مقام های اوکراینی امروز چهارشنبه ۱۴ دسمبر (۲۳ قوس) از سقوط ۱۳ طیارهٔ بیسرنشین ساخت ایران در شهر کیف، پایتخت اوکراین خبر داد.
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین گفت: "صبح امروز دهشت افگنان حملاتی را توسط ۱۳ طیارهٔ بیسرنشین نوع شاهد آغاز کردند. تمام ۱۳ طیارۀ بیسرنشین توسط دستگاههای دافع هوای اوکراین سقوط داده شدند."
ایالات متحده در ماه نومبر از وضع تحریمها بر نهادها و افرادی خبر داد که در تولید یا انتقال طیارههای بیسرنشین (درون) ایرانی به روسیه دخالت دارند.
اتحادیهٔ اروپا و بریتانیا نیز مرکز تحقیقات صنایع هوانوردی ایران را که طیارههای بیسرنشین به نام "شاهد" تولید میکند، تحریم کرده اند.
اوکراین و متحدین غربی آن گفته اند که نیروهای روسی در حملات بر کیف، اودیسا و منطقه خارکیف اوکراین از این نوع درونها استفاده کرده اند.
روسیه از چند هفته به اینسو با حملات راکتی و طیارههای انفجاری بیسر نشین، زیربناهای اوکراین، به ویژه تاسیسات انرژی و دستگاههای برق آن کشور را هدف قرار داده است. مقام های اوکراینی می گویند که این حملات سبب قطع جریان برق ۴.۵ میلیون نفر شده است.
در همین حال، مقامها در ایالات متحدهٔ امریکا گفته اند که واشنگتن در حال نهایی سازی طرح ارسال دستگاهٔ دافع هوای پتریوت برای اردوی اوکراین می باشد.
سه مقام امریکایی که نخواسته اند از آنان نام گرفته شود، گفته اند که وزارت دفاع ایالات متحده ممکن روز پنجشنبه ۱۵ دسمبر تصمیم ارسال این دستگاه دافع هوا را اعلام کند.
یک روز قبل، پت رایدر، سخنگوی پنتاگون گفت: "ما به مشوره با شرکای اوکراینی خود ادامه میدهیم تا دریابیم که چگونه میتوانیم سیستم دافع هوای آنان را کامل و یکپارچه سازیم. در عین حال، با در نظرداشت تهدیدهای هوایی که از سوی روسیه متوجه اوکراین است، دفاع هوایی در صدر بحثهای ما پیرامون معاونت امنیتی میباشد."
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین روز دوشنبه بار دیگر از رهبران غربی خواست تا تجهیزات پیشرفتهتر نظامی را در اختیار کیف قرار دهند.
پتریوت پیشرفتهترین دستگاهٔ پرتاب میزایلهای زمین به هوا خواهد بود که از آغاز تهاجم روسیه، به اوکراین داده میشود. دستگاه پتریوت میتواند میزایلها را در هوا و قبل از رسیدن آن به هدف، منهدم کند.
در واکنش به تصمیم ایالات متحده، مسکو گفته است که در صورت استقرار دستگاهٔ پتریوت در اوکراین، هدف قراردادن آن توسط حملات روسیه، یک اقدام مشروع خواهد بود.
علاوه بر معاونتهای نظامی، دهها کشور و سازمان جهانی، روز سه شنبه در یک کنفرانس در فرانسه، بر فراهم کردن یک بستهٔ جدید کمکی به اوکراین توافق کردند. این بسته که ارزش آن به بیش از یک میلیارد یورو میرسد، به هدف مهیا ساختن انرژی برق، مواد غذایی و لوازم گرم کن در نظر گرفته شده است.