مقامات ایالات متحده روز سه شنبه ۱۱فبروری (۲۱ حوت) مذاکرات را با مقامات اوکراینی در عربستان سعودی آغاز کرده و انتظار میرود مقامات کیف طرح خود را برای آتشبس قسمی با روسیه ارایه کنند.
طرح اوکراین شامل توقف حملات با میزایلهای دوربرد و آتشبس در بحیرهٔ سیاه میباشد.
مارکو ربیو، وزیر خارجه و مایک والتز، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، هیات امریکایی را در این مذاکرات رهبری میکند که هدف آن پایان دادن سریع به جنگ روسیه-اوکراین است که از فبروری ۲۰۲۲ به این سو ادامه دارد.
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، در این مذاکرات اشتراک نکرده، اما آندری یرماک، رییس دفتر ریاست جمهوری، اندری سیبیها، وزیر خارجه، رستم عمروف، وزیر دفاع و پاولو، پلیسا قوماندان نیروهای نظامی اوکراین در این گفتگوها شرکت دارند.
زیلینسکی قبل از آغاز مذاکرات در شبکهٔ ایکس ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات "نتایج عملی" را در پی داشته باشد.
پس از تنش لفظی میان دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده و زیلینسکی به تاریخ ۲۸ فبروری در قصر سفید، واشنگتن نه تنها کمکهای نظامی را برای اوکراین متوقف کرد، بلکه شریک ساختن معلومات استخباراتی را نیز با این کشور تعلیق کرد تا از این طریق، کیف را به میز مذاکره با روسیه بکشاند.
اما روبیو قبل از مذاکرات به خبرنگاران گفت ایالات متحده شریک ساختن معلومات استخباراتی برای عملیات دفاعی با اوکراین را متوقف نکرده و ابراز امیداوری کرد که مکث در کمکها به اوکراین نیز بتواند حل شود. او افزود که واشنگتن میخواهد بداند که اوکراین مایل است چه امتیازاتی قایل شود.
وزیر خارجۀ ایالات متحده گفت: "واضحاً، من فکر میکنم چیزی که فردا اتفاق میافتد، کلید آن خواهد بود."
روبیو گفت:"ما قرار نیست در یک اطاق بنشینیم و خطوط را روی نقشه بکشیم، ما فقط یک درک عمومی به دست میآوریم که چه امتیازات ممکن برای آنها [اوکراینی ها] وجود دارد."
او اضافه کرد که هیچ راه حل نظامی برای جنگ وجود ندارد، و اینکه هم روسیه و هم اوکراین باید "کارهای دشوار انجام دهند."
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، نیز روز سه شنبه به صورت جداگانه با روبیو در شهر بندری جده و با زیلینسکی در ریاض گفتگو کرد.
معامله منرالهای معدنی
دونالد ترمپ ادامۀ کمکهای نظامی ایالات متحده را به اوکراین، به دسترسی امریکا به مواد خام معدنی اوکراین مشروط کرده است.
ایالات متحده پیشنهاد کرده است که اوکراین باید ۵۰ درصد منرالهای نادر خود را برای ایالات متحده واگذار کند، منرال هایی که از آن در تولیدات تکنالوژی استفاده میشود. افزون بر آن، این پیشنهاد شامل مقرراتی برای مالکیت مشترک و مدیریت صندوق بازسازی اوکراین پس از ختم جنگ است که براساس آن اوکراین باید ۵۰ در صد عواید آینده از منابع طبیعی خود را به بازسازی اختصاص دهد.
افزون بر این رییس جمهور ایالات متحده از اوکراین خواسته است که به منابع معدنی نادر خود به امریکا دسترسی بدهد تا بخشی از میلیاردها دالر کمکهایی را که در دوران جنگ دریافت کرده بود، جبران کند.
ترمپ معامله مواد معدنی را به عنوان یک طرح "حمایتی" به جای تضمینهای امنیتی توصیف کرده است که در آن ایالات متحده از نیروهای حافظ صلح اروپایی در اوکراین پس از پایان جنگ با روسیه حمایت میکند.
اما روبیو گفت که توافق در مورد منابع معدنی اوکراین تمرکز اصلی مذاکرات روز سه شنبه نیست.
روبیو روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: "هنوز هم جزییات بیشتری برای کار کردن وجود دارد، و در این مرحله، ما احتمالاً – به عوض یک یادداشت تفاهمنامه – فقط میخواهیم یک توافقنامه مشخص را امضا کنیم. و این کار کمی وقت بیشتری را در بر خواهد گرفت."
وزیر خارجهٔ امریکا افزود: "من در مورد اینکه فردا معامله مواد معدنی را خواهیم داشت یا نه، پیشگویی نمیکنم ... این یک موضوع مهم است، مگر این موضوع اصلی در دستور کار نیست."
روبیو همچنان بریتانیا و فرانسه را برای بازی کردن یک نقش سازنده در مذاکرات با اوکراین ستود.
او به صدای امریکا گفت که هیچ بحثی در مورد نقش چین در برقراری صلح و بازسازی پس از جنگ در اوکراین صورت نگرفته است.
پیش از این مارکو روبیو به تاریخ ۱۸ فبروری (۳۰ دلو) در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، با سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه، ملاقات کرده و هر دو جانب روی بهبود روابط دوجانبه و آغاز کار برای ختم جنگ اوکراین توافق کردند.
روبیو پس از دیدار با لاوروف، در مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت که این نشست بر سه هدف تمرکز داشت "اعزام دوبارۀ دپلوماتان به سفارتهای دوکشور در واشنگتن و مسکو، ایجاد تیم عالیرتبه برای حمایت از مذاکرات صلح اوکراین و بررسی روابط نزدیکتر و همکاری اقتصادی."
روبیو گفت: "اگر این جنگ به پایان قابل قبولی برسد، فرصتهای باور نکردنی برای مشارکت با روسها از رهگذر جیوپولیتیک، در مسایل مورد علاقۀ مشترک و واضحاً مسایل اقتصادی وجود دارد که امیدوارم برای جهان خوب باشد و همچنین روابط ما را در درازمدت بهبود بخشد."
گروه