱۵ اند. این کشورها گفته اند، احیای توافق هستهای بهترین گزینه برای جلوگیری ایران از دسترسی به سلاح هستهای است، اما تهران همواره گفته است که برنامهٔ هستهای آن کشور مقاصد صلح آمیز دارد.
گروه